Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Πως αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης από τον Covid-19

Φάρμακα που μπορεί κάποιοι να παίρνουν καθημερινά αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Αυτά τα φάρμακα που συνδέονται με αυτόν τον κίνδυνο είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ), μία ευρέως συνταγογραφούμενη σε όλον τον κόσμο κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.
Αυτά τα φάρμακα, αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, εμποδίζοντας το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Παράλληλα, όμως, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς.
Σε νέα μελέτη παρατηρήθηκε ότι σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (ποσοστό 6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί στο τεστ για κορονοϊό. Κάτι που δεν ισχύει για μία άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA), σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Όσο συχνότερη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, γι' αυτό οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω. Όσοι άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορονοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα για το στομάχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!