Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Εστίαση και λιανεμπόριο.. Εξαντλούνται οικονομικές και ψυχικές αντοχές…5 Οκτωβρίου 2020.  Η αγορά και τα καταστήματα  μπαίνουν σε περιοριστικά μέτρα. Η εστίαση κατεβάζει ρολά. Ένα μήνα αργότερα μπαίνει σε καραντίνα και η αγορά καθώς τα περιοριστικά μέτρα γίνονται καθολικά.

Αρχές Ιανουαρίου. Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης. Το click away τις ημέρες των εορτών έδωσε μία μικρή ανάσα, όμως έδωσε μία νότα αισιοδοξίας για επιστροφή στην κανονικότητα, που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει επιστροφή στο χώρο εργασίας.

Εστίαση και λιανεμπόριο ωστόσο οδηγούνται σε νέα καραντίνα με άγνωστη την ημερομηνία λήξης.

Μαζί και σε αδιέξοδο καθώς η νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων εξαντλεί και τα «τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών τους».

Οι επιχειρηματίες δεν θα ανεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους τη Δευτέρα μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις που έγιναν δια στάματος Νίκου Χαρδαλιά, σημειώνει πως «δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση» και πως «»τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση».

Ο κ. Καρανίκας μιλά για «απογοήτευση των μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση« η οποία «μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων «εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες», εκτιμώντας πως «η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων».

Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις «μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στη δήλωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!