Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Παρασκευή αρχίζει το Διεθνές Συνέδριο για τον Φιλελληνισμό-Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στην Άρτα από τις 5 Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου 2013
-Οι άλλες παράπλευρες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πέτα Σάββατο και ΚυριακήΣτις 4 Ιουλίου 1822 στο Πέτα της Άρτας, σε έναν άγνωστο στην Ευρώπη τόπο, γράφτηκε μια από τις σπουδαιότερες σελίδες όχι μόνο της Επανάστασης αλλά και του αγώνα του πολιτισμένου ανθρώπου για την ελευθερία
Η συμμετοχή εθελοντών από σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη υπήρξε εντυπωσιακή. Από το Σώμα των Φιλελλήνων (Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Δανοί, Σουηδοί, Πολωνοί) μόνο είκοσι σώθηκαν. 
Με την θυσία τους οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες έδωσαν το πραγματικό νόημα στις έννοιες ΙΣΟΝΟΜΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Πουθενά στην παγκόσμια Ιστορία δεν καταγράφεται κίνημα σαν το φιλελληνικό στην οργάνωση, στην ορμή και το πάθος και στην τελική προσφορά. 
Ο αγώνας της Ελλάδος κατά του Οθωμανού δυνάστη συγκίνησε όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους των πολιτισμένων κρατών και αυτή η συγκίνηση μετατράπηκε σε ηθική συμπαράσταση πολιτιστική ανάδειξη του αγώνα αλλά κυρίως στρατιωτική βοήθεια σε όπλα και σε εθελοντές στρατιώτες. 
Με αφορμή την θυσία των Φιλελλήνων στην Άρτα και συνυπολογίζοντας το αστείρευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά Άρτας και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών- διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες απ' το 1821 έως σήμερα». Το συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Φιλελλήνια 2013».
Στο συνέδριο μετέχουν περίπου 50 ερευνητές από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό (Η.Π.Α., Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Κύπρος). 
Στόχος του Συνεδρίου είναι η συνάντηση ιστορικών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι επιθυμούν να ανακοινώσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς και τα πορίσματά τους σχετικά με το Φιλελληνικό κίνημα αλλά και ευρύτερα το διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ένα ενδιαφέρον που φαντάζει εξαιρετικά επίκαιρο τα τελευταία χρόνια αναλογιζόμενοι το δυναμικό κίνημα υπέρ της ελληνικής υπόθεσης που αναπτύχθηκε και εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Οι ερευνητικές προτάσεις του Συνεδρίου καλύπτουν τις νοηματοδοτήσεις του όρου «Φιλελληνισμός», τις ρίζες, τις επιδράσεις και την εμφάνιση του φαινομένου από την Ανακάλυψη της Ελλάδας μέσω των περιηγητών και του ρομαντισμού ως την Ελληνική Επανάσταση. Οι μελέτες καλύπτουν επίσης τις φιλελληνικές εκδηλώσεις από την εποχή συγκρότησης του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Παράλληλα εξετάζεται το ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως αποτυπώθηκε στην Τέχνη, καθώς και η διατήρηση και η χρήση του «Φιλελληνισμού» στην δημόσια μνήμη και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στην Άρτα από τις 5 Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου 2013.
Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία συνολικά διεθνή ιστορικά συνέδρια που θα συνδιοργανώσουν ο Δήμος Ν. Σκουφά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσουν το Καλοκαίρι του 2014 δύο ακόμα συνέδρια με θέματα τη Φιλική Εταιρεία (στο Κομπότι) και την βία των κατακτητών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (στο Κομμένο).

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου

Νικόλαος Αναστασόπουλος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Άννα Μανδυλαρά, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Γεώργιος Νικολάου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Λάμπρος Φλιτούρης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!