Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΕΛΟΣ Ο "ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ" ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ


                   
Είναι δύσκολο πολλές φορές να αποφασίσει κάποιος, αν μια πεζοδρόμηση είναι τελικά μια καλή ή μια κακή αστική παρέμβαση. Επίσης δεν έχουν όλες οι πεζοδρομήσεις την ίδια βαρύτητα και  τον ίδιο αντίκτυπο. 
Είναι διαφορετικό να πεζοδρομείται ένας κεντρικός οδικός άξονας και ένας κεντρικός αστικός δρόμος.
 Οι επιπτώσεις είναι και στις δύο περιπτώσεις ενδεχομένως μεγάλες, αλλά σίγουρα διαφορετικού τύπου .
Η μια τάση διαμορφώνει την άποψη δικαιολογημένα, πως αν λάβουμε υπόψη ότι μια πεζοδρόμηση ανεβάζει αυτομάτως τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερα εισοδηματικά στρώματα να απομακρύνονται. 
Αυτό αυτομάτως σημαίνει άνοδοτων τιμών των ακινήτων  με εισροή ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων και ένα real estate για το οποίο ανοίγεται ουσιαστικά μια νέα αγορά. 
Η περιοχή της οδού Μπιζανίου  έχει καταγραφεί στο συλλογικό συνειδητό ή/και ασυνείδητο -δικαίως ή αδίκως- ως ότι  οι προηγούμενες και οι σημερινές αρχές δεν τόλμησαν να κάνουν το αυτονόητο!
ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Με τον αστικό εξευγενισμό της νέας δημοτικής αρχής, δεν άλλαξε τίποτα ως προς τον σχεδιασμό, από τους ανύπαρκτους  και υπάκουους χειραγωγημένους  στα συμφέροντα της αγίας τρόικας  προηγούμενους  δημοτικούς άρχοντες , που αφού κατασκεύασαν τον  πεζόδρομο μετά τον έκαναν   αυτοκινητόδρομο και πάρκιν , και επιπλέον η εκτέλεση πολλαπλών έργων χωρίς κανένα σχεδιασμό θα δώσουν την χαριστική βολή στο κέντρο της πόλης!
Κανένα σχέδιο για τον δείκτη βιωσιμότητας της πόλης και το περιβάλλον!
Μόνο  εργολαβίες και αναθέσεις για να εκτελείται έργο χωρίς κανένα αποτέλεσμα  με ποιοτικά  χαρακτηριστικά προς όφελος των κατοίκων!
Δεν εξετάστηκε καν, το ενδεχόμενο να λειτουργεί ως   οδός κεντρικής κυκλοφορίας οχημάτων την ημέρα, τις δε βραδινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα να μετατρέπεται σε βασικό κεντρικό πεζόδρομο περιπάτου και επικοινωνίας των πολιτών της πόλης, ως σήμα κατατεθέν και κοσμοπολίτικο σημείο αναφοράς. 
 Η "κοινωνική και πολιτισμική αίγλη" που έχει αποκομίσει με αυτή την λειτουργία μέσα στα τόσα  χρόνια  η οδός Μπιζανίου ως δρόμος θέσεων πάρκιν , την συνοδεύει και θα την συνοδεύει στο διηνεκές με μια αχαρακτήριστη για κεντρικό δρόμο δομή!
Ένας δήμαρχος που είναι και μηχανικός , προσπαθεί να ανασυντάξει τον κυκλοφοριακό χάρτη προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος με την ενεργοποίηση δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν κοινωνικές ομάδες να έρθουν πιο κοντά όχι με την συνεχή ροή των αυτοκινήτων, αλλά με πεζοδρομήσεις! 
Επίσης ενσωματώνει μέσα σε αυτή την προσπάθεια και τη λογική της επιχειρηματικότητας για τη μεγαλύτερη παροχή κινήτρων για τους κατοίκους -πελάτες επισκέπτες μέσω της πεζοδρόμησης!
 Η πεζοδρόμηση ενός μικρού δρόμου μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τους κατοίκους μιας μικρής πόλης, της δίνει ταυτότητα  και ενισχύεται η σύνθεση της επιχειρηματικότητας!. 
Επίσης  έχει επιπτώσεις άλλου τύπου, δηλαδή στις τιμές των ακινήτων, στην αλλαγή του συγκοινωνιακού χάρτη κ.α.
Οι προηγούμενοι έχουν το άλλοθι τουλάχιστον -λέμε τώρα-, επειδή ήταν οδοντίατροι ή ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα, εσύ όμως κύριε δήμαρχε ?
Ανεξάρτητα από το ποια θέση παίρνει τελικά ο καθένας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα αστικό κέντρο γίνεται πιο αποτελεσματικά επεξεργάσιμο και επιχειρηματικά αποδοτικό όταν περπατείται !
Δεν νομίζω κύριε δήμαρχε να μην έχετε ταξιδεύσει σε άλλες πόλεις.
Παντού υπάρχει ένας πεζόδρομος και στον παγκόσμιο χάρτη θα έχετε εσείς και οι προηγούμενοι βάλει την σφραγίδα σας ως η μόνη πόλη χωρίς πεζόδρομο, και με πλατιά πεζοδρόμια όχι  για τους πεζούς αλλά για τα τραπεζοκαθίσματα (το βλέπετε ήδη και σιωπάτε)!
Δεν αναρωτηθήκατε γιατί η Μπιζανίου δεν έχει πλέον εμπορικά καταστήματα αλλά μόνο καταστήματα εστίασης?
Όταν λειτουργήσει το σύστημα  πώς θα ελέγξετε  την κατάσταση  για την κατάληψη των πεζοδρομίων με εμπορεύματα “όπως το κάνατε μέχρι τώρα” !
Κάθε κάτοικος και επισκέπτης μιας οποιασδήποτε πόλης έχει το δικαίωμα να μπορεί να περπατήσει σε αυτή άφοβα, να την παρατηρήσει και μέσω αυτής της παρατήρησης να καταφέρει και να την αγαπήσει. 
Μακάρι να μην βγω αληθινός ! (αλλά υποψιάζομαι ότι, δυστυχώς, θα βγω)

             ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΩΝ ΜΟΙΚΑΝΩΝ 



 

                          ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΙΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!