Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ισχυρή σεισμική δόνηση -5,6 Ρίχτερ- ταρακούνησε την Ήπειρο

 
Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Ήπειρο. Ο σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε κατοίκους πολλών περιοχών να πεταχθούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους. Συνοδευόταν από έντονο βουητό και ήταν αρκετής διάρκειας. Το επίκεντρο εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Πάργας εκεί όπου αργά το βράδυ είχε σημειωθεί και η σεισμική δόνηση των 4,2 βαθμών. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν δέκα χιλιόμετρα.

 Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι σχεδόν σε όλη την Ήπειρο, πολύ περισσότερο στην περιοχή του Φαναρίου από τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που έκανε όλους να πεταχθούν από τα κρεβάτια τους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί αρκετές ζημιές σε σπίτια και σε υποδομές, κυρίως στο Καναλάκι και τα γύρω χωριά. Η έκταση των ζημιών και των προβλημάτων θα καταγραφεί με το πρώτο φως της μέρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τραυματισμούς. Φυσικά η ανησυχία σε όλη την Ήπειρο παραμένει έντονη σε ένα χρονικό διάστημα εξαιρετικά δύσκολο εξ αιτίας του κορωνοιού.
Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτησή του σημειώνει ότι όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και συνιστά ψυχραιμία και προσοχή στους κατοίκους καθώς θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί.
Ο ίδιος αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.
«Θα συνεχίσω να σας ενημερώνω από εδώ και έχω εμπιστοσύνη στις αναλύσεις μου που δείχνουν ότι ο 5,6 είναι ο κύριος σεισμός και παρακολουθούμε την εξέλιξη από το Εθνικό σεισμολογικό δίκτυο που συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπειου Αθηνών. Πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι τις περιοχής και να έχουν το νου τους για τυχόν ισχυρούς μετασεισμούς όπως σε κάθε μετασεισμική ακολουθία και να λάβουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα», αναφέρει.
Ήδη από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν κινηθεί συνεργεία για καταγραφή της πρώτης εικόνας.
Λίγο πριν τις οκτώ το πρωί ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού που συνήλθε στο Καναλάκι και έκανε την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης από τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη νύχτα ολόκληρη την Ήπειρο. Τρία άτομα με ελαφρά τραύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων καθώς αυτό της Πρέβεζας βρίσκεται πλέον σε καραντίνα ενώ πολλές είναι οι ζημιές σε σπίτια και οδικές υποδομές. Η καταγραφή των ζημιών ξεκινά άμεσα με την παρουσία κλιμακίων και από το ΤΑΣ Κοζάνης.
Στο Συντονιστικό έλαβαν μέρος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, οι Δήμαρχοι Πάργας και Σουλίου, οι επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σε κατοικία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίζονται στο Καναλάκι, την Γλυκή, την Ποταμιά, την Κυψέλη, την Σκαφιδωτή και το Σκοτεινό.
Κάποια σπίτια θεωρείται βέβαιο ότι είναι μη κατοικήσιμα και ήδη λαμβάνεται πρόνοια για την στέγαση των ανθρώπων αυτών.
Σοβαρά προβλήματα από πτώσεις βράχων έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ειδικά του επαρχιακού. Μηχανήματα ήδη δουλεύουν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Μεγάλο τμήμα της περιοχής παραμένει χωρίς ρεύμα από βλάβη που έχει προκληθεί στο δίκτυο.
Αρκετοί μετασεισμοί
Μετά τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να είναι 3,2 βαθμούς.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι «μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα».
Ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Παραμυθιάς.
Το ρήγμα της Παραμυθιάς είναι γνωστό στους σεισμολόγους της χώρας καθώς είχε δραστηριοποιηθεί στις 14 Μαΐου, του 1895 με ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η βιβλιογραφία αναφέρει σοβαρές βλάβες σε κατοικίες, σχολεία και εκκλησίες στο Μαργαρήτι, την Παραμυθιά, το Δραγούμη, στο Καρβουνάρι και στο Κουρτέσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!