Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Δεν τρυπάμε το κρέας με την πιρούνα για να δούμε αν ψήθηκε γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί

                                                                                                                                                          

 Ελληνίδες και Έλληνες. Φίλες και φίλοι. Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη. Όλοι θα

 κάνουμε θυσίες κι εγώ φυσικά δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά.

Μετά από 40 συνεχόμενα χρόνια εορτασμού της Τσικνοπέμπτης, της σημαντικότερης εορτής αυτού του λαμπρού τόπου, σε ταβέρνες, κουτούκια και ψησταριές, φέτος θα περιοριστώ σε ένα σπιτικό μπάρμπεκιου, λες και παίζω σε αμερικάνικη ταινία.

Ακόμη κι έτσι όμως, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ως πρώην πρωθυπουργός λοιπόν, πρέπει να σας συμβουλέψω, ώστε να μην πάει μετανιώσουμε για αυτές τις μαζώξεις.

Για αρχή λοιπόν, μαρινάρουμε το κρέας αρκετές ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ψησίματος. Μια μαρινάδα της επιλογής μας θα κάνει το κρέας πολύ πιο νόστιμο απ’ ό,τι αν το ψήσουμε σκέτο. Αν ψήσουμε σουβλάκια, μουσκεύουμε από πριν τα ξυλάκια για αρκετή ώρα μέσα σε νερό, για να μην καούν στο ψήσιμο.  Πριν ξεκινήσουμε το μπάρμπεκιου, φροντίζουμε να έχουμε καθαρίσει σχολαστικά τη σχάρα από προηγούμενα υπολείμματα, για να μη δημιουργηθούν υπερβολικές μαυρίλες πάνω στο κρέας και η ένταση της φωτιάς να μην επηρεάζεται από τυχόν κολλημένα λίπη. Όσον αφορά στα κάρβουνα, προτιμάμε δρύινα, και αποφεύγουμε τα κάρβουνα ελιάς γιατί πετάγονται, αλλά και τα κάρβουνα από πεύκο γιατί περιέχουν ρητίνη.

Ακόμη, πριν τοποθετήσουμε το κρέας στη σχάρα, την περνάμε με λεμόνι και τη βάζουμε λίγο να κάψει. Έπειτα τη λαδώνουμε για να μην κολλήσει το κρέας. Για να πετύχουμε την επιθυμητή κρούστα, πριν τοποθετήσουμε το κρέας, αφήνουμε τη σχάρα να κάψει καλά. Δεν τρυπάμε ποτέ το κρέας με την πιρούνα για να δούμε αν ψήθηκε ή για να το γυρίσουμε, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί. Για να το γυρίσουμε, χρησιμοποιούμε τη λαβίδα ή τη σπάτουλα. Εξαιρούνται τα λουκάνικα, που εξαρχής τα τοποθετούμε στη σχάρα τρυπημένα.

Προφανώς, θα μπορούσα να σας γράφω για ώρες, έκανα όμως την αρχή με τα βασικά κι ίσως επανέλθω με ένα διάγγελμα, όπως έκανα και με το δημοψήφισμα, γιατί οι καιροί είναι κρίσιμοι. Να διασκεδάσετε, να φάτε με την ψυχή σας αλλά πάντα υπεύθυνα. Καλή όρεξη, και του χρόνου.

http://www.tokoulouri.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!