Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

"ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ":Απάντηση στο Δήμαρχο Ζηρού

Η ….τρικυμία, συνεχίζεται

Μας εκπλήσσει η απάντηση στην κριτική μας προς τον αντιπεριφερειάρχη …μέσω δημάρχου Ζηρού. Ιδιαίτερα επειδή o κατά τ’ άλλα συμπαθής δήμαρχος λειτούργησε «ως αντίκλητος» της Περιφερειακής διοίκησης για ένα ζήτημα που η κριτική μας δεν τον αφορούσε.

Και για να γίνουμε κατανοητοί : Η αφορμή για την απάντησή μας στον αντιπεριφερειάρχη ήταν η συζήτηση για 6 Προγραμματικές Συμβάσεις της ΠΕ Πρέβεζας με δήμους της περιοχής. Από τις συμβάσεις αυτές μόνο η μία αφορούσε το δήμο Ζηρού και μάλιστα η συγκεκριμένη δεν μπορούσε να «μπει στο κάδρο» της κριτικής μας, αφού αφορούσε (τουλάχιστον σύμφωνα με τον τίτλο της) αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας!! Και στην πρόκληση του δημάρχου να απαντήσουμε αν συμφωνούμε για το συγκεκριμένο έργο λέμε καθαρά ότι η Περιφέρεια έχει υποχρέωση και να το χρηματοδοτήσει και να το κατασκευάσει. Αν δηλαδή ο δήμαρχος θεωρεί ότι του έκανε χάρη η Περιφέρεια που χρηματοδότησε το έργο αυτό, απλά παραπλανήθηκε. Χάρη του κάνει όταν «καθ’ υπέρβαση καθήκοντος» τσιμεντοστρώνει δρόμους μέσα σε οικισμούς για να εξυπηρετήσει κάποιους κατοίκους!!

Εξ άλλου στην κριτική που δημοσιοποιήσαμε είπαμε ξεκάθαρα και το διευκρινίζουμε για αποφυγή κάθε παρεξήγησης :

  • Συμφωνούμε απόλυτα με τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων. Οι Προγραμματικές συμβάσεις, όταν συνάπτονται για την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων μιας περιοχής, επειδή λόγω αρμοδιότητας εμπλέκονται και οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης είναι πολύ «χρήσιμα εργαλεία». Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι συμβάσεις αυτές είναι συμβάσεις «μαϊμού». Και δεν είναι τυπολατρία να τις καταγγέλλει τότε η αντιπολίτευση, είναι υποχρέωσή της.

Τονίζουμε και πάλι : Αυτό για το οποίο κρίνουμε τον αντιπεριφερειάρχη είναι ότι, προκειμένου να «εξυπηρετήσει» κάποιους πολίτες «μπαίνει στα χωράφια των δήμων» και αποφασίζει με πολύ επιλεκτικό τρόπο παρεμβάσεις καθαρά τοπικής (δημοτικής) αρμοδιότητας και στη συνέχεια ψάχνει με χρήση των Προγραμματικών Συμβάσεων να νομιμοποιήσει την παρέμβασή του. Το ότι η συμμετοχή των δήμων σε αυτές τις συμβάσεις είναι με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, μας είναι κατανοητό αφού κανείς «όταν του χαρίζουν γάιδαρο δεν το κοιτάει στα δόντια». Και δεν αναφερόμαστε και στις 6 Προγραμματικές Συμβάσεις που συζητήθηκαν τελευταία, παρά μόνο σε αυτές που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Και δε μιλάμε προφανώς για παρεμβάσεις που έχουν προφανή σκοπιμότητα και χαρακτήρα «επείγοντος». Με την αιτιολογία ότι κάνουμε έργα εκεί που ζούνε οι πολίτες της Περιφέρειας, θα καταλήξουμε να κατασκευάζουμε και τις …μάντρες των σπιτιών τους, επειδή κάποιοι «πολιτικοί φίλοι» μας το ζήτησαν !!

Και επισημαίνουμε ξανά : ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να ανησυχεί για τα μεγάλα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της ή που μπορούν να τους δώσουν μια προοπτική ανάπτυξης. Γι αυτά οφείλει να εργαστεί σκληρά η διοίκηση της Περιφέρειας και αυτόν το ρόλο της καθόρισε ο νομοθέτης. Και ο αντιπεριφερειάρχης εκεί πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του, γιατί από αυτά θα κριθεί στο τέλος της θητείας του και όχι από το πόσους πολίτες εξυπηρέτησε!!

Έχουν βαλτώσει και «κοντεύουν να …στοιχειώσουν» έργα όπως το λιμάνι, οι συνδέσεις με Εγνατία και Ιόνια οδό, το νοσοκομείο, η βιομηχανική περιοχή, ο δίαυλος του Αμβρακικού. Ας σηκώσει τα μανίκια ο αντιπεριφερειάρχης και να προχωρήσει τις λύσεις για τα θέματα αυτά και ας σταματήσει ν’ ασχολείται με τα … «μικρά και τα μίζερα»!!!


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης
«ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»
Κώστας Αρβανίτης, Γιώργος Ζάκας, Δήμητρα Αναγνώστου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!