Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΊΑ ....η συμπόνια και η αλληλεγγύη, μόνο σε θεωρητικό επίπεδο!

Πρέπει κάποιοι να μην είναι επιλεκτικά ευαίσθητοι και να κάνουν την αυτοκριτική τους, γιατί είχαν την εντύπωση  ότι σ’ αυτό το εθνικό προσκλητήριο, σε σχέση με το μείζον θέμα των μεταναστών ο νομός Άρτας έχει  συνεισφέρει, επειδή  το στρατόπεδο στην Φιλιππιάδα είναι και μέρος  της Αρτας λόγω Παντάνασσας   , άρα δεν έχουμε πρόβλημα να επιλέξουν και εμάς !
Τώρα θα έχουμε αποκαλύψεις .......Αποτέλεσμα εικόνας για ηοτ σποτ ζηρου
Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα θέμα εθνικό που αγγίζει απ’ άκρη σ άκρη όλη την Ελλάδα που κλυδωνίζει τα θεμέλια της δομής της ελληνικής κοινωνίας.
Η ελληνική κοινωνία έχει μια στερεοτυπική αντίληψη επικεντρωμένη στο μονοπολιτισμικό προφίλ που είχε παραδοσιακά, η οποία  δεν την καθιστά σύγχρονη, ανοιχτή, διαπολιτισμική εν τέλει  ευρωπαϊκή  συνείδηση.
Από τους δέκτες της τηλεόρασης, ως τηλεθεατές και ενώ το πρόβλημα αρχικά αφορούσε τα νησιά που ήταν χώροι υποδοχής των προσφύγων, η συμπόνια και η αλληλεγγύη, μόνο σε θεωρητικό επίπεδο,  ήταν  περισσή.
Σήμερα καθώς η τροπή των γεγονότων και το προσφυγικό ζήτημα έχει πάρει άλλη διάσταση, είναι πολωμένη η στάση των Ελλήνων και δεν μπορείς να τους χαρακτηρίσεις πολυπολιτισμικούς ούτε ανεκτικούς έναντι στον εθνικά και θρησκευτικά «Άλλον».
Ας θυμηθούμε πώς χαρακτηρίστηκαν τοπικές κοινωνίες που έγιναν κέντρα υποδοχής προσφύγων, από μερίδα Ελλήνων που δεν τους είχε αγγίξει το πρόβλημα. Σήμερα είναι εκείνοι που ξεσηκώνονται, αντιδρούν με υπομνήματα, συνεδριάσεις Δημοτικών  Συμβουλίων και διαμαρτυρίες για να  δηλώσουν περίτρανα πως είναι αντίθετοι στη δημιουργία δομών για την εγκατάσταση προσφύγων.
 Για την ευόδωση των κυβερνητικών σχεδιασμών όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού θέματος καθοριστικό ρόλο θα παίξουν δύο βασικές παράμετροι:
 Η δραστική μείωση του αριθμού των ατόμων που φτάνουν από την Τουρκία και η εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα νησιά.
«Οι ανοιχτού τύπου δομές που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο. 
Οι κλειστές δομές, οι οποίες θα δημιουργηθούν μακριά από τους οικισμούς, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα σε όσους σκοπεύουν να έρθουν στα νησιά» γιαυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε την δημιουργία των κέντρων αυτών .
Σε ρυθμούς προσφυγικού κινείται η Άρτα. 
Ο Νομός είχε μείνει εκτός χάρτη προσφυγικών δομών καθώς το μεγάλο βάρος μέχρι τώρα σήκωσε ο Νομός Ιωαννίνων και ο Δήμος Ζηρού από τον Νομό Πρέβεζας.
Όμως τις τελευταίες ημέρες οι φορείς της Άρτας έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά από το έγγραφο της Γραμματείας Μεταναστευτικό με το οποίο ζητείται συγκεκριμένος χώρος για την κατασκευή δομής όπου θα τοποθετηθούν  προκατασκευασμένοι οικίσκοι για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Δικαιολογείτε μόνο η αντίδραση του Επιμελητηρίου Αρτας λόγω ότι στο Επιχειρηματικό πάρκο του Δήμου Αρταίων δεν μπορεί να κατασκευαστούν Δομές κλειστού τύπου , και ας επιλέξουν άλλους χώρους ποιό έτοιμους από άποψη υποδομών.....
Το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής ενώ κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να συναινέσει με την πρόταση…
Σημειώνεται ότι πολλές ήταν οι αντιδράσεις και στην Πρέβεζα για την μετατροπή του στρατοπέδου Κονκουρή σε δομή και άλλες τόσες οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!