Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Καταξιώθηκε και προσπαθεί…

  Κώστας Γκέτσης

Καταξιώθηκε και προσπαθεί…
Η ποιότητα και η διαρκής προσπάθεια, είναι τα χαρακτηριστικά του «ΡΕΝΤΖΙΟΣ • ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ – ΚΑΦΕ», που λειτουργεί πέντε χρόνια στην Φιλιππιάδα



Η γωνία του δρόμου, μπροστά απ’ την εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα στην είσοδο της Φιλιππιάδας, έγινε συνώνυμη της ποιότητας και της εξυπηρέτησης, καθώς αυτά εκτιμούν εκατοντάδες ντόπιοι, αλλά και οδηγοί από διάφορα σημεία της πατρίδας μας, που από το «ΡΕΝΤΖΙΟΣ • ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ – ΚΑΦΕ» προμηθεύονται τον καφέ τους, την ποιοτική σερραϊκή μπουγάτσα και εσχάτως πίτσα διάφορων τύπων.
Εκεί λοιπόν πριν πέντε χρόνια, έκανε την έναρξη η επιχείρηση, που εμπνεύστηκε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Ρέντζιος, στην οποία έδωσε και το όνομά του. Πριν την έναρξη όμως ο ίδιος είχε επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου, για να συγκεντρώσει εικόνες και εμπειρίες, για το πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος, βάζοντας ως προϋπόθεση, την ποιότητα και στον προσφερόμενο καφέ, την μπουγάτσα, την τυρόπιτα και όλα τα άλλα είδη, συνοδευόμενο και απ’ την καλή και ευγενική προσφορά στον πελάτη που θα βρεθεί εκεί…
Ούτε και ο ίδιος μπορεί να περίμενε, πως η καταξίωση θα έρθει τόσο νωρίς… Κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ, το κατάστημα, απ’ τα χαράματα ως τα επόμενα χαράματα ήταν διαρκώς γεμάτο, είτε με τους κατοίκους της περιοχής, που έπρεπε να πάνε στην δουλειά τους και να έχουν μαζί τους τον καφέ και την τυρόπιτα, είτε από οδηγούς που ήθελαν τον καφέ να τους συνοδεύει στο ταξίδι και φυσικά η ύπαρξη της σερραϊκής μπουγάτσας, ήταν από μόνη της, η πρόκληση να είναι κι αυτή μέρος της… συντροφιάς.

rentzios-vaggelis-11-q

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Ρέντζιος, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες, την γνώμη των οποίων απ’ την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του καταστήματος, ήθελε να αξιοποιήσει, χωρίς να παριστάνει αυτός, τον «ξερόλα» και να μην ακούει κανέναν. Βασική συνταγή για την επιτυχία, σε κάθε τομέα είναι αυτή και ο εν λόγω επιχειρηματίας, την αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Εκτός απ’ την ποιότητα, έδωσε έμφαση και στην άμεση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση του πελάτη, ώστε και αυτή να αποτελέσει κίνητρο, για να επιστρέψει και να είναι μόνιμος. Εργάζονται στην επιχείρηση, εκτός των μελών της οικογένειάς του και πέντε νέα κορίτσια, τα οποία έχουν μυηθεί στην φιλοσοφία της λειτουργίας της επιχείρησης και αποτελούν μέρος της επιτυχίας, μιας και κανένας μέχρι σήμερα δεν εξέφρασε το παραμικρό παράπονο.

rentzios-22-b


Διαρκής ενημέρωση…

Μια επιχείρηση, που επαναπαύεται σ’ ότι μέχρι ένα χρονικό σημείο έχει πετύχει, είναι καταδικασμένη να μην έχει μέλλον. Αυτό έχει κατά νου, όπως αποδεικνύεται, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Ρέντζιος, που είναι σε διαρκή αγωνία, για την αναζήτηση του καλύτερου. Πως θα προσφέρει την καλύτερη ποιότητα, ειδικά στον καφέ, η πορεία του οποίου είναι μια δυναμική διαδικασία και με αυτή την οπτική την βλέπει ο ίδιος.
13 και 14 Αυγούστου στο «ΡΕΝΤΖΙΟΣ • ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ – ΚΑΦΕ», θα βρίσκεται ο διακεκριμένος μπαρίστας Θανάσης Νικόλης, ο οποίος εκπαιδεύει όλο το προσωπικό της επιχείρησης, ώστε να παρασκευάζει και προσφέρει τον καφέ, σύμφωνα με τα νέα στάνταρς της αγοράς, αλλά και των απαιτήσεων, που ο καταναλωτής μπορεί να έχει.
Το βιογραφικό του προσκεκλημένου της επιχείρησης, είναι η εγγύηση για την επιτυχία της προσπάθειας και είναι σίγουρο πως θα αναβαθμίσει, ακόμη περισσότερο την ποιότητα του καφέ που θα παραλαμβάνει ο πελάτης της επιχείρησης…
Ο Θανάσης Νικόλης από το μπαρ Tailor Made στην Αθήνα, εκπροσώπησε την Ελλάδα ο οποίος τερμάτισε στην 11η θέση, στην αναμέτρηση για τον παγκόσμιο πρωταθλητή μπαρίστα για το 2013. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπαρίστα (World Barista Championship ή WBC) ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, συγκεντρώνοντας τους εθνικούς πρωταθλητές μπαρίστα από 51 διαφορετικές χώρες. Μπαρίστα, για όσους δε γνωρίζουν, είναι εκείνοι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης που ετοιμάζουν και σερβίρουν καφέ, με βάση κυρίως το εσπρέσο. Η διαδικασία συμμετοχής δεν είναι απλή. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να ετοιμάσει συνολικά 12 καφέδες σε 15 λεπτά - τέσσερις εσπρέσο, τέσσερις καπουτσίνο και τέσσερα ροφήματα δικής τους έμπνευσης, χωρίς αλκοόλ. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τέσσερις γευσιγνώστες, ειδικούς στον καφέ.

Παρακάτω, δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο baristaΘανάσης Νικόλης, στο «savoirville.gr» και εξηγεί το τι κάνει και πως.

nikolis-mparistas-33-a

Τι είναι barista, πως να γίνεις barista

Τι είναι barista, πως να γίνεις barista, τι διαγωνισμοί υπάρχουν, τι σημαίνει καλός καφές. Ο ιδανικός άνθρωπος να σου δώσει απαντήσεις ο Θανάσης Νικόλης πρώτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista .


*Τι ακριβώς κάνεις και πως ξεκίνησες;
Εργάζομαι σε μια σχετικά νέα επιχείρηση η οποία απαρτίζεται από μια δυναμική και γεμάτη όνειρα ομάδα και στόχος της είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του καφέ, η ποικιλομορφία του και το επάγγελμα του barista. Αυτό κάνω λοιπόν είμαι ένας barista, λατρεύω αυτό που κάνω και είναι μια ουσιαστική μετεξέλιξη των σπουδών μου οι οποίες κινούνταν στο κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι το επάγγελμα που μου δίνει κέφι καθημερινά όταν ξυπνάω για δουλειά, με γεμίζει όνειρα και προοπτικές για το μέλλον.
Ξεκίνησα λοιπόν πολύ νέος κυρίως για βιοποριστικούς λόγους και συνέχισα όντας φοιτητής σε διάφορα επαρχιακά καφέ. Άρχιζα να συνηθίζω μέσα στα μαγαζιά και μου άρεσε πολύ η διαδραστικότητα με τους καταναλωτές. Με τα χρόνια ένιωσα ότι γινόμουν ολοένα και καλύτερος σε αυτό που κάνω ώσπου κατάλαβα ότι μάλλον έσφαλα.


*Μίλησε μας για την εμπειρία σου μέχρι σήμερα.
Θα συνεχίσω από εκεί που είχα μείνει λοιπόν. Ειλικρινά μπορώ να μιλάω ώρες για αυτό αλλά θα το κάνω όσο πιο συνοπτικό και ουσιαστικό γίνεται. Ερχόμενος λοιπόν ξανά στην Αθήνα σε ηλικία 22 ετών και αναζητώντας το καλύτερο ήμουν τόσο τυχερός που άκουσα σε μια τυχαία συζήτηση στο δρόμο για ένα νέο τότε κατάστημα που διαφοροποιούνταν στον espresso. Το Evergreen. Μόλις έφτασα πραγματικά για να ζητήσω δουλειά η εμπειρία ήταν σαν μια πολύ δυνατή σφαλιάρα. Είδα ότι κάποιοι κάνουν πράγματα που εγώ δεν τα ήξερα ή δεν τα θεωρούσα σημαντικά. Είδα να καβουρδίζεται καφές κάπου στο βάθος και μηχανήματα που μου φαινόντουσαν διαστημικά. Αυτή η δουλειά για μένα ήταν σταθμός στη ζωή μου. Υπήρχαν τόσα που δεν γνώριζα για τον καφέ.
Δούλεψα, διάβασα αρκετά, άρχισα να γίνομαι καλύτερος μέχρι που μπόρεσα και εγώ σιγά σιγά να εκπαιδεύω άλλους νεότερους στον χώρο και αυτό μου έδινε και συνεχίζει να μου δίνει απέραντη ευχαρίστηση.
Αλλάζοντας πολλούς σταθμούς στη πορεία μου , γνωρίζοντας επίσης και πολύ σημαντικούς και παλιούς στο χώρο, με θέληση και προσπάθεια άρχισα μόνος μου να διαβάζω και να ακούω τα πάντα ώστε να γίνω καλύτερος και να μάθω όσα μπορώ για τα ατέλειωτα μυστικά του καφέ ώσπου για δεύτερη φορά στη ζωή μου βρέθηκαν κοντά μου δύο άνθρωποι και με αγκάλιασαν εντάσσοντάς με στην μεγάλη οικογένεια του καφέ που δημιούργησαν υλοποιώντας μια ιδέα και ένα όνειρο καθιστώντας και μένα κομμάτι αυτών. Οι άνθρωποι αυτοί είναι η Μοίρα Γεραντωνάκη και ο Τάσος Δεληχρήστος και η ιδέα – όνειρο το Tailor Made.


*Τι σημαίνει barista;
Barista είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας η οποία απαρτίζεται από εκατοντάδες ανθρώπους και δεν υπερβάλλω. Να μην ξεχνάμε ότι ο καφές είναι γεωργικό προϊόν. Οι αγρότες μοχθούν για να τον καλλιεργήσουν και συλλέξουν. Θα περάσει από ακόμα περισσότερα χέρια στα στάδια της επεξεργασίας του ώσπου να αποθηκευτεί και τελικά να ταξιδέψει προς τον άνθρωπο που θα τον καβουρδίσει. Για να μην πολυλογώ φτάνει και στον barista ο οποίος είναι υπεύθυνος για να βγάλει στο φλιτζάνι ένα αποτέλεσμα άξιο της προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που συνέβαλαν και αυτοί ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να απολαμβάνει καθημερινά το καλύτερο δυνατό.
Βέβαια όλα αυτά από θεωρητικής άποψης. Πάνω απ’ όλα αν κάποιος θέλει να ονομάζει τον εαυτό του barista πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Από τεχνικής άποψης είναι αυτός που ανά πάσα στιγμή μπορεί χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του να αλλάξει το γευστικό προφίλ σε έναν καφέ αν το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι γνώστης του καφέ και όλων των παραμέτρων ( και πιστέψτε είναι πάρα πολλοί ) που επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Είναι αυτός που μπορεί να πει τη γνώμη του βάσιμα για έναν καφέ να τον διαλέξει, γιατί όχι να τον καβουρδίσει , να τον αλέσει , να τον τελειοποιήσει παρασκευάζοντας τον. Γνωρίζει τα μηχανήματα και πως αυτά αντιδρούν και δεν τα βλέπει σαν ηλεκτρικές συσκευές και μόνο. Είναι αυτός που ποτέ δεν θα πει “είμαι ο καλύτερος – τα ξέρω όλα” αλλά αυτός που ακόμα και με το τέλειο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι θα ψάξει τρόπους να το κάνει τελειότερο.


*Η συμμετοχή σου σε μέχρι τώρα διαγωνισμούς τι σου έχει δώσει; Ως επαγγελματία αλλά και ως άνθρωπο.
Βασικά σε διαγωνισμούς έχω συμμετάσχει 3 φορές. Η πρώτη το 2007 θέλοντας να νιώσω την εμπειρία/πίεση και να δω καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο προσπαθώντας να “κλέψω” λιγάκι από τις γνώσεις τους. Συμμετείχα στο διαγωνισμό Latte Art. Τα χρόνια που ακολούθησαν με βρήκαν θεατή μη νιώθοντας έτοιμος να ανταποκριθώ στις ανάγκες ενός διαγωνισμού barista καθώς αυτό είχε γίνει ο στόχος μου. Αυτός ο στόχος πραγματοποιήθηκε το 2012 με την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη σε όλους τους τομείς της ομάδας του Tailor Made όπου κατέλαβα την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista. Αυτό με πείσμωσε για να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά έως τον Φεβρουάριο που μας πέρασε συμμετέχοντας και καταλαμβάνοντας την 1η θέση πραγματοποιώντας ένα όνειρο ως ανταμοιβή της προσπάθειάς μου.
Για να πάρεις μέρος σε ένα διαγωνισμό σαν αυτόν ξεκινάς μια διαδικασία που εμπεριέχει έντονο στρες, αρκετά έξοδα – δύσκολο για την εποχή μας – ελάχιστο προσωπικό χρόνο και καθόλου ξεκούραση… Αυτά όμως που κερδίζεις στο τέλος της διαδικασίας είναι και αυτά που αξίζουν όλο αυτό το ταξίδι, καθώς οι γνώσεις που λαμβάνεις, η καλυτέρευση των ικανοτήτων, των πνευματικών διεργασιών και το σημαντικότερο το δέσιμο με την ομάδα που σε απαρτίζει και εν τέλει σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο επαγγελματία, καλύτερο συνεργάτη…
0016-14-08-2014-g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!