Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Στις 7 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση των νέων Δημοτικών Συμβουλίων της Ηπείρου


Εκλέγουν Προεδρία Συμβουλίων, Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε κάθε Δήμο 
Τις επόμενες ημέρες θα ορκιστούν οι νέες δημοτικές αρχές, τα νεοεκλεγμένα δημοτικά συμβούλια και οι νέοι δήμαρχοι, της Ηπείρου. Προς το παρόν, ο μόνος νέος δήμαρχος που έχει ορκιστεί,είναι ο Γιάννης Σεντελές,στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.Να σημειώσουμε ότι η ορκωμοσία πρέπει να γίνει σε όλους τους Δήμους της χώρας, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει σε όλους του Δήμους την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Την συνεδρίαση του πρώτου δημοτικού συμβουλίου, συγκαλεί με πρόσκληση που υπογράφει, ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών ο Νίκος Γκόλας της παράταξης του νέου δημάρχου Θωμά Μπέγκα.Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος που καλεί σε συνεδρίαση, προεδρεύει και της πρώτης συνεδρίασης. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση, το σώμα καλείται να εκλέξει το προεδρείο του: πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, εκλέγονται επίσης, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, με μυστική ψηφοφορία.
Αντιδήμαρχοι και άλλες ΕπιτροπέςΟ ίδιος ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για τον ορισμό των αντιδημάρχων. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τον ορισμό της συγκρότησης επιτροπών που έχουν ως στόχο την επεξεργασία και την εισήγηση θεμάτων που αφορούν τις αρμοδιότητές τους. Σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, δημοτικοί υπάλληλοι και πολίτες ως λαϊκά μέλη. Τα θέματα που

χειρίζονται οι επιτροπές παραπέμπονται σε αυτές με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου.(άρθρο 70 του Ν.3852/10).Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτείται η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας. Η Επιτροπή διαβούλευσης είναι όργανο συμβουλευτικό και η θητεία της δεν υπερβαίνει τα 2,5 έτη. (άρθρο 76 του Ν.3852/10).Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για να ορίσει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, τα οποία διοικούν τα δημοτικά ή κοινοτικά νομικά πρόσωπα. Μέλη των διοικητικών συμβουλίων μπορούν να γίνουν τόσο τα αιρετά μέλη των συμβουλίων, όσο και οι δημότες ή κάτοικοι που έχουν ενεργή συμμετοχή στα εν λόγω Δημοτικά ή Κοινοτικά Νομικά πρόσωπα. (άρθρο 240 του Ν. 3463/06)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!