Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΡΙΝΤΖΕΡΗΣ Δεν υπολογίζουν τον πολίτη στον δήμο Ζηρού


Ο δημοτικός σύμβουλος Ζηρού ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΡΙΝΤΖΕΡΗΣ μιλάει στην «Γ»Αποφασισμένος, απ’ την πρώτη στιγμή να κάνει ουσιαστική και χρήσιμη αντιπολίτευση, στο Δημοτικό Συμβούλιου, του νέου Δήμου Ζηρού, ο επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σφρίζντερης, δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, έχει κάθε λόγο να είναι αγανακτισμένος και να το δηλώνει με κάθε ευκαιρία.
Καθοριστικά σημεία για την πορεία του Δήμου, σε ότι αφορά και την σχέση που η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει με τους πολίτες, για τον δημοτικό σύμβουλο, είναι η λειτουργία του δημοτικού συμβούλιου και πως αυτή δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου, αλλά αντίθετα τα οξύνει.
Με συγκεκριμένες απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό της Φιλιππιάδας, που κάνει την ζωή των πολιτών δύσκολη, την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, την εμποροπανήγυρη που αρχίζει, για να προκαλέσει τους πολίτες και ειδικά τους εμπόρους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σφρίντζερης μιλάει στην «Γ» και το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:


Η πλειοψηφία του ΔΣ λειτουργεί με έναν ιδιότυπο αυτοματισμό!

-Δέκα μήνες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, του νέου Δήμου Δήμου Ζηρού, που είστε μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
-Χωρίς περιστροφές. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου Δήμου Ζηρού, που όπως είναι γνωστό προήλθε απ’ την συνένωση των Δήμων Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού, Ανωγείου και της κοινότητας Κρανέας, είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και φυσικά ως τέτοια ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν κωμοπόλεις και χωριά και φυσικά οι πολίτες, οι οποίοι άρχισαν να δείχνουν την αγανάκτησή τους. Σ’ όσες συνεδριάσεις έγιναν μέχρι τώρα, προσωπικά δεν διαπίστωσα καμία προσπάθεια ανάλυσης της κατάστασης του Δήμου τον οποίο πρέπει να διοικήσουμε και να τον οδηγήσουμε σε δρόμους ανάπτυξης και κατά συνέπεια θα πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν έγινε τίποτα. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, έχει επιλέξει τον δρόμο της επιβολής αποφάσεων, διά της πλειοψηφίας που διαθέτει και καθόλου δεν τον ενδιαφέρει, ο διάλογος απ’ τον οποίο θα προκύψουν οι ουσιαστικές αποφάσεις. Η πλειοψηφία λειτουργεί με έναν ιδιότυπο αυτοματισμό! Ότι πει ο δήμαρχος, είναι η απόφαση (κατά πλειοψηφία βέβαια) του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, τον ακολουθούν πιστά, οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα το καλύτερο, αν ο ίδιος ο κ. Γιολδάσης, δεν αποφασίσει να αλλάξει τακτική για το καλό του Δήμου και των πολιτών.

-Εσείς ως αντιπολίτευση, πως αντιμετωπίζετε την κατάσταση αυτή;
-Η αντιπολίτευση, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχει περιορισμένες δυνατότητες. Βάζουμε τα θέματα, καταγράφουμε την διαφορετική άποψη, κάνουμε προτάσεις και για ζητήματα τα οποία η δημοτική αρχή δεν θέλει να βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά μένουμε εκεί. Η απόρριψη κάθε είδους πρότασης που εμείς κάνουμε, είναι πλέον η… τέχνη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού. Ο διάλογος δεν προχωράει και φυσικά είμαι αναγκασμένος να πω ότι πρέπει να γίνουν και οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης πιο συγκεκριμένες και ουσιαστικές, ώστε να φέρουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών. Την προσπάθεια αυτή την αναλαμβάνω προσωπικά και είναι ευκαιρία η σημερινή μας συζήτησης, την ανακοινώνω και δημόσια. Πέρασε ο χρόνος, στον οποίο η δημοτική αρχή, μπορούσε να είχε την ανοχή της μειοψηφίας για την λειτουργία της και την υλοποίηση των όσων υποσχέθηκε στους πολίτες και τον ψήφισαν.

-Η τελευταία σας παρέμβαση αφορούσε την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης, που αυτή είναι έτοιμη και αρχίζει…
-Η δική μου παρέμβαση για την αναστολή της διοργάνωσης της εμποροπανήγυρης, μετέφερε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την αγωνία των εμπόρων, κυρίως, της περιοχής μας, οι οποίοι σ’ αυτή την φάση δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την οικονομική κρίση, που μας χτυπάει όλους, αλλά και το παζάρι, που σημαίνει ότι θα φύγουν από την περιοχή μας. Οι έμποροι της Φιλιππιάδας, για δέκα περίπου μέρες θα είναι αναγκασμένοι να παρατηρούν, πως φεύγουν τα λεφτά απ’ την περιοχή, για να κάνει ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, αυτό που θέλουν, με το αστείο πρόσχημα των εσόδων του Δήμου, για τα οποία επιφυλάσσομαι να μιλήσω το επόμενο διάστημα και είναι σίγουρο ότι θα έχω πολλά και σημαντικά να πω. Όμως τι να λέμε τώρα; Την ώρα που εμείς καλούσαμε έστω και την ύστατη στιγμή το δήμαρχο να μην γίνει το παζάρι, αυτός είχε δώσει εντολή να στηθούν οι παράγκες στην Γέφυρα Καλογήρου. Το πώς φέτος διοργανώνει ο Δήμος Ζηρού το παζάρι της Φιλιππιάδας και οι επιλογές του δημάρχου κ. Γιολδάση, προσφέρονται για χρήσιμες αναλύσεις απ’ την πλευρά των πολιτών. Θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έχουμε την δυνατότητα αυτά να τα πούμε και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Δηλαδή στην δεκάμηνη θητείας της δημοτικής αρχής, παρατηρείτε δείγματα αλαζονείας και αντιδημοκρατικής λειτουργίας;
-Σαφώς… Ο δήμαρχος κ. Γιολδάσης, νοιώθει άνετος στην λειτουργία του, γιατί έχει εξασφαλισμένη μια πλειοψηφία, άρα μπορεί να κάνει ότι θέλει… Όμως δεν είναι αυτή η λειτουργία της αυτοδιοίκησης… Είναι εντελώς διαφορετική και θα πρέπει να γνωρίζει ο κύριος δήμαρχος, ότι η αξιοποίηση και των αντίθετων απόψεων είναι πάντα υπέρ του αιρετού της αυτοδιοίκησης, που θέλει να παρουσιάσει έργο και να είναι κοντά στον πολίτη. Αυτές οι απόψεις όμως δεν είναι μέσα στην φιλοσοφία του δημάρχου, γι’ αυτό και τα προβλήματα του Δήμου Ζηρού πολλαπλασιάζονται.

-Για συγκεκριμένα προβλήματα μπορούμε να μιλήσουμε…
-Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα αυτή την στιγμή στο Δήμο Ζηρού και στην Φιλιππιάδα και στο Θεσπρωτικό και στα χωριά του Δήμου, που νομίζω πως θα χρειαστούμε πολλή ώρα να τα αναφέρουμε μόνο. Εκείνο που εγώ έχω να καταθέσω, είναι ότι τους δέκα μήνες που είμαι δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, δεν είδα ένα πρόβλημα να αντιμετωπίζεται επαρκώς και επί τη βάσει ενός σχεδίου. Κάποια μερεμέτια φτιάχνουν και αυτό για να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Τίποτα άλλο. Και να σας πω το πιο απλό. Το κυκλοφοριακό είναι η εικόνα της κάθε πόλης. Ελάτε στην Φιλιππιάδα να δείτε, αν υπάρχει έστω μία ρύθμιση για το κυκλοφοριακό, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Ώστε, για να το πω καλύτερα να μην είναι κάθε ημέρα στην ένταση για να μπορέσει να κάνει μια δουλειά. Το βλέπουμε καθημερινά και διαπιστώνω προσωπικά, ότι κάποιοι, μάλλον έχουν τους λόγους τους, να επικρατεί αυτό το χάλι… Μάλλον γιατί κάποιο όφελος μπορεί να έχουν. Αυτό θα το συζητήσουμε το επόμενο διάστημα και ως συνδυασμός θα έχουμε να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση. Επαναλαμβάνω όμως ότι είναι πάρα πολλά τα προβλήματα, για τα οποία θα πρέπει να κάνουμε μια ειδική συζήτηση…

-Για σας, από δω και στο εξής, πως πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις σας;
-Καθημερινές και επί συγκεκριμένων προβλημάτων, με την κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων. Η περίοδος «χάριτος» για τον δήμαρχο, μετά από δέκα μήνες θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής, έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα του ουσιαστικού διαλόγου και της χρήσιμης αντιπολίτευσης.
πηγή Γνώμη Αρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!