Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Είμαστε αποφασισμένοι ν’ αντιδράσουμε δυναμικά για τα Αιολικά Πάρκα εάν δεν δοθεί λύση!

            Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος  πρ. Δήμου Θεσπρωτικού  

                                       ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 


ΠΡΟΣ:

α. κ. Καλαντζή Νικόλαο Δήμαρχο  Ζηρού,

β. κ. Χασίδη Χρήστο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

γ. κ. κ. Αντιδημάρχους, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου

 

Αξιότιμοι,

Πληροφορηθήκαμε ότι στις 16/2/2021 εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος παραγωγής 140 MW στα βουνά της Λάκκας Θεσπρωτικού.

Σύμφωνα με την απόφαση η βεβαίωση αφορά 25 ανεμογεννήτριες με διάμετρο φτερωτής 162 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ο πύργος της ανεμογεννήτριας θα είναι πάνω από 100 μέτρα και η βάση στήριξης θα χρειαστεί πολλούς τόνους τσιμέντου. Θα πρόκειται δηλαδή για τερατώδεις κατασκευές που θα αλλοιώνουν βάναυσα αισθητικά και λειτουργικά τα βουνά μας.

Δεν είμαστε αντίθετοι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφόσον αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και είναι συμβατές με τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι σχεδιαζόμενες όμως κατασκευές είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις για τις οποίες θα διανοιχτούν χιλιόμετρα νέων δρόμων μεγίστου πλάτους και θα ριχτούν χιλιάδες κυβικά τσιμέντου προκαλώντας σοβαρή πληγή στο περιβάλλον και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της περιοχής, το μικροκλίμα, τη βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Θα επηρεαστούν σημαντικά η κτηνοτροφία, με τη μορφή της ελεύθερης βόσκησης, καθώς και η μελισσοκομία.

Επειδή πρόκειται για μια παρέμβαση που θα επηρεάσει δραματικά το μέλλον του τόπου μας, πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένη μια πλήρης ενημέρωση όλων για το κατά πόσο τα αιολικά πάρκα αυτού του μεγέθους είναι μια επένδυση συμβατή με την ταυτότητα του τόπου μας και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην τοπική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ακόμη, λόγω του ότι η διοικητική αρχή που παραχώρησε την άδεια εγκατάστασης αγνόησε πλήρως τις ανάγκες, τις συνθήκες και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και εφόσον κατά νόμο «κατά της παρούσας απόφασης χωρεί ενδικοφανής προσφυγή εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίησή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 7 του ν. 4685/2020 ΦΕΚ Α΄92/07.05.2020» ζητούμε η νομική υπηρεσία του Δήμου Ζηρού να προσφύγει άμεσα και εμπρόθεσμα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την ακύρωση της παραχώρησης.

Στη συνέχεια, κι εφόσον υπάρξει επεκφρασμένη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην περιοχή μας, θα πρέπει να οργανωθεί από τις αρχές και τους φορείς του τόπου μας, διαβούλευση με αναφορά στις βέλτιστες μορφές ΑΠΕ που να είναι συμβατές με την ταυτότητα του τόπου μας, τις κοινωνικές συνθήκες και τις οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ.) για να παρθούν αποφάσεις που θα έχουν συνεκτιμήσει τη σχέση κόστους-οφέλους για την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον.

Όπως κι εσείς γνωρίζετε οι κάτοικοι της Λάκκας, και μαζί τους και εμείς τα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, είμαστε ανάστατοι. Αγωνιούμε για τις εξελίξεις και το μέλλον του τόπου μας και σε περίπτωση που δεν υποβληθεί άμεσα προσφυγή ώστε να δοθεί νομικά λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα, είμαστε αποφασισμένοι ν’ αντιδράσουμε δυναμικά.

Έχετε και έχουμε όλοι μας το χρέος, να υπερασπιστούμε και να περιφρουρήσουμε τον φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της περιοχής μας.

 

Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γραμματέας

 

Νίκος Νικολάου                                                                   Ευθύμιος Ρέντζιος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!