Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

«Στην κόψη του ξυραφιού» Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας 

 --ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ-


Καθυστερεί η εκταμίευση του Δανείου-εννιά μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι- Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι

Για καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παύλος Μίχας

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χθες, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη καταβολή δεδουλευμένων εννέα μηνών παρέμειναν συγκεντρωμένοι μπροστά από την κεντρική πύλη των σφαγείων που χθες δεν λειτούργησαν. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό, Παναγιώτης Κυρτσάς ανέφερε: «Πέρα από τη μη καταβολή επί εννέα μήνες της μισθοδοσίας μας, μπορούμε να πούμε ότι η απεργία μας αναφέρεται σε πέντε συνολικά σημεία. Δεν έχει τηρηθεί κατ’ αρχάς μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Απρίλιο και υπογράφηκε από εμένα ως προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων και τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού για την καταβολή δεδουλευμένων των μηνών Δεκεμβρίου του 2010, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και αρτίου του 2011. Η συμφωνία αυτή έγινε 8 Μαρτίου του 2011 και έλεγε ότι οι μισθοί όλων των παραπάνω μηνών θα καταβαλλόταν μόλις επιτευχθεί η δανειακή σύμβαση με την Αγροτική. Δηλαδή το δάνειο το οποίο επίκειται αυτές τις ημέρες και το οποίο τηλεοπτικώς το έχουμε πάρει όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουνε δει τίποτα στις τσέπες τους.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων μας έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα σε όλους τους εργαζόμενους και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι απειλούνται με έξωση, λόγω αδυναμίας καταβολής ενοικίων και κάποιοι που κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή το σπίτι τους. Έχουμε επίσης ένα ακόμη σοβαρό λόγο για την σημερινή απεργία, προσβλητικό για μας, το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα τρομοκρατούμαστε επειδή διεκδικούμε το αυτονόητο. Έχουμε μαζικές προσλήψεις αλλοδαπών εργαζομένων, που δεν πληρούν ούτε από το νόμο τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, Για 35 εργαζόμενους που από τις 19 Απριλίου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, όχι μόνο η διοίκηση δεν πληρώνει αυτούς, αλλά προσλαμβάνει αλλοδαπούς ως μέτρο πίεσης και τρομοκρατίας. Αλλά το επικίνδυνο στην παρούσας κατάσταση είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρούν τα στοιχειώδη από το νόμο, τις υγειονομικές προϋποθέσεις τόσο για το προϊόν, όσο και για τους εργαζόμενους και πόσο μάλλον για το προϊόν το δικό μας που πηγαίνει στο καταναλωτικό κοινό.

Η συμμετοχή στην απεργία μας σήμερα είναι 100% και αποτελεί κοινή πεποίθηση και για μένα και για όλους τους εργαζόμενους αλλά και για τους παραγωγούς, -διότι υπάρχουν ακόμη υγιείς παραγωγοί ευτυχώς στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό- και για τους συναλλασσόμενους, ότι η κατάσταση στον Συνεταιρισμό είναι μη αναστρέψιμη. Ότι δηλαδή υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος και για το μέλλον του Συνεταιρισμού. Και εδώ είναι που χρειαζόμαστε τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων και φορέων, ώστε αυτός ο κολοσσός για την Άρτα, - αποτελεί κολοσσό και για τους εργαζόμενους και για την οικονομία της περιοχής- να μην είναι ένας κρατικοδίαιτος Συνεταιρισμός που συνέχεια αποβλέπει σε μια δανειακή σύμβαση με κάποια τράπεζα, γνωρίζοντας την πολιτική των τραπεζών σήμερα, αλλά να είμαστε ανεξάρτητοι, παραγωγικοί, με ένα προϊόν πιστοποιημένης προέλευσης».

Ο ίδιος αναφερόμενος στις οφειλές που διεκδικούνται από τους εργαζόμενους, είπε: «Οι εργαζόμενοι σήμερα ζητούν το εννιάμηνο που τους οφείλεται, την εργασία τους, τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Θέλω να καταλάβουν όλοι, ότι είναι εννιά μήνες συγκεκριμένα: Δεκέμβριος 2010, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, ο Απρίλιος πληρώθηκε κατ’ εξαίρεση, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος. Είναι ημερολογιακά εννιά μήνες. Στο διάστημα αυτό αν πήρε προκαταβολή κάποιος 200 ευρώ ή και κάποιοι περισσότερα, διότι υπήρξαν και περιπτώσεις συναδέλφων που είχαν άμεση ανάγκη, αυτό μόνο λογιστικά μόνο μπορούν να θεωρηθούν μισθολογικές καταστάσεις και όχι εξόφληση. Παρόλα αυτά υπήρχαν και εργαζόμενοι που ούτε κατά διάνοια δέχθηκαν να πάρουν αυτά τα 200 ευρώ έναντι, οπότε είναι κοροϊδία να μιλάνε για προκαταβολή, αφού αυτό σημαίνει ότι παίρνεις από το μήνα που θα πληρωθείς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Προκαταβολή παίρνουμε από το μήνα που θα έρθει, όχι από εκείνο που έχει παρέλθει και μας χρωστάνε δεδουλευμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!