Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Μαραθώνια συνεδρίαση και «μεγαλοπρεπές» όχι της Άρτας στη λειτουργία δομής προσφύγων..




Με ένα… μεγαλοπρεπές όχι απάντησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής για την λειτουργία δομής προσφύγων στην θέση «Κρεκούκια» στον Αμμότοπο. Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο Δήμο ενώ από το 2016 αποτελεί την επιλογή για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου. Η δομή που σχεδιάζει το Υπουργείο είναι ανοιχτού τύπου, με προκατασκευασμένους οικίσκους και υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε μαραθώνια και συμμετείχαν όλοι οι φορείς της Άρτας και οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόγκας.
Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να πουν όχι στη λειτουργία δομής στα όρια του Νομού αλλά οι περισσότεροι δεν συναίνεσαν με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου.
Αρνητικό επίσης ήταν το τοπικό συμβούλιο του Αμμοτόπου καθώς είχε προηγηθεί και λαική συνέλευση. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κοινότητας ανέφερε ότι η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης στο δήμο έγινε με την προυπόθεση να γίνει επιχειρηματικό πάρκο.

Συνύπαρξη επιχειρηματικού πάρκου και δομής προσφύγων δεν μπορεί να υπάρξει, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, ενώ αν ξεκινήσει η λειτουργία της δομής τότε θα χαθεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την Άρτα.
«Αποτρέψαμε το ΚΕΝ που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό» ανέφερε κλείνοντας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιρογιάννης, συμπληρώνοντας ότι δεν ρωτήθηκε από κανέναν, ούτε έκανε οποιαδήποτε πρόταση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι στα «Κρεκούκια» πρέπει να προχωρήσει το επιχειρηματικό πάρκο.
Η λειτουργία δομής προσφύγων υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι επίσης αντίθετο με την λειτουργία δομής προσφύγων στο ΚΕΝ και το Στρατόπεδο Παπακώστα.
Τέλος, αν το 1% ανά περιφέρεια για το οποίο έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, διαφοροποιείται τότε οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να συγκαλέσουν όλους τους φορείς των Περιφερειών ώστε να επανεξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας δομών σε γνώση και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!