Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Αιτωλοακαρνανία: «Ξηλώθηκε» δεκαμελής ληστρική εγκληματική οργάνωση

   


Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραττε ληστείες και κλοπές σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. 

 Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν το πρωί, σε Πάτρα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών με την συνδρομή της ΟΠΚΕ, δέκα μέλη της, ανάμεσα στους οποίους και το αρχηγικό μέλος, που είναι ήδη έγκλειστος σωφρονιστικού καταστήματος. 

 Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν εννέα Έλληνες (οκτώ άνδρες και μία γυναίκα) κι ένας αλλοδαπός άνδρας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα. 

 Στο πλαίσιο πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. 

 Ειδικότερα, τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού εντόπιζαν και στρατολογούσαν άτομα από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, αποσπούσαν πληροφορίες που αφορούσαν οικίες στις οποίες πιθανολογούσαν ότι αποκρύπτονταν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή. 

 Στη συνέχεια, αφού έθεταν σε διακριτική επιτήρηση τις κατοικίες, εξακριβώνοντας τις καθημερινές συνήθειες των ενοίκων και τους χρόνους απουσίας τους, διέπρατταν διαρρήξεις, ενώ σε περίπτωση που οι ένοικοι βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, οι δράστες διέπρατταν ληστείες σε βάρος τους. 

 Παράλληλα, οι συλληφθέντες εντόπιζαν κυρίως οικίες στις οποίες διέμεναν ηλικιωμένοι ή αλλοδαποί και, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους ακινητοποιούσαν και με τη χρήση βίας τους αφαιρούσαν χρηματικά ποσά. 

 Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, αφού αξιοποιούσε τις πληροφορίες, οργάνωνε επιχειρησιακά την ομάδα δράσης και φρόντιζε για την εξασφάλιση των μέσων (μεταφορικά μέσα, κουκούλες, διαρρηκτικά εργαλεία κ.α.) που απαιτούνταν. 

 Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συλληφθεί τον Ιούλιο στη Λευκάδα, από άνδρες της τοπικής Διεύθυνσης Αστυνομίας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Πατρών, για ληστείες. Αμέσως μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή του, καθήκοντα αρχηγού ανέλαβε ο αλλοδαπός συνεργός του. 

 Συνολικά, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών εξιχνίασαν επτά ληστείες και 26 κλοπές - διαρρήξεις σε περιοχές του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού, του Αγρινίου, του Ξηρόμερου, της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας. Εκεί εισέρχονταν σε κατοικίες είτε με τη χρήση διαρρηκτικων εργαλείων, είτε από ανασφάλιστες πόρτες και παράθυρα. 

 Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 100.000ευρώ. 

 Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις κατοικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκανπερίστροφο,55 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, δύο φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου, συσκευή gps tracker,ξύλινη αστυνομική ράβδος,15 συσκευές κινητών τηλεφώνων, τηλεόραση και κοσμήματα για τα οποία διερευνάται η προέλευσή τους, πλήθος καρτών sim,διαρρηκτικά εργαλεία, κουκούλες τύπου full - face και 800 ευρώ. 

 Τέλος, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν δύο επιβατικά αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, που χρησιμοποιούσαν οι δράστες. 

 Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!