Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τα σκουπίδια βάζουν και πάλι φωτιές… Εν αναμονή ο Φορέας για αποφάσεις των νέων τελών


Έντονες συζητήσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου προκαλεί η πρόταση που έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης για ενιαία τιμολογιακή πολιτική στην Ήπειρο σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Τσιρογιάννης ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι θα πρέπει να γίνει επιμερισμός του κόστους μεταφοράς σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως Δήμου που κατοικούν. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι πολλοί από τους αυτοδιοικητικούς αγνοούν το περιεχόμενο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την λειτουργία του εργοστασίου και όχι μόνο. Υπάρχουν και κείνοι που κατόπιν εορτής διαπιστώνουν ότι η χωροθέτηση δεν… εξυπηρετεί!
Με την διαφορά βέβαια ότι λίγα χρόνια πριν κανένας δήμος δεν ήθελε το εργοστάσιο στα διοικητικά του όρια όπως παλιότερα δεν ήθελε και τους ΧΥΤΑ!
Η λειτουργία του εργοστασίου ήταν γνωστό από το 2013 ότι θα επιφέρει αλλαγές και μάλιστα μεγάλες στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι σήμερα ένα μέρος αυτού και συγκεκριμένα η μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΑ καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από πιστώσεις που είχε διασφαλίσει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Σύντομα αυτό λήγει και αν δεν βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης το κόστος θα κληθούν να αναλάβουν οι ίδιοι οι Δήμοι, δηλαδή οι δημότες.
Ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου που πριν λίγο καιρό απέκτησε διοίκηση ακόμη δεν έχει πάρει μπρος καθώς αναμένει την διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Δεν αποκλείεται πάντως μέσα στις επόμενες ημέρες να συγκληθεί κι ένα από τα πρώτα θέματα για τα οποία θα αποφασίσει θα είναι η τιμολογιακή πολιτική. Το κόστος δηλαδή λειτουργίας του εργοστασίου όπως απορρέει από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, το κόστος λειτουργίας των ΧΥΤΥ και τα τέλη που θα κληθεί να καταβάλει ο κάθε δήμος.
Σημειώνεται ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν Δήμοι που δεν μεταφέρουν τα απορρίμματά τους ή μέρος αυτών στο εργοστάσιο, γεγονός όμως που δεν θα τους απαλλάξει από την πληρωμή καθώς είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!