Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Τρισδιάστατες βαλβίδες και μάσκες δωρεά στο Πανεπιστημιακό από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας


Όλο και περισσότεροι γίνονται αυτοί που σπεύδουν να στηρίξουν και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο και μέσο το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο δοκιμάζεται μαζί με τους Έλληνες και την χώρα. Μία σημαντική προσφορά έρχεται αυτή την φορά από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομία Fab Lab Ioannina το οποίο τίθεται στη διάθεση της πολιτείας και των υγειονομικών της υπηρεσιών, για να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Έτσι γίνεται ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα στήριξης του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
«Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα έλλειψης υλικών που καταγράφονται στα νοσοκομεία της χώρας, βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τοπικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και εθνικά οπουδήποτε χρειαστεί, παράγοντας αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης.   
Για την κατασκευή των βαλβίδων αναπνευστήρων και προστατευτικών μασκών προσώπου χρησιμοποιούμε τρισδιάστατα μοντέλα σε λογισμικό CAD/CAM, τα οποία στη συνέχεια εκτυπώνουμε τρισδιάστατα σε 3d Printer σε σύντομο χρονικό διάστημα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κέντρου.
Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως σημειώνει, παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους παρόμοιους ή αντίστοιχους τύπους ιατρικού υλικού.
Δεν μπορεί, ως μέθοδος, να υποστηρίξει μαζική παραγωγή, μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες, κενά και ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του αναλώσιμου ιατρικού υλικού, εφόσον αυτό απαιτηθεί. 
Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται εθελοντικά από τους συνεργαζόμενους, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών θα καλυφθούν από ιδίους πόρους.
Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας λοιπόν είναι στη διάθεση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής και ειδικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!