Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΛΟΑΟ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΚΕΔΕ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΘΕΜΑ: “ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ  ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ”

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα θέλαμε να συνεισφέρουμε στη διαδικασία διαβούλευσης για το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και, δοθείσης της ευκαιρίας, να σας ενημερώσουμε και για κάποια ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα και απασχολούν τους πολίτες της περιοχής μας. 
Πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι: Στο Δήμο μας λειτουργούν Υποθηκοφυλακεία στην Φιλιππιάδα -την έδρα του καλλικρατικού Δήμου Ζηρου- και στο Θεσπρωτικό.

Στη Φιλιππιάδα, από το 2005 και έπειτα λειτουργεί και ως Κτηματολογικό Γραφείο. Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο εργάζεται 'αμισθί' και διαθέτει επαρκή υλικοτεχνική υποδομή. Πέρα από την πόλη της Φιλιππιάδας (περίπου 5.000 κατοίκων) εξυπηρετεί και κατοίκους της  ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι, είναι προφανές, ότι εφόσον η οικονομία μας βγει από την στενωπό της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως είναι η επιδίωξη της Πολιτείας αλλά και η ελπίδα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, οι συμβολαιογραφικές πράξεις οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν κάμψη και στασιμότητα λόγω έλλειψης ρευστότητας, είναι λογικό ότι θ' αυξηθούν κατακόρυφα. Οπότε, όπως εκτιμούμε,  η ενοποίηση είναι εντελώς ανούσια, ενώ δεν μπορεί να έχει προσωρινό χαρακτήρα στηριζόμενη σε στοιχεία που προκύπτουν σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και μόνο...
Στο Θεσπρωτικό η κατάσταση έχει ως εξής: Λειτουργεί Υποθηκοφυλακείο με μία εξειδικευμένη συμβολαιογράφο που εργάζεται 'αμισθί' εξυπηρετώντας αρκετές χιλιάδων πολίτες κυρίως απομακρυσμένων χωριών  του Δήμου μας και του Νομού Πρέβεζας στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους και υπέργηρους.  Εάν η πρόταση για συγχώνευση γίνει Νόμος να είσαστε βέβαιος ότι θα προσθέσει αυτομάτως επιπλέον ταλαιπωρία στον πολίτη της περιοχή μας, που όπως είναι γνωστό είναι ορεινή και ημιορεινή με δυσκολία στις μετακινήσεις, ενώ θ' αποτελέσει ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα για την τοπική κοινωνία και αγορά.
Μεταφέροντας και την ομόθυμη απόφαση των συνδημοτών μας εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας ως προς την  ενοποίηση, ενώ για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για ακόμη περισσότερους σας ζητάμε να κινηθείτε στον δρόμο της λογικής και αναλογιζόμενοι την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να υπάρχει απέναντι σε ηλικιωμένους πολίτες απομακρυσμένων ορεινών και ημιορεινών περιοχών, οι οποίοι -σημειωτέον- έχουν ήδη πληγεί βαθιά από την κρίση, να δείξετε τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία και να εξαιρέσετε από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τα Υποθηκοφυλακεία Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού.     
Κύριε Υπουργέ,
Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλη απαξίωση και αποδόμηση του κοινωνικού ιστού, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε στασιμότητα και εν τέλει σε ερήμωση....  
Όπως κι εσείς γνωρίζετε, στα Υποθηκοφυλακεία εργάζονται υπάλληλοι που με την κατάργησή τους θα τους οδηγήσετε σε απολύσεις ή θα αναγκάσετε σε μετακινήσεις και αυτών και των οικογενειών τους.   Σας ενημερώνουμε και υπογραμμίζουμε ακόμη, ότι τα Υποθηκοφυλακεία Φιλιππιάδας και  Θεσπρωτικού κανένα βάρος δεν προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού το κράτος ούτε λειτουργικά έξοδα καλύπτει, ούτε μισθούς καταβάλει. Επίσης η υλικοτεχνική υποδομή είναι επαρκής να καλύψει απόλυτα την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων (πολιτών, δικηγόρων κλπ).     
Σας καλούμε λοιπόν να επανεκτιμήσετε τα όσα σχεδιάζετε και να αποτρέψετε με τις πράξεις σας την ταλαιπωρία ηλικιωμένων και υπέργηρων πολιτών οι οποίοι σε περίπτωση συγχώνευσης των Υποθηκοφυλακείων Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού μ' αυτά της Άρτας και της Πρέβεζας αντίστοιχα, θ' αναγκάζονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.   

Θεωρούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.


Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ζηρού



Καλαντζής Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!