Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

«Σχέδιο Μάρσαλ» με 12 έργα για την Ήπειρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τα εργοτάξια που περιμένουν οι Ηπειρώτες
Η επίσκεψη του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για την Περιφερειακή Πολιτική, στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, μπορεί να σηματοδοτήσει και κάτι θετικό για τα μεγάλα έργα που περιμένουν οι Ηπειρώτες. Κι αυτό γιατί αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση 170 περίπου έργων ανάπτυξης της χώρας μέσω του ΕΣΠΑ, 12 από τα οποία είναι στην Ήπειρο ή αφορούν την Ήπειρο.Πρόκειται στην ουσία για την υιοθέτηση από την Επιτροπή εκείνων των έργων που έχουν κολλήσει στο ΕΣΠΑ, αλλά η προώθησή τους όχι μόνο θα οδηγήσει σε απορρόφηση 10,5 δισ. ευρώ και σε πάνω από 120 χιλ. θέσεις εργασίας, αλλά θα δώσει μία πραγματική ώθηση ανάπτυξης στη χώρα.Η υπόθεση είχε συζητηθεί και τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνεται σε αυτήν την ευρύτερη συζήτηση περί ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα, τη διάσωση δηλαδή της αναπτυξιακής πορείας της χώρας με την ευθύνη πια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Ομάδας Δράσης (Task Force)της ΕΕ για την Ελλάδα, με τον πασίγνωστο πια Χοστ Ράιχενμπαχ.Βασικός σκοπός της επίσκεψης του Επιτρόπου θα είναι πάντως να συμμετάσχει στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, που οργανώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα έχει όμως επαφές και με όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο που έχει σχέση με την ανάπτυξη.Εν εξελίξει βέβαια είναι και η αναθεώρηση για πολλά έργα του ΕΣΠΑ και σε περιφερειακό επίπεδο, και αναμένονται και απεντάξεις έργων που έχουν κολλήσει, όμως γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.Στο μεταξύ, στη λίστα των έργων που θα τρέξουν βρίσκονται 12 από την Ήπειρο ή για την Ήπειρο και κάποια ακόμα στη... γειτονιά μας.Μεγάλα έργα είναι βέβαια οι οδικοί άξονες. Φαίνεται ότι υπάρχει μία έντονη κινητικότητα για την Ιόνια Οδό, όπως και για την Ε 65 με το ερωτηματικό εκεί όπως έχουμε ήδη σημειώσει σε παλιότερο φύλλο, αν τελικά θα ολοκληρωθεί το έργο ως την Παναγιά και τον κόμβο της Εγνατίας δίνοντας έτσι μία ακόμα διέξοδο στην απομόνωση της Ηπείρου.Στους άλλους οδικούς άξονες για την Ήπειρο, είναι δρόμοι που θεωρούνται πρώτης ανάγκης και τους συζητάμε επί χρόνια, όπως η 2η επαρχιακή οδός Ελληνικό – Καλέντζι, η είσοδος των Ιωαννίνων, ή η αναβάθμιση του εθνικού δρόμου Ηγουμενίτσα – Πρέβεζας. Κι ακόμα η σύνδεση του Ακτίου με την Ιόνια, έργο που εμμέσως ενδιαφέρει την τουριστική ανάπτυξη και συγκοινωνία της Πρέβεζας και δίνει διέξοδο αν συνδεθεί με την κατασκευή της εθνικής οδού στα Ηπειρωτικά παράλια. Σημειώνεται ότι σε αυτόν τον άξονα εκτελούνται ήδη εργασίες.
Στα έργα καινοτομίας θα στηριχθεί το πρόγραμμα δράσεων «Νέα Γνώση» που περιλαμβάνει πολλά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.α.Θα προχωρήσει επίσης η Γ' φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας, και από το πρόγραμμα του Περιβάλλοντος, τρία έργα αποχέτευσης: Το μεγάλο έργο της αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ στα Γιάννενα και η αποχέτευση στην Ηγουμενίτσα και τον οικισμό Δροσιάς στην Πρέβεζα. Στα έργα της Υγείας, περιλαμβάνονται στη λίστα, η επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα.

Εξασφάλιση
Τι σημαίνει η λίστα αυτή; Σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση των έργων. Πρόκειται βέβαια για έργα «ώριμα» έργα, έργα δηλαδή που είναι έτοιμα για μπουλντόζες ή εργάζονται ήδη συνεργεία. Και σε κάποια από αυτά ξέρουμε ότι τρέχουν ήδη οι διαδικασίες, σε άλλα όμως τις περιμένουμε εκ νέου όπως στην περίπτωση των εργοταξίων της Ιόνιας στην Ήπειρο- σημειώνουμε πάντως για την Ιόνια ειδικά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ότι έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο το τελευταίο δικαστήριο για τις απαλλοτριώσεις του Δημοσίου σε ιδιώτες που πρέπει να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους για να ξεκινήσει η κατασκευή.Επιπλέον, η λίστα εξασφαλίζει όπως είπαμε ότι θα πιάσει δουλειά κόσμος. Ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα που δεν κουνιέται φύλλο δύο χρόνια τώρα, αναμένονται σαν μάννα από τον ουρανό τα εργοτάξια. Σε μία Ήπειρο που ας μην τον ξεχνάμε, κατέγραψε ανεργία 18% τον Σεπτέμβριο.
Συμπερασματικά, δεν ξέρουμε αν και τα έργα θέλουν τον... Γερμανό τους, πάντως είναι παρήγορο να ακούς αυτές τις μέρες ότι υπάρχουν έργα που μπορούν να ξεκινήσουν, άρα και να ολοκληρωθούν κάποτε.
Τα έργα της Ηπείρου
1. «Νέα γνώση» για την Ήπειρο
2. Ε- 65
3. Ιόνια Οδός
4. Αναβάθμιση εισόδου Ιωαννίνων
5. Αναβάθμιση οδού Ελληνικό – Καλέντζι
6. Κατασκευή Οδού Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα
7. Γ' Φάση Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας
8. Δίκτυο Αποχέτευσης Δροσιά Πρέβεζας
9. Επέκταση αποχετευτικού Ιωαννίνων
10. Αποχέτευση Ηγουμενίτσας
11. Επέκταση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
12. ΤΕΠ Νοσοκομείου Φιλιατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!