Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Έρχονται τα εμβόλια, αρχές Ιανουαρίου στα νοσοκομεία της Ηπείρου



 Στις 26 Δεκεμβρίου έρχονται τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες τόσο για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός όσο και για τις διαδικασίες παραλαβής-παράδοσης του εμβολίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι εμβολιασμοί ξεκινούν την επόμενη ημέρα, 27 Δεκμεβρίου σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας στην Αθήνα και αμέσως μετά στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost τα πρώτα εμβόλια στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων αναμένονται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα υπάρχει αυστηροποίηση στον τρόπο που γίνονται οι εμβολιασμοί, ενώ πρώτοι θα είναι όπως είναι ήδη γνωστό οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί οι τρόποι ασφαλούς μεταφοράς, οι χώροι σωστής αποθήκευσης και στη συνέχεια η μεταφορά του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

«Όταν θα φτάσουν στο 70% του εμβολιασμού του πληθυσμού θα μιλάμε με ασφάλεια πως αφήσαμε πίσω μας την πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η σειρά του εμβολιασμού – Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια οι πρώτοι των πρώτων

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στον εμβολιασμό «θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων».

Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους εξηγώντας τους πόσο σκληρά χτύπησε η πανδημία την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα πόσο πολύτιμη είναι η θωράκισή τους με το εμβόλιο.

«Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι ήρωες πίσω από την εκστρατεία εμβολιασμού

Ο πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε και για όσους συνείσφεραν να στηθεί η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται και να γράψει ιστορία.

«Όπως ξέρετε, έχουν ήδη εξασφαλιστεί όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής αποθηκεύσεις, τρόποι βέβαια γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και έχω να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν όλοι. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις -είναι εδώ μαζί μας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ- Πολιτική Προστασία, Αστυνομία.

Όλοι μαζί είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν υλοποιήσει ένα αντίστοιχο τέτοιο σχέδιο, οι τελευταίες μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς σχεδόν από μας δεν τις θυμάται. Αλλά η εκστρατεία αυτή θα έχει τη χαρά να εκπροσωπείται επικοινωνιακά από την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών την κ. Θεοδωρίδου, που θέλω και πάλι να την ευχαριστήσω, για αυτά τα οποία έχει κάνει, για αυτά τα οποία θα κάνει από εδώ και στο εξής καθώς ο ρόλος της θα είναι απολύτως κρίσιμος», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!