Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ήπειρος: Σεισμικές έρευνες ή πράσινη ανάπτυξη;

 


Χρήστος Μέγας*


Μόλις πριν τρία χρόνια η συζήτηση στην χώρα, την Ήπειρο και την Άρτα, αφορούσε  στις σεισμικές έρευνες και την παραχώρηση ολόκληρων, παρθένων και προστατευμένων, περιοχών στις ορέξεις των επιχειρήσεων εξόρυξης πετρελαίου.

 Τότε, οι πιο προβεβλημένοι εκ των αρμοδίων της Άρτας, της Ηπείρου και της χώρας είχαν ταχθεί υπέρ των ερευνών και τις εξορύξεις χωρίς όριο. Να γίνει η χώρα σουρωτήρι για ένα όνειρο τύπου Άραβα μεγιστάνα…

 Την ίδια στιγμή αυτοί οι ίδιοι «αρμόδιοι», δεν προσήλθαν στην συζήτηση-διαμόρφωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ηπείρου. Εκεί που ορισμένοι (άλλοι, πλην των ντόπιων υπευθύνων…) έθεσαν κάποιες ενστάσεις και, έτσι, εξαιρέθηκαν ορισμένα παρθένα τοπία, κάποιοι δρυμοί και εθνικά πάρκα από οχλούσες δραστηριότητες και φαραωνικά έργα. Ευτυχώς!

 Ήταν τότε που γράφαμε ότι:

1.Πρέπει να εξετάσουμε κέρδη και ζημιές από ένα τέτοιο «άνοιγμα» με τα διάστικτα στίγματα στο «σώμα» της Ηπείρου.

 2.Εάν, τελικά, άξιζε τον κόπο να θυσιάσουμε την ιστορία μας, το περιβάλλον, τις πηγές και το φυσικό κάλος (εκρήξεις σε βάθος 15-20 μέτρων κ.α.) για τις εξορύξεις;

3.Και εάν, εν τέλει, το πετρέλαιο είναι το καύσιμο του μέλλοντος. Αν απ’ όλο αυτό το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κόστος που θα καταβάλουμε, θα έχουμε, κατ ελάχιστον, κάποιο  κέρδος; 1

  Ήταν τότε που πολλοί εκ των «μπροστάρηδων» της βίαιης… ανθρακοποίησης και της «ανάπτυξης» με κάθε περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό κόστος, μας κατηγορούσαν ότι «σπάμε» την «αναπτυξιακή διάσταση» της χώρας και ότι είμαστε… οικολόγοι! Οποία κατηγορία!

 Και έρχεται τώρα η ισπανική REPSOL, που μαζί με τα ΕΛΠΕ είχαν αναλάβει τις εξορύξεις στον τόπο μας, και ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την σχετική δραστηριότητα2.

Μα ήθελε πολύ μυαλό να δει κανείς ότι τα αυτοκίνητα, συν τω χρόνω, θα κινούνται με ηλεκτροκινητήρες, ότι η Ευρώπη βαδίζει προς την «πράσινη» ενέργεια, ότι για τις συνεχώς περιοριζόμενες ανάγκες σε πετρέλαιο και γαιάνθρακες-υδρογονάνθρακες οι μεγάλοι παίχτες και οι ισχυρές χώρες (ΗΠΑ κ.α.) δεν θα επέτρεπαν νέους παίχτες με αβέβαια αποτελέσματα (που απλώς θα ανακάτευαν την «αγορά» τους…), κάτι που θα συμπίεζε έτι περαιτέρω τις τιμές που είχαν διαμορφώσει με αίμα (και πολέμους) κυριολεκτικά;

 Τώρα, αφενός λόγω η πανδημία και αφετέρου λόγω της… συνδρομής του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτουργεί επικουρικά για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην γηραιά ήπειρο, έρχονται να επαναφέρουν μια κάποια περιβαλλοντική ισορροπία και θα θέσουν την (λεγόμενη) «πράσινη ενέργεια» στο επίκεντρο των οικονομικών πολιτικών. Όχι ότι εδώ δεν κρύβονται οικονομικές επιδιώξεις των μεγάλων κρατών, της Ε.Ε., αλλά αφού αυτό είναι το μέλλον του πλανήτη και εκεί πάει η οικονομία, ας ετοιμαστούμε για την «πράσινη μετάβαση». Να θέσουμε τους νέους περιβαλλοντικούς όρους, να προστατευτούν οι ευαίσθητες οικολογικά και αισθητικά ζώνες, να πετύχουμε συνέργειες και ντόπια παραγωγική διαδικασία (πάνελ, έλικες, πλωτήρες για τα θαλάσσια πάρκα κ.α.), να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη με βιώσιμα μέσα και αειφόρο τρόπο.

Θα προσθέταμε εδώ την ήπια ανάπτυξη χωρίς ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εναλλακτικές χρήσεις στον τουρισμό και προώθηση των τοπικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Κοντά σε αυτά να εκμεταλλευτούμε και άλλες πηγές ενέργειας, όπως το γεωθερμικό πεδίο των Συκιών κ.α.

Αλλά γι’ αυτά έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες ακόμη. «Φέτα-φέτα τρώγεται το σαλάμι» που λένε και οι δυτικοί…

Η πρώτη μάχη, αυτή της σωτηρίας της Ηπείρου και της Άρτας από τις βίαιες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες, φαίνεται να κερδίζεται. Σε πείσμα των «αρμοδίων» που ήθελαν ανάπτυξη(;) με κάθε κόστος…

 Η ενίσχυση των πράσινων-προοδευτικών κομμάτων στην Ευρώπη (Γερμανία κ.α.) ας μας ενθαρρύνει!

 

Σημ. 1. https://arta2day.gr/%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB/

 https://pbnews.gr/%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB/

2. (https://www.kathimerini.gr/economy/561243217/apochorei-i-repsol-apo-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-stin-ellada/).

 

  • Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!