Το ρωσικό εμπάργκο τινάζει στον αέρα και την αγροτική παραγωγή της Ηπείρου
Καίριο πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου επιφέρει το Ρωσικό εμπάργκο. Μπορεί οι συνέπειες να μην καταγράφονται στον παρόντα χρόνο, είναι βέβαιο όμως ότι τους επόμενους μήνες θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς.
Κι αυτό επειδή μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής, σε πορτοκάλια, μανταρίνια και ακτινίδια, διοχετεύονταν στη Ρωσική αγορά.
Το 70% περίπου από την παραγωγή του κάμπου της Θεσπρωτίας σε ακτινίδια και μανταρίνια και άνω του 50% της παραγωγής της Άρτας, σε εσπεριδοειδή κι ακτινίδια, τα τελευταία χρόνια εξάγονταν στη Ρωσία.
Μάλιστα η Ρώσικη αγορά θεωρούνταν εξαιρετικά ασφαλής και προνομιακή. Τώρα είναι άγνωστη η τύχη των ποσοτήτων αυτών.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στη Ρωσία εξάγονταν άνω των τριών χιλιάδων τόνων ψαριών από ορισμένες μεγάλες μονάδες που δραστηριοποιούνται στη Σαγιάδα. Μετά το κλείσιμο της αγοράς οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές για το σύνολο των ιχθυοτρόφων.
Οι παραγωγοί είναι σε απελπιστική κατάσταση καθώς φοβούνται ότι η συγκομιδή θα συνοδευτεί από μία τεράστια καταστροφή, ανάλογη με αυτή που βιώνουν τώρα οι ροδακινοπαραγωγοί, ενώ ακούν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη τις εξαγγελίες περί αποζημιώσεων.
Στην Αθήνα πάντως επικρατεί νευρικότητα λόγω της στάσης που έχουν κρατήσει έως τώρα οι Ρώσοι. Οι προσδοκίες για διαφορετική μεταχείριση της Ελλάδας έπεσαν στο κενό και σαν να μην έφτανε αυτό, η Μόσχα δεν δείχνει να βιάζεται στην αποσαφήνιση του εμπάργκο κάτι το οποίο προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.
Προβληματισμός που γίνεται ακόμη μεγαλύτερος καθώς μένει ανοιχτό το ζήτημα της ενέργειας και των πιθανών μέτρων που μπορεί να πάρουν οι Ρώσοι, επιφέροντας έτσι ισχυρό πλήγμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!