Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Ζηρού προς Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου




ΠΡΟΣ: κ. Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
α. κ. Κικίλια Βασίλειο υπουργό Υγείας
β. κ. Χαρδαλιά Νικόλαο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
γ. κ. Μάνο Λογοθέτη γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο
δ. Τοπικά Μ.Μ.Ε.
 ΘΕΜΑ: «Λήψη επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στη δομή φιλοξενίας προσφύγων  και μεταναστών Φιλιππιάδας»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Δια της παρούσας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά τα αυξημένα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε Κέντρα Υποδοχής, Ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων, με αποκορύφωμα τα δεκάδες θετικά περιστατικά στη δομή φιλοξενίας Κρανιδίου, η ανησυχία που έχει αναπτυχθεί στους πολίτες, στους εργαζόμενους της ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και μεταναστών στη Φιλιππιάδα αλλά και στους φιλοξενούμενους σ’ αυτή, είναι διάχυτη και έκδηλη. Μία ανησυχία απόλυτα δικαιολογημένη, ειδικά για τους κατοίκους της πόλης της Φιλιππιάδας, καθ’ ότι οι διαμένοντες στη Δομή έχουν καθημερινές επαφές και συναλλαγές στην πόλη.
Την ίδια στιγμή οι φιλοξενούμενοι της Δομής επισκέπτονται το Νοσοκομείο Άρτας αλλά και το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας της Φιλιππιάδας και δύναται να γίνουν φορείς της διασποράς του ιού. 
Για να καταστούν αποτελεσματικά τα ορθά μέτρα που έχετε ήδη λάβει και για να προστατεύσουμε στο μέγιστο βαθμό τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Ζηρού οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες με την άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Είναι αναγκαίο η πρωτοβάθμια και ιατροφαρμακευτική φροντίδα να παρέχεται εντός της Δομής και εφόσον απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
Στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα απαιτηθεί, ν’ αυξηθεί η φύλαξη και να υπάρχει πλήρης έλεγχος σε 24ωρη βάση στο ποιοι εισέρχονται και ποιοι εξέρχονται στο χώρο, λειτουργώντας στα πρότυπα κλειστής Δομής.
Να ληφθεί μέριμνα για την παροχή υγειονομικού υλικού και ατομικής προστασίας και υγιεινής στους εργαζόμενους αλλά και στους διαμένοντες στη Δομή, όπου διαμένουν και επίτοκες γυναίκες, αλλά και να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι απομόνωσης και νοσηλείας για την πρόληψη της πανδημίας.
Επίσης ζητάμε να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνεται αναγκαίο όπως η προληπτική εξέταση των φιλοξενούμενων και των εργαζόμενων στη Δομή από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.   
Τέλος κ. Υπουργέ σας εκφράζω και την προσωπική μου ανησυχία διότι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός αναπόφευκτα, καθώς η έκταση της Δομής είναι μικρή σε σχέση με τον αριθμό των διαμενόντων εκεί.
Αναμένουμε σε χρόνο άμεσο τις σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποτραπεί κάθε σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, των πολιτών, των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων στη Δομή παρέχοντας το απαραίτητο σε κάθε τοπική κοινωνία αίσθημα ασφάλειας.
Υπογραμμίζουμε ότι ο Δήμος Ζηρού με τις υπηρεσίες του είναι έτοιμος να συνδράμει και να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ασφαλέστερη διανομή των φιλοξενούμενων στη Δομή και των εργαζομένων σ' αυτή.
Χριστός Ανέστη & Χρόνια Πολλά με υγεία και δύναμη!

Με εκτίμηση

Καλαντζής Νικόλαος

Δήμαρχος Ζηρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!