Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Caffé sospeso Ο καφές της αλληλεγγύης σαρώνει την Ελλάδα!


Από τη Νάπολη στη Μελβούρνη

Η ιστορία του «καφέ που περιμένει»  ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso».
Μεταπολεμικά,  η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν.
 Για πελάτες σε αναμονή έχουμε ακούσει. Για επιβάτες σε αναμονή επίσης. Αλλά για καφέ σε αναμονή;  Κι, όμως, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτός ο καφές που… περιμένει κατακτά πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο ταπεινή και απλή συνήθεια: Μια τζούρα καφέ!
Ο "Caffè sospeso", ο οποίος στα Ιταλικά σημαίνει, "αναμονή  του καφέ", είναι μια παράδοση στην οποία πληρώνεις ένα επιπλέον ποτήρι καφέ για έναν μελλοντικό πελάτη ο οποίος δεν είναι και στα καλύτερά του. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν ένα ποτήρι καφέ μπαίνουν σε κάποιο κατάστημα το οποίο συντηρεί αυτή τη παράδοση και ρωτάει εάν υπάρχει κανένας δωρεάν καφές sospeso.
Έτσι λοιπόν μεσούσης της κρίσης καλό θα ήταν ο "caffe sospeso" να καθιερωθεί στα καταστήματα όχι μόνο τις γιορτές αλλά όλο τον χρόνο  και να  συμμετέχουν στη δράση, σε Αναμονή....!!! που θα είναι μια ένδειξη  αγάπης που ανοίγουν στους συνανθρώπους μας!!
«Η διαδικασία είναι πολύ απλή και διακριτική». Κάποιος πληρώνει και η απόδειξη κρεμιέται σε ένα πίνακα. Αυτός που θα έρθει για το κέρασμα κανονικά θα πάρει την απόδειξη. Έτσι ούτε αυτός που πληρώνει ξέρει ποιον κερνάει ούτε το αντίστροφο ακόμα και αν τύχει να βρίσκονται την ίδια ώρα στο μαγαζί και να κάθονται δίπλα».

Καλούμε όλους εσάς με επιθυμία προσφοράς να ανοίξετε την δική σας καρδιά!!!
Δηλώστε με μια λιτή ανακοίνωση στο zirosgr την συμμετοχή σας και την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους σας και θα σας ανακοινώσουμε διαφημίζοντας δωρεάν το κατάστημα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!