Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Σε απόγνωση οι παραγωγοί μανταρινιών στην Άρτα

 


Με ολική καταστροφή απειλούνται οι παραγωγοί μανταρινιών στο κάμπο της Άρτας. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο στην συγκομιδή όσο και στην διάθεση των προιόντων αναλύει με ερώτησή του στη βουλή ο Χρήστος Γκόκας, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Νομό Άρτας.

Όπως αναφέρει οι παραγωγοί μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, με αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές  της αγοράς ,  αλλά και το πάγωμα των εξαγωγών λόγω του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές, ιδιαίτερα της Ισπανίας, που διαθέτουν τα ίδια προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και με τα πορτοκάλια και τις άλλες ποικιλίες μανταρινιών που θα ακολουθήσουν.

Επιπλέον, η έξαρση της πανδημίας και του lockdown,   έφερε υποκατανάλωση, η εστίαση δεν λειτουργεί και η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει. Ενώ κυκλοφορούν  φθηνά μανταρίνια από τρίτες χώρες,  των οποίων, λόγω της κακής ποιότητάς τους, απαγορεύτηκε η είσοδος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα προϊόντα στα δέντρα. Τα μανταρίνια βρίσκονται ήδη στη φάση της ωρίμανσης τους και αν δεν διατεθούν σύντομα, λόγω των κλιματικών συνθηκών στην περιοχή της Άρτας, θα αναπτυχθούν μύκητες που θα καταστρέψουν την παραγωγή.

Επίσης, σημείωσε ότι με τις τρέχουσες τιμές στις Κλημεντίνες, που είναι στο μισό των  αντίστοιχων περσινών για τον παραγωγό, δεν μπορεί να καλυφθεί  το υψηλό κόστος παραγωγής.

Έτσι,με τις εξελίξεις αυτές, υπάρχει άμεσος κίνδυνος οι παραγωγοί  να μείνουν έως και χωρίς καθόλου εισόδημα.

Τέλος, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να τοποθετηθεί  σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα  των παραγωγών μανταρινιών αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών, που αφορούν στη διάθεση των προϊόντων τους στην εσωτερική αγορά, αλλά και στις εξαγωγές, σε σχέση και με την ανταγωνιστικότητα των τιμών , και  τέλος, με ποιό τρόπο  θα στηρίξει ουσιαστικά το εισόδημα των παραγωγών από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και μέσα από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, ή Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το de minimis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!