Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ενώ 100 κοντέινερ για τους πρόσφυγες έρχονται, ο Δήμαρχος Ζηρού ισχυρίζεται ότι τον Οκτώβριο λήγει η λειτουργία της δομής

Δημήτρης Λούπας

petropoulaki

Το PrevezaPosto δεν μασάει τα λόγια του και δεν αποκρύπτει από τους αναγνώστες του τα πραγματικά περιστατικά. Έγραψε λοιπόν σε δημοσίευμά του  ότι παρατείνεται επ΄αόριστον η διαμονή των προσφύγων στο κέντρο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας.
Αυτό προκάλεσε απάντηση του Δημάρχου Ζηρού, που θα διαβάσετε παρακάτω, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Δήμος επιμένει να τηρηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για 8μηνη λειτουργία της δομής, δηλαδή να παραμείνουν οι πρόσφυγες εκεί μέχρι και τον Οκτώβριο.
Κάνει δε το λάθος ο Δήμαρχος Ζηρού να χαρακτηρίσει το δημοσίευμά μας αναληθές και παραπλανητικό. Προφανώς ο Νίκος Καλαντζής ξέχασε ότι απαντάει σε κανονικό δημοσιογράφο, όπως ξέχασε και τα παρακάτω πραγματικά γεγονότα.

1. Για τη λειτουργία του Κέντρου προσφύγων Φιλιππιάδας έχουν προσληφθεί με 8μηνη σύμβαση 30 άτομα αλλά και γιατροί που έχουν υπογράψει 8μηνες συμβάσεις. Οι συμβάσεις των ατόμων αυτών λήγουν τον Απρίλιο δηλαδή 6 μήνες μετά αφότου ο δήμαρχος θεωρεί πως θα κλείσει η δομή.

2. Στα τέλη Οκτωβρίου καταφτάνουν στο πρώην στρατόπεδο 100 κοντέινερ για να στεγαστούν ενόψει του δύσκολου Χειμώνα οι οικογένειες των προσφύγων. Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα Σάββατο(24-9-16)  ο πολιτικός διοικητής του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων Μιλτιάδης Κλάπας στην εκπομπή μου στο Ράδιο-Πρέβεζα.

Τα παραπάνω γεγονότα που μόνο αναλήθειες δεν είναι, είναι άγνωστα στον Δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο;
Και ρωτάμε:-Έχει αλλάξει κάτι στη στάση του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου;
– Δεν θέλει πια τους πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί;
Ο Δήμαρχος με την απάντησή του μας κοινοποιεί δύο επιστολές, μία που έστειλε στον Υπουργό Παιδείας κ.Φίλη όπου ο ίδιος αγνοώντας τα παραπάνω γεγονότα γράφει πως «η λειτουργία της δομής ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου» καθώς και μια επιστολή του αν.Υπουργού Άμυνας κου Βίτσα όπου ο Υπουργός ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για δέσμευση η 8μηνη λειτουργία αλλά για «προγραμματισμό».

Ρωτάμε λοιπόν: Εκτός από την φανερή αυτή αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου, υπάρχει και απόρρητη; Σε αυτή την απόρρητη αλληλογραφία, έχει αφεθεί παράθυρο ανοιχτό από την πλευρά του Δήμου, ο οποίος ζητάει ενημέρωση για την παράταση λειτουργίας του Κέντρου φιλοξενίας ή όχι;

Τέλος, σε ότι αφορά την μεταβίβαση του πρώην στρατοπέδου Πετροπουλάκη στο Δήμο σαφώς και έχουμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απόδοσης του χώρου στον Δήμο Ζηρού, αλλά η ολοκλήρωση δεν έχει γίνει αφού δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Και αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Κατά συνέπεια ούτε παραπλάνηση κάνει το PrevezaPosto, ούτε αναλήθειες γράφει. Σε καμιά περίπτωση δεν διακινδυνεύουμε την εγκυρότητά μας και τη δημοσιογραφική μας αξιοπιστία για να κρύψουμε πραγματικά περιστατικά από τους αναγνώστες μας.
Οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας θα πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να συνεχίσουν να δείχνουν στους πρόσφυγες και στα 150 παιδιά που μένουν στη δομή την ανθρώπινη και φιλόξενη διάθεση που μέχρι σήμερα έχουν δείξει. Κάποιες ακραίες φωνές και αντιδράσεις δεν θα πρέπει να παρασύρουν τον Δήμαρχο που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει άριστη συμπεριφορά στο θέμα των προσφύγων, ώστε να επιδοθεί σε πολιτικούς ακροβατισμούς.
Γεγονός είναι ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εκεί αφού άλλωστε η μοναδική ανάμιξη που έχει ο Δήμος στη λειτουργία του Κέντρου, όπως αναγνωρίζει ο Δήμαρχος στην επιστολή του, είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Διαβάστε πιο κάτω την απάντηση του Δημάρχου στο δημοσίευμα του PrevezaPosto και τα έγγραφα που την συνοδεύουν:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΠΡΟΣ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: PrevezaPosto

Αξιότιμε κ. διευθυντά,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στην έγκριτη ιστοσελίδα σας PrevezaPosto δημοσίευμα με τίτλο: “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στον Δήμο Ζηρού μεταβιβάζεται το στρατόπεδο Πετροπουλάκη και παρατείνεται επ΄αόριστον η διαμονή των προσφύγων”.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά σε άμεση παραχώρηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου στον Δήμο Ζηρού με αντάλλαγμα να παραταθεί η εκεί παραμονή των προσφύγων επ΄ αόριστον”. Επειδή το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι πέρα για πέρα αναληθές και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους συμπολίτες μας αλλά και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, θέλουμε να ενημερώσουμε ως προς τα εξής: “Η απόδοση του χώρου του πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” στον Δήμο Ζηρού, ήταν στις αρχικές δεσμεύσεις που είχαμε εξασφαλίσει από την Πολιτεία τον περασμένο Μάρτιο και υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην οποία και η ιστοσελίδα σας είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα της 1ης Ιουλίου του 2016 (http://prevezaposto.gr/archives/28848). 
Η άποψή μας για τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη σε σχετικές δηλώσεις μου στον Τύπο αλλά και σε παραστάσεις, παρεμβάσεις και επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία με πιο πρόσφατη αυτή που διαβιβάστηκε χτες 22 Σεπτεμβρίου 2016 με αριθμό πρωτ. 1095, στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη. Εκείνο που ζητάμε και επιμένουμε, είναι να τηρηθεί απαρέγκλιτα η δέσμευση της κυβέρνησης για 8μηνη λειτουργία της δομής. Όπως έχουμε τονίσει πολλάκοις ως Δημοτική αρχή, αποτελεί δέσμευσή μας και πρώτιστη προτεραιότητα η αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” και η απόδοσή του στους κατοίκους της Φιλιππιάδας και ολόκληρου του Δήμου Ζηρού. Προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται όλη η προσπάθειά μας και οτιδήποτε άλλο γράφετε πέραν αυτού, είναι αναληθές και εν πολλοίς, παραπλανητικό.
Με την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι ο Δήμος Ζηρού, με εξαίρεση την αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν έχει καμία άλλη ανάμιξη στη λειτουργία και στις εργασίες που εκτελούνται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. 

Υποσημείωση: 
Σας επισυνάπτουμε την επιστολή προς τον κ. Φίλη Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και την επιστολή του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα με την δέσμευση της κυβέρνησης για 8μηνη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων, για την οποία είχαμε ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα. 
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση ή πληροφορία.

Με εκτίμηση

Καλαντζής Νικόλαος

Δήμαρχος Ζηρού


ΕΠΙΣΤΟΛΗ                                                                                                           

                                                                                                                            Φιλιππιάδα 22/9/2016

ΠΡΟΣ: κ. ΦΙΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

κ. ΠΑΝΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

κ. ΜΟΥΖΑΛΑ ΙΩΑΝΝΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

κ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α’ & Β’ ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α’ ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΜΜΕ

Κύριε Υπουργέ, 

Εν όψει του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία τάξεων υποδοχής παιδιών προσφύγων σε Σχολεία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την γραπτή δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στον χώρο του πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” στη Φιλιππιάδα. Με βάση τη συγκεκριμένη δέσμευση (δείτε την επισυναπτόμενη επιστολή) η λειτουργία της δομής ολοκληρώνεται με την παρέλευση 8μήνου, ήτοι εντός του Οκτωβρίου, καθώς λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο. 

Παρακαλούμε, όπως, η συγκεκριμένη δέσμευση της κυβερνήσεως να τηρηθεί απαρέγκλιτα και να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Επίσης σας καλούμε να συνυπολογίσετε την αναστάτωση και την έντονη ανησυχία που έχουν προκληθεί σε μεγάλη μερίδα των γονέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πρόσθετη πληροφορία.

Με εκτίμηση

Καλαντζής Νικόλαος

Δήμαρχος Ζηρού


ap1

ap2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!