Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

 




Στις 26/02/2021 δημοσιεύθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ της Π.Ε Πρέβεζας και Π.Ε Άρτας. Κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση τού περιεχομένου του δασικού χάρτη, μπορεί να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν πέντε (105) ημερών.

  Τι είναι ο δασικός χάρτης;

 ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ είναι η επίσημη και θεσμοθετημένη καταγραφή των ορίων των εκτάσεων, που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

 Υποκαθιστά πλήρως και οριστικά τη γνωστή διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων (Πράξεις Χαρακτηρισμού).

 Το περιεχόμενο του δασικού χάρτη εμφανίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Κ/ΑΙ ΜΟΝΟ το χαρακτήρα των εκτάσεων (γεωργική, δασική, χορτολιβαδική, ….), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά, όπως ακριβώς γίνονταν μέχρι σήμερα με τις πράξεις χαρακτηρισμού.

 ΠΡΟΣΟΧΗ :

 Οι δασικοί χάρτες ΔΕΝ θίγουν τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα των πολιτών.

 Οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση επιλύεται κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, και όχι κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

 ΣΥΝΕΠΩΣ οι Δασικοί Χάρτες δεν έχουν καμία σχέση με τις Δηλώσεις Κτηματολογίου που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στη περιοχή μας.

 Η προ ανάρτηση  της κτηματογράφηση σύμφωνα με έμπιστες  πληροφορίες   θα γίνει στις 29/03/2021.

 Όμως ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερωθεί για το χαρακτήρα του ακινήτου του στο Δασικό Χάρτη διότι ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εκτάσεις εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας (για παράδειγμα οι αγρότες δεν θα λαμβάνουν επιδοτήσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα) . Καθώς ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση του ακίνητου, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να υποβληθούν έγκαιρα τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

  Επίσης σας ενημερώνω ότι , τα γεωτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών και δεν αποτελούν κληροτεμάχια , τα οποία  δηλώθηκαν στις Δηλώσεις Κτηματολογίου με ένορκες βεβαιώσεις , είναι πολύ πιθανόν στα αποτελέσματα του κτηματολογίου να εμφανίζεται ιδιοκτήτης το Ελληνικό Δημόσιο.

 Εθιστούμε λοιπόν την προσοχή όλων των ιδιοκτητών ακινήτων,  να δώσουν την πρέπουσα σημασία στην διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών αλλά και στην προανάρτηση του Κτηματολογίου που θα γίνει στις 29/03/2021  και να υποβάλλουν οπωσδήποτε αντιρρήσεις, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων μετά τη λήξη των προθεσμιών.

 Επίσης τα Κληροτεμάχια σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία εξαιρούνται από τους Δασικούς Χάρτες. Όμως σας ενημερώνω ότι υπάρχουν αρκετά λάθοι , πχ Κληροτεμάχια φαίνονται στο Δασικό Χάρτη Δασικές Εκτάσεις. Θα πρέπει λοιπόν οι ιδιοκτήτες αυτοί να υποβάλουν άμεσα αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη με πρόδηλο σφάλμα.

  Όσο αναφορά τη Προανάρτηση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ η οποία σας ενημερώνω ότι θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες στις 29/03/2021

 Τι είναι η Προανάρτηση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ;

 Είναι ένα βοηθητικό στάδιο στο οποίο καλείστε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία των ιδιοκτησιών σας όπως έχουν προκύψει από την επεξεργασία της δήλωσής σας. Αν βρείτε ελλείψεις ή σφάλματα μπορείτε να τα διορθώσετε εύκολα και ανέξοδα.  Έτσι αποφεύγετε μελλοντική άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα που απαιτούνται στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

 Πώς ενημερώνομαι για την προανάρτηση στην περιοχή μου;

 Εάν έχετε δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λαμβάνετε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα (email). Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να ενημερωθείτε από το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης ή την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

 Τι απαιτείται για να μπω στην ηλεκτρονική εφαρμογή  και να δω τα στοιχεία που με αφορούν

 Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι οι κωδικοί εισόδου στο TAXISNET.

  Τι πρέπει να κάνω άμεσα;

 Ελέγξτε αν ισχύουν σήμερα τα στοιχεία επικοινωνίας που διαθέτουμε. Με τη συμμετοχή σας στη διαδικασία «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» εξασφαλίζετε την άμεση επικοινωνία του Κτηματολογίου μαζί σας για κάθε θέμα που αφορά την ιδιοκτησία σας.

  Τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια της προανάρτησης

 Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Για κάθε ακίνητο θα βρείτε δύο αρχεία:

 Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (πχ πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.

Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης αναγράφεται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση». Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.   

  Εάν είναι όλα σωστά;

 Δεν απαιτείται από πλευρά σας καμία ενέργεια. Σας προτείνουμε να αποθηκεύσετε τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή σας.

 Θα ενημερωθείτε εκ νέου ηλεκτρονικά για την έναρξη της Ανάρτησης, η οποία είναι η τελική φάση που θα πρέπει να επανελέγξετε τα στοιχεία σας. Η Ανάρτηση θα είναι η τελευταία φορά που θα μπορείτε, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να διορθώσετε τυχόν ελλείψεις και σφάλματα στις ιδιοκτησίες σας.

 Αν υπάρχουν σφάλματα;

 Θα πρέπει να υποβάλλετε Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων στην οποία θα αναφέρετε τα σφάλματα που εντοπίσατε.  Η αίτηση υποβάλλεται:

 Ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου Κτηματογράφησης

Κατόπιν ραντεβού στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης

 Αν δεν έχω δηλώσει ένα ακίνητό  μου, μπορώ να το κάνω στην Προανάρτηση;

 Μπορείτε, η διαδικασία συλλογής δηλώσεων συνεχίζεται κανονικά.

 Παρακαλούμε πολύ για οποιαδήποτε απορία κι εάν έχετε στείλε μας αποκλειστικά στο email topomap2@gmail.com και άμεσα θα σας απαντήσουμε.

 Λόγου των περιοριστικών μέτρων η εξυπηρέτηση  για τους Δασικούς Χάρτες για τις επόμενες ημέρες  γίνεται  MONO  μέσω ηλεκτρονικού τρόπου (τηλέφωνο ή email).  

 ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ TOPOmap

 Τοπογραφικών και Ειδικών Γεωδαιτικών Εφαρμογών

 Βασίλης Ι. Δημητρίου

 Μηχανικός Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας

 M.Sc. Διαχείριση Τεχνικών Έργων

 Δικαστικός Πραγματογνώμων Μηχανικός

 Μπιζανίου 174 - Φιλιππιάδα Τ.Κ.48200

 Τηλ:6976112151,2683023408

 www.topomap.gr email : info@topomap.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!