Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Ο Χρήστος Μέγας γράφει: Αγιά Σοφιά: Ο Σουλτάνος και ο Χάνος…


«Εἰ γάρ καλόν τό διά ξίφους χωρεῖν ἐπί τούς παντάπασιν ἀπειθοῦντας καί νόμος ἦν τοῦτο Θεοῦ οὐρανόθεν κατελθών, ὡς ὁ Μωάμεθ ἰσχυρίζετο, ἔδει δήπου πάντας κτείνειν, ὅσοι μή προσέρχονται τούτῳ τῷ νόμῳ καί τῷ κηρύγματι».
ο ανωτέρω, από τον αυτοκράτορας Μανουήλ Β Παλαιολόγος: «Διάλογος ὅν ἐποιήσατω μετά τινος Πέρσου, τήν ἀξίαν Μουτερίζη, ἐν Ἀγκύρᾳ τῆς Γαλατίας» (Δεκέμβριος του 1391).
 Ή, κατά μια εκδοχή του διαλόγου που παρέδωσε ο πάπας Βενέδικτος 16ος  το 2006: «Δείξε μου τι νέο έφερε ο Μωάμεθ και εκεί θα βρεις μόνον πράγματα διαβολικά και απάνθρωπα, όπως η διαταγή του να διαδοθεί η πίστη που κήρυττε με το σπαθί».

Αν και εδώ επιχειρείται η συνολική και συλλογική καταδίκη μιας θρησκείας, είναι προφανές ότι όταν αυτή εργαλειοποιείται προκαλεί φανατισμό, άρα πόνο. Είναι προφανές ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η άνοδος του αρχιμουφτή στον άμβωνα του Μουσείου με το ξίφος πρέπει να εκληφθεί, συμβολικά, με το πέρασμα του Ρουβίκωνα από τον Ιούλιο καίσαρα (ο οποίος βάδισε κατά της δημοκρατικής Ρώμης).
Θέλω να πω ότι η συμβολική(;) αυτή κίνηση δεν αποτελεί απλά επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας.
Το ανησυχητικό με την Τουρκία δεν είναι τόσο οι πολεμικές ιαχές, που ωστόσο οδηγούν και σε αχρείαστους εξοπλισμούς εκατέρωθεν, όσο ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν. Αναθεωρητισμός που καθίσταται επικίνδυνος και για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο που εζήλωσε δόξα Χάνου (καθώς ως Χάνοι επεκτάθηκαν από την Κεντρική Ασία στην Μικρά Ασία), ωθώντας τη μετακεμαλική Τουρκία σε νεοοθωμανικό ρόλο στην περιοχή. Κατά συνέπεια, για την Δύση προκύπτει (εκ νέου) Ανατολικό Ζήτημα. Το οποίο οι ευρωπαϊκές εμπορικές συμφωνίες αποτρέπουν, προς στιγμήν, την παραδοχή του…
Από την πλευρά της Ελλάδας έχουμε το πρόβλημα του υπερβολικού χρέους που επηρεάζει αρνητικά τις εξελίξεις, αλλά και την διαφαινόμενη εγκατάλειψη Μητσοτάκη της πάγιας Εθνικής γραμμής.
-Το υψηλό και μη βιώσιμο ελληνικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη άσκησης ανεξάρτητης Εθνικής Πολιτικής. Γιατί τόσο για φέτος όσο και για το 2021 «χάθηκαν» για τους δανειστές τα θηριώδη πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος (αποπληρωμή των τόκων). Δεν βγάλαμε δηλαδή τα συμφωνηθέντα, από το 2016, πλεονάσματα των 6,6 δις ευρώ, όχι λόγω φοροελαφρύνσεων και των αναγκαίων δημοσίων επενδύσεων, αλλά λόγω πανδημίας και οικονομικής καθίζησης. Και δύσκολα αυτός ο στόχος θα ικανοποιηθεί και το 2022, ακόμη και εάν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό… Στόχος του 3,5% του ΑΕΠ που οδηγεί σε φοροξεφλούδισμα, ενόσω δεν τίθεται ζήτημα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Μεσοπρόθεσμα και με την λήξη των παρεμβάσεων της ΕΚΤ (QE, κ.λπ.) τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων θα επανέλθουν κοντά στο 2% (1,9% μέσο επιτόκιο σήμερα), όποτε για τόκους θα απαιτούνται σχεδόν 6,8 δις ετησίως.
Κατά συνέπεια οι δανειστές αναζητούν… εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης του απαράδεκτα υψηλού αυτού χρέους. Οι τόκοι θα πρέπει(;) να πληρωθούν διά άλλου τρόπου. Ο δε Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Ζοζέ Μπορέλ αναζητά  την… ενδεδειγμένη «λύση» με συχνές επισκέψεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Επ’ όπου (τουρκική πρωτεύουσα) δήλωσε (6/7): ««Αυτό που έκανα εδώ είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων». Αναφορικά δε με τα έσοδα (υδρογονάνθρακες) από την Α.Μεσόγειο (Κύπρος) ήταν ξεκάθαρος: «Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη ΕΕ». Και λίγες ημέρες αργότερα (19/7) στο Spiegel: «Σε αυτή τη διαδικασία (διαλόγου), θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα: Από τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου…».
Είναι προφανές ότι ο αρχιμουφτής θα συνεχίζει να ανεβαίνει κατά το δοκούν στον άμβωνα την στιγμή που οι εμπορικές σχέσεις και η «ανάγκη» εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κυριαρχούν στην Ευρώπη, το σπαθί θα χρησιμοποιείται ατιμώρητα («αιτία πολέμου» για την Τουρκία η ανακήρυξη χωρικών υδάτων 12 μιλίων, κατοχή της Βορείου Κύπρου κ.α.) και η Εθνική Ανεξαρτησία θα φαλκιδεύεται στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο ενόσω η χώρα δεν αποκτά Εθνική Στρατηγική (Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπως έχει ζητήσει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά).
-Ωστόσο, οι δηλώσεις Μπορέλ αποκαλύπτουν ως ένα βαθμό γιατί ο κ.Μητσοτάκης αποφεύγει την χάραξη Εθνικής Γραμμής. Οι ευρωπαίοι προέκριναν τον (απ ευθείας) διάλογο εφ όλης της ύλης. Εδώ είναι το πρόβλημα: ο «εφ όλης της ύλης» διάλογος. Όταν η χώρας μας παγίως, όπως το διευκρίνισε και ευθαρσώς το διατύπωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχει μόνο μία εκκρεμότητα με την Τουρκία και αυτή αφορά την νομική εκκρεμότητα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας (πλέον Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη-ΑΟΖ).
Η ΝΔ, πριν προχωρήσει σε αλλαγή στρατηγικής στο Αιγαίο πρέπει να δεχθεί την Εθνική πίεση! Γιατί αλλαγή στρατηγικής δεν απαιτείται καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνος εθνικός ακροβατισμός. Και οπωσδήποτε δεν μπορεί να επιτραπεί κάτι τέτοιο χωρίς Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!