Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Η ΦΗΜΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ" ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Η παιδεία δε φαίνεται στις γνώσεις αλλά στη συμπεριφορά

Ιστορικός, Αρχαιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 1500 ευρώ ( τόσο κόστισε) εξαγόρασε την πολιτική αντιπαράθεση  με την αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Ζηρού,  για την οποία η πρόεδρος της εταιρείας  έφτασε στο σημείο να ζητήσει δια ασφαλιστικών μέτρων, να μην κάνει δημόσια λόγο!
Ο διεκδικών την θέση, αποδέχτηκε την ανάθεση έργου, που αφορά στην καθαριότητα του ΚΔΑΠ, την οποία υπογράφουν οι αρμόδιοι του ΚΔΑΠ, για να κλείσει το "μέτωπο" του παράνομου διορισμού!
Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο  πολίτες με ευπρέπεια και ντυμένοι με πλήθος τίτλων σπουδών εύκολα και γρήγορα να αποκαλύπτουν διάτρητες συμπεριφορές και «εκεί που φτύνουν ύστερα  να γλείφουν…..» προκειμένου να ικανοποιήσουν το προσωπικό τους συμφέρον.
Στις  τοπικές  κοινωνίες  γίνονται ακόμα πιο ορατά τέτοια φαινόμενα και καταδεικνύεται περίτρανα ο ατομικισμός του Έλληνα αλλά και ο ξεπεσμός της ηθικής τους.
Και ενώ  σήμερα   όλοι μιλάμε για την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας μας και της πολιτικής μας σκέψης και ηθικής, έτσι ώστε να δούμε να αναγεννιέται η Ελλάδα του κρατισμού, του πελατειακού κράτους  και του βολέματος, μόνο αυτό δεν κάνουμε.  «Αλλάζουμε» για το βόλεμά μας.
 Πόσα  παραδείγματα τραγελαφικά αλλά και απόλυτου ευτελισμού συναντάμε καθημερινά;
Σε θλίβουν τα γεγονότα αυτά όταν τα βλέπεις να εκτυλίσσονται από "μορφωμένους πολίτες" που οι γνώσεις τους απαριθμώντας σε πολλούς τίτλους σπουδών που νομοτελειακά  η απόκτηση αυτών έχει επιδράσει και στον χαρακτήρα τους, τη συμπεριφορά της και το πλέγμα των αξιών που διέπει τη ζωή τους μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον που ζουν και δρουν.
Εκείνοι οι  πολίτες που θα περίμενες να αποτελούν πρότυπο προς μίμηση και υπόδειγμα αξιοπρέπειας δυστυχώς,  άγονται και φέρονται κινούμενοι ανάλογα με το πώς θα βολευτούν ή θα καρπωθούν μία θέση.
Πώς να αλλάξει η κοινωνία όταν οι εγγράμματοι άνθρωποι δεν είναι και κατ’ανάγκη «μορφωμένοι», όταν χρησιμοποιώντας τους τίτλους σπουδών κοιτάζουν να βάλουν στον σάκο τους οποιοδήποτε λάφυρο  και να συμβιβάζονται με κάτι υποδεέστερο από αυτό που πρέσβευαν και προσδοκούσαν;
Αλήθεια ποιοι φταίνε για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μας, πόσο εύκολα μεταθέτουμε την ευθύνη στους άλλους.
Πώς τολμάμε να καταφεύγουμε σε βαρύγδουπες δηλώσεις και να προβαίνουμε σε ενέργειες που μετά τις ακυρώνουμε;
Την συμπεριφορά μας και την στάση μας η κοινωνία την βλέπει, όπως βλέπει και πόσο κοντοί είμαστε στη μνήμη, ενώ εκτιθέμεθα ανεπανόρθωτα καθώς δηλώνουμε άνθρωποι των γραμμάτων, των αξιών  και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η γνώση είναι δύναμη αντίστασης, ανάχωμα στην κατάπτωση των αξιών, προστασία της αξιοπρέπειας…αλλά όταν αφήνουμε τη γνώση να δημιουργήσει τέτοια ερείσματα στον χαρακτήρα μας.
 Κοντολογίς το ράσο δε κάνει τον παπά ή η γνώση δεν αποτελεί πανάκεια για την βελτίωση της προσωπικότητάς μας και της κοινωνικής συμπεριφοράς μας. Κοινωνία ώρα μηδέν! Άνθρωποι που πωλούν τις αξίες τους στο βωμό της εξυπηρέτησης του «εγώ» ή που έδιωξαν από μέσα τους τις ηθικές αξίες.

Σταύρος Κώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!