Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

"Στη Σκιά της Απουσίας: Όταν οι Κανόνες και η Λογική Παραμερίζονται"

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι θεσμικοί παράγοντες, όπως οι αντιδήμαρχοι, και οι Δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να λειτουργούν ως υποδείγματα ηθικής και διαφάνειας.                                      

    Ωστόσο, η πραγματικότητα στον Δήμο Ζηρού  αποδεικνύεται απογοητευτική, τόσο στην λειτουργία του Δ.Σ καθώς παρατηρείται μια συστηματική έλλειψη σεβασμού στον θεσμικό τους ρόλο  στην αντιμετώπιση και διοίκηση του Δήμου γενικά όσο και στους  εργαζομένους από ορισμένους νεόκοπους δημοτικούς συμβούλους !

Πρέπει να μάθουν ορισμένοι ότι οι υπάλληλοι, είτε σε διοικητικές είτε σε άλλες θέσεις ευθύνης, δεν είναι απλά εργαζόμενοι αλλά είναι το βασικό συστατικό που στηρίζει τη λειτουργία των δήμων και των κοινοτήτων, διασφαλίζοντας την εύρυθμη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. 

   Το γεγονός ότι ορισμένοι  δεν αναγνωρίζουν και δεν έχουν την ικανότητα να διοικούν γιατί νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι είναι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις  τους  ή, ακόμα χειρότερα, αγνοούν την αξία τους, αποτελεί μια σοβαρή υποβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου.

Η συμπεριφορά τους, είτε πρόκειται για αυταρχικές αποφάσεις είτε για αδιαφορία, δεν υποβαθμίζει μόνο την προσωπικότητα των εργαζομένων, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται προς την κοινωνία και το προσωπικό δεν είναι γρανάζι μιας απρόσωπης μηχανής.    

   Είναι άνθρωποι με δικαιώματα, αξίες και ανάγκες, και η υποχρέωση των θεσμικών παραγόντων είναι να τα σέβονται και να τα υποστηρίζουν ανεξάρτητα εάν οι υφιστάμενοι δεν λειτουργούν πάντοτε με το γράμμα του νόμου  υπάρχει τρόπος, όχι πάντως με προκατάληψη και εκδικητικότητα να αντιμετωπιστεί και να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα που δεν τιμούν την πολιτισμική μας παιδεία!             

    Η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού οδηγεί όχι μόνο σε δυσλειτουργίες αλλά και σε υποβάθμιση της δημοτικής δομής συνολικά.     

    Η ηγεσία οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και, κυρίως, να τιμά τον ρόλο του κάθε εργαζομένου.        

 Μόνο μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η πρόοδος.  Είναι καιρός οι θεσμικοί παράγοντες να κατανοήσουν πως ο σεβασμός δεν είναι απλά μια επιλογή· είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για μια υγιή και αποδοτική διοίκηση.   

    Οι εργαζόμενοι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως της θέσης ή των αρμοδιοτήτων τους. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην σκιά της απουσίας του Δημάρχου να αμαυρώνουν το σύνολο της πλειοψηφίας της τωρινής Δημοτικής αρχής !

Η Ευθύνη των Πολιτών στη Διαμόρφωση των Τοπικών Αρχών

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι πολίτες φέρουν κι αυτοί ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην επιλογή των θεσμικών παραγόντων που εκπροσωπούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ψήφος δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο που διαμορφώνει το μέλλον των δήμων και των κοινοτήτων μας.     Όταν οι πολίτες επιλέγουν άτομα που δεν σέβονται το προσωπικό, που δρουν αυταρχικά ή αδιάφορα απέναντι στα κοινά, οι συνέπειες είναι άμεσες για τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας   Ο καθένας από εμάς οφείλει να επιλέγει με κριτήρια όχι μόνο την προεκλογική ρητορική, αλλά και την ηθική, τις πράξεις και τη διαχείριση της εξουσίας από τους υποψηφίους.

 Η ευθύνη μας δεν σταματά στην κάλπη.

   Οφείλουμε να ζητάμε λογοδοσία από όσους εκλέγονται και να ελέγχουμε τη στάση τους απέναντι σε εργαζομένους και πολίτες.   

 Μια υγιής κοινωνία χτίζεται μέσα από τη συνειδητή επιλογή εκπροσώπων που δρουν με διαφάνεια, σεβασμό και αίσθημα ευθύνης.

 Επομένως, στις επόμενες εκλογές, ας αναλογιστούμε τη δύναμη που κρατάμε στα χέρια μας και ας δώσουμε την ψήφο μας σε εκείνους που αξίζουν να εκπροσωπήσουν την τοπική μας κοινωνία με αξιοπρέπεια και με σεβασμό με όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!