Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι πρώτες μάσκες από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου

 
Έτοιμες προς παράδοση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι οι πρώτες πενήντα προστατευτικές μάσκες που κατασκευάστηκαν από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου μας που έχει έδρα στην Άρτα. Μέσα στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και οι πολίτες, η μεγάλη κινητοποίηση που γίνεται και από τα ελληνικά πανεπιστήμια για την στήριξη του συστήματος υγείας αποτελεί ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν και δίνουν αισιοδοξία. Είναι οι ανάσες που δίνουν ανακούφιση όχι μόνο στο σύστημα υγείας αλλά και στην κοινωνία, που έχει ανάγκη να διαπιστώνει ότι γίνονται σημαντικά πράγματα ακόμη και μέσα στην κρίση.
Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην Άρτα αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει ανακύψει με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας, συμμετέχει στην κινητοποίηση που συντελείται από πολλούς ερευνητικούς φορείς για παραγωγή χρήσιμου υγειονομικού υλικού, αξιοποιώντας τους πόρους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του.
Ομάδα καθηγητών, υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών του τμήματος έχουν ριχτεί στη «μάχη» με τον χρόνο εκμεταλλευόμενοι τους δύο 3D εκτυπωτές και τις λοιπές υποδομές του τμήματος, για παραγωγή επαρκούς αριθμού προστατευτικών μασκών, τις οποίες θα προσφέρουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και σε Νοσοκομεία της Ηπείρου.
Οι πρώτες εκτυπώσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η δυναμική αυτή διαδικασία υπό την πίεση του χρόνου, απαιτεί συνεχή ενημέρωση και βελτίωση των παραμέτρων της εκτύπωσης και των σχεδίων των υλικών, με σκοπό να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής.
Στην παρούσα φάση δύναται η παραγωγή περίπου 16-20 μασκών προστασίας την ημέρα, με δυνατότητες βελτίωσης στο άμεσο μέλλον. Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Πνευμονολογική κλινική, μελετάται η δυνατότητα εκτύπωσης και άλλων αναλωσίμων υλικών, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.
Είναι διαχρονική πεποίθηση του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ότι η Έρευνα, η Τεχνογνωσία και η Τεχνολογία που διαθέτουν πρέπει να τίθενται στις υπηρεσίες του πολίτη, και πολύ περισσότερο όταν οι καιροί και οι συγκυρίες το απαιτούν.
Για τον σκοπό αυτό υπήρξε ταχύτατη προσαρμογή στην προσωρινή δύσκολη πραγματικότητα, διασφαλίζοντας πλήρως τις διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προσφέρει κατά το δυνατό στην συλλογική προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης.
https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!