Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σπουδαίο έργο προσφοράς στον άνθρωπο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΑΡΤΑΣ

Σ’ έναν μοναδικό χώρο λειτουργεί απ’ τον Φεβρουάριο το Κέντρο «ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ»…



Τεράστιο το έργο του Κέντρου ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ και προσωπική υπόθεση του προέδρου του Μπάμπη Μπίζα, που δημιούργησε έναν μοναδικό χώρο, στο οποίο εξελίσσονται όλες οι δραστηριότητες των παιδιών με ειδικές ανάγκες της περιοχής μας.
Το Κέντρο στεγάζεται απ’ τον περασμένο Φεβρουάριο, σε τρία λειτουργικά και όμορφα κτίρια στις εγκαταστάσεις του Οικισμού Πουρναρίου. Ο χώρος παραχωρήθηκε απ’ την ΔΕΗ και με τεράστιες προσπάθειες, οι άνθρωποι του Κέντρου ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, μετέτρεψαν το δάσος με τα βάτα και άλλα φυτά, σε χώρο λειτουργικό, χρήσιμο και με ευθεία προσφορά στην ανθρωπιστική λειτουργία, ατόμων και ομάδων πολιτών, με ενδιαφέροντα και ανησυχίες.
Η ψυχή της όλης προσπάθειας, ο Μπάμπης Μπίζας, που τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, σ’ αυτή την προσπάθεια. Θυμάται ο ίδιος, με πόσους κινδύνους λειτουργούσε το Κέντρο, με είκοσι οχτώ παιδιά, στην περιφερειακή οδό της Άρτας και την απόφαση να μεταφερθεί σ’ ένα χώρο, που θα εμπνέει ασφάλεια, αρχικά, αλλά θα δίνει και την δυνατότητα στα παιδιά, να χαρούν αυτό που κάνουν, μέσα στην φύση και χωρίς κανέναν κίνδυνο…
Τυχαία ο ίδιος είχε μια πληροφορία, ότι η ΔΕΗ είχε την πρόθεση να παραχωρήσει κάποια απ’ τα κτίρια του οικισμού Πουρναρίου, για να στεγάσουν κοινωνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αλληλεγγύης. Ο ίδιος απευθύνθηκε στους αρμόδιους της ΔΕΗ και συζητώντας, διαπίστωσε την βάση της πληροφορίας που είχε, για να προχωρήσει και στα τυπικά. «Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος», μας είπε και η παραχώρηση έγινε, για είκοσι χρόνια με συμβολικό ενοίκιο, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες παραχωρήσεις.
Ο μεγάλος αγώνας όμως, σύμφωνα με τον Μπάμπη Μπίζα, άρχιζε μετά… Άντε να φτιάξεις μια ζούγκλα, φιλόξενο χώρο, στον οποίο θα περνούν πολλές ώρες της ημέρας παιδιά με προβλήματα και άλλες αναζητήσεις. Για να αναπτυχθούν εκεί τόσες δραστηριότητες, που τις έχουν ανάγκη, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, για να κάνουν την ζωή τους, πιο ενδιαφέρουσα και για να το πούμε πιο απλά, να δώσουν νόημα στην ίδια τους την ζωή…
Δεν το έβαλε κάτω… Κινητοποίησε τους πάντες και μέρα με την ημέρα το αποτέλεσμα της προσπάθειας, άρχισε να φαίνεται και να αποτελεί κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια, της οποίας η συνέχεια, θα ήταν το εκπληκτικό αποτέλεσμα που παρατηρούμε σήμερα.
Ο πρόεδρος Μπάμπης Μπίζας, αν και ταλαιπωρήθηκε πολύ για να φτάσει στο αποτέλεσμα δεν μεμψιμοιρεί… Το ελάχιστο που του προσέφεραν ο αντιπεριεφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Ν. ΣΚΟΥΦΑ Στάθης Γιαννούλης και ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, το αναγνωρίζει και το τιμάει.

kentro-ag-theod-11-b

Και έξοδα και κίνδυνος!

Μιλώντας για την αναγκαιότητα να βρεθεί αυτή η λύση και να έχουμε το αποτέλεσμα που παρατηρεί ο καθένας, εστίασε σε δυό λόγους. Ο πρώτος ήταν ο μεγάλος κίνδυνος, στον οποίο ήταν καθημερινά εκτεθειμένα τα παιδιά… Δεν μπορεί στο κέντρο της πόλης, να λειτουργεί κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες… Ένα απ’ αυτά να φύγει και να βγει στο δρόμο, άντε να αναλύσεις την αιτία και το αποτέλεσμα. Η κατάσταση, που βίωναν εκεί, οι υπεύθυνοι πολλές φορές ήταν εκτός ορίων. Τα παιδιά μπορεί να έφευγαν, κάποια να χανόταν και η αγωνία να χτυπάει κόκκινο! Αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Την θέση της έντασης, έχει καταλάβει η απόλυτη ηρεμία… Το διαπιστώσαμε, όλη μέρα προχθές που μείναμε εκεί…
Και το οικονομικό. 20.000 ευρώ το χρόνο έφταναν τα ενοίκια του χώρου. Και κάθε χρόνο η επιχορήγηση του κέντρου μειώνεται αισθητά. Τώρα, χωρίς ενοίκιο και με πετσοκομμένες, τις όποιες επιχορηγήσεις, το κέντρο λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

kentro-ag-theod-11-c

Τρία υπέροχα κτίρια…


Σε τρία ευρύχωρα και λειτουργικά κτίρια, στεγάζεται πλέον το Κέντρο «ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ» και το καθένα εξ αυτών, στεγάζει διαφορετικές δραστηριότητες. Στο πρώτο κτίριο υπάρχουν οι αργαλειοί… Η κυρία που είναι υπεύθυνη, μας έλεγε ότι τα παιδιά, αμέσως μπαίνουν στο πνεύμα της δουλειάς και ήδη έχουν να παρουσιάσουν πολλά αποτελέσματα. Είδαμε δείγματα της δουλειάς και δεν μπορούμε να κρύψουμε τον θαυμασμό μας και την έκπληξή μας.
Η υπεύθυνη του τμήματος, που με επιμονή κάνει τα πάντα για να μάθουν τα παιδιά την δουλειά, δεν είχε λόγια, να μιλήσει για τον πρόεδρο Μπάμπη Μπίζα. Μας έλεγε χαρακτηριστικά, ότι το συγκεκριμένο κέντρο το δημιούργησε και το λειτούργησε ένας γονιός, ο Νίκος Δημητρίου και ήρθε ένας γονιός στην συνέχεια, να το αναβαθμίσει και να το κάνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Επέμενε η κυρία, να γράψουμε επαίνους, για τον πρόεδρο Μπάμπη Μπίζα, αλλά αυτοί, έτσι κι αλλιώς, είναι αυτονόητοι και επιβεβλημένοι.
Στο δεύτερο κτίριο στεγάζεται το τμήμα χειροτεχνίας. Κι εκεί τα έργα των παιδιών, είναι άξια θαυμασμού. Είναι και το κίνητρο, για προσφορά των ίδιων στο χώρο που τα φιλοξενεί. Τα χειροτεχνήματα, εκτίθενται σε διάφορα μπαζάρ και αποδίδουν κάποια έσοδα στον κέντρο. Οι υπεύθυνες του τμήματος αυτού, επαίνεσαν την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά και υπάρχει το αποτέλεσμα. Στο ίδιο κτίριο υπάρχουν και δυό αίθουσες γυμναστικής, στις οποίες τα παιδιά κάνουν κάποιες προσπάθειες, που είναι επιβεβλημένες και για την υγεία τους.
Στο τρίτο κτίριο, τα παιδιά αναπτύσσουν άλλες δεξιότητες. Και στην ζωγραφική, αλλά κάποια εξ αυτών, ασχολούνται και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με την βοήθεια εθελοντών, που περνάνε εκεί κάποιες ώρες της ημέρας.
Το καταγράφουμε και δεν είναι υπερβολή… Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ στεγάζεται σ’ ένα μαγικό χώρο, που καθώς θα περνάει ο καιρός, θα είναι ακόμη καλύτερος.

kentro-ag-theod-11-d

Τα προβλήματα δεν λείπουν…

Όμως παρά τα διαρκή αποτελέσματα, που είναι εμφανή και σ’ όποιον περάσει έστω από κει, τα προβλήματα δεν λείπουν… Ν’ αρχίσουμε, όπως επιβάλλεται απ’ τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο. Απ’ την είσοδο του οικισμού Πουρναρίου, μέχρι εκεί, πρέπει να περάσεις έναν χωματόδρομο, που σε παραπέμπει δεκαετίες πίσω. Είναι δεδομένη η βούληση του δημάρχου Ν. Σκουφά Στάθη Γιαννούλη, να τον κατασκευάσει και σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου Μπάμπη Μπίζα, αυτό θα γίνει άμεσα. Το ελπίζουμε ή καλύτερα το θεωρούμε σίγουρο κι εμείς.
Ο περιβάλλων χώρος απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις ακόμη. Σύμφωνα με την πρόθεση του προέδρου, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις πρασίνου, για να μπορέσει στην συνέχεια να δημιουργηθεί κι ένα θερμοκήπιο, στο οποίο θα απασχολούνται τα παιδιά και μπορεί να αποτελέσει και μια πηγή εσόδων, για την λειτουργία του… Η σκέψη του προέδρου είναι να απευθυνθεί στο ΤΕΙ Ηπείρου, όπου καθηγητές και σπουδαστές, μπορούν να αναλάβουν την όλη προσπάθεια και να προκύψει άμεσα το αποτέλεσμα.
Ο ίδιος προτίθεται να επισκεφτεί το ίδρυμα, τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα θα συζητήσει και το ενδεχόμενο να προκύψει βοήθεια απ’ το ανάλογο τμήμα, και στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργεί στο Κέντρο ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ. Η διοίκηση του ΤΕΙ, οι καθηγητές και οι σπουδαστές, θα πρέπει να εξαντλήσουν όλη την ευαισθησία τους, για το θέμα αυτό. Και αν δεν το πράξουν, είναι σίγουρο, πως θα πρέπει να απολογηθούν στην τοπική κοινωνία. Τόσο απλά…
Στον πίσω χώρο, ενός κτιρίου, υπάρχει χώρος, όπου προγραμματίζεται να κατασκευαστεί ένα μικρό γήπεδο. Ο πρόεδρος αισιοδοξεί ότι θα βρεθούν οι πόροι, για να γίνει και αυτό… Όπως αισιοδοξεί, ότι άμεσα θα λυθούν και άλλα προβλήματα που υπάρχουν.
Στην ίδια αισιοδοξία, προστρέχουμε κι εμείς…


Υποκλινόμαστε!


mpizas-mpampis-88-a

Όταν μιλάμε για ανθρώπινη σχέση και συμπεριφορά… Μιλούσαμε με τον Μπάμπη Μπίζα και μας ιστορούσε την προσπάθεια που έγινε… Ο δικός μας θαυμασμός αυτονόητος, αλλά το μεγαλείο της προσφοράς, το χαρακτήρισε μια λεπτομέρεια. Ένα απ’ τα παιδιά του κέντρου, καθώς μιλούσαμε με τον πρόεδρο, ήρθε ακούμπησε το κεφάλι του στην πλάτη του προέδρου και έμεινε ακίνητο, για ένα λεπτό περίπου. Δεν το αξιολογήσαμε σαν τυχαίο γεγονός… Το αντίθετο. Ο νεαρός με τον τρόπο του, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την προσφορά του και στον ίδιο και στα άλλα παιδιά του κέντρου. Είδαμε και τον πρόεδρο συγκινημένο, αλλά δεν θελήσαμε να πούμε τίποτα απολύτως.

Λέμε τώρα… Αυτό είναι το μεγαλείο της προσφοράς στον άνθρωπο… Να έρχεται το παιδί, με τα προβλήματά του, ίσως πολλά και αξεπέραστα και με τον μοναδικό τρόπο, που περιγράψαμε, να εκφράζει τη ευχαριστία του για το γεγονός, ότι ένας άνθρωπος ενδιαφέρεται…

Υποκλινόμαστε κύριε Μπάμπη Μπίζα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!