Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Συνέντευξη στο maxitisartas.gr Αρτινού συμπολίτη μας που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό

Το δριμύ κατηγορώ του κατά του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και κατά της τοπικής κοινωνίας για τη σκληρή στάση της στο πρόβλημα υγείας του ιδίου και της ηλικιωμένης μητέρας του
Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ

Αρτινός συμπολίτης μας που βρέθηκε θετικός στον COVID-19 λύνει τη σιωπή του και μιλάει στο maxitisartas.gr για την περιπέτειά της υγείας του, καθώς και για τον κοινωνικό στιγματισμό που δέχονται ο ίδιος και η μητέρα του από μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας, με αιτία το γεγονός ότι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Η παρακάτω συνέντευξη δημοσιεύεται με τη σύμφωνη γνώμη του ιδίου, ωστόσο ο λόγος που δεν αναφέρουμε το όνομά του δεν είναι άλλος παρά η προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω κοινωνικού στιγματισμού, μιας που ο ίδιος είναι πατέρας τριών παιδιών και όπως μας δήλωσε κατά τη συνέντευξή μας «Η διασπορά της κακίας στην Άρτα φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη από τη διασπορά του κοροναϊού…» Ο συγκεκριμένος Αρτινός συμπολίτης μας, ηλικίας 43 ετών, και η μητέρα του, ηλικίας 64 ετών, αποτελούν τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Άρτα στις 27 Μαρτίου του 2020 για τα οποία ξέσπασε μια έντονη θύελλα ανησυχίας σε όλη την τοπική κοινωνία για την περαιτέρω διασπορά του φονικού ιού στην περιοχή μας, με αιτία το γεγονός ότι η 64χρονη γυναίκα εργάζεται σε γνωστή γαλακτοβιομηχανία της περιοχής μας.

Δυστυχώς, ο φόβος της τοπικής κοινωνίας επιβεβαιώθηκε μιας που λίγες μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκαν αρκετά νέα κρούσματα στη συγκεκριμένη βιομηχανία, χωρίς όμως να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν τα νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στη συνέχεια κόλλησαν τον ιό από την 64χρονη ή από κάπου αλλού στο οικείο τους περιβάλλον ή ακόμη και από κάποιον άλλον στον εργασιακό τους χώρο. Μια πολύ βασική πληροφορία σχετικά με τον ιό, μια πληροφορία που πολλοί αγνοούν βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα στιγματίζοντας ανθρώπους, είναι ότι ο πρώτος που θα διαγνωστεί με τον ιό σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ο πρώτος φορέας του ιού στην εν λόγω περιοχή, σημαίνει απλά ότι ο οργανισμός του ενδεχομένως να εμφάνισε πιο γρήγορα από άλλους τα συμπτώματα του ιού, με αποτέλεσμα να διαγνωστεί γρηγορότερα από άλλους ως κρούσμα.

Η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο 43χρονος ασθενής, μια συνέντευξη που αποκαλύπτει το ασύλληπτο μέγεθος του κοινωνικού στιγματισμού και της καταλαλιάς που δέχεται καθημερινά ο ίδιος και η οικογένειά του, ελπίζουμε και ευχόμαστε να αποτελέσει για την τοπική κοινωνία την αφορμή για μια αυτοπαρατήρηση των αξιών μας, την αφορμή για να εξετάσει ο καθένας μας το κατά πόσο η αληθινή αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο και η αληθινή ανθρωπιά διακατέχουν τη ζωή του, διότι ως κοινωνία έχουμε βυθιστεί μέσα στην απελπισία και το φόβο που έχει φέρει μαζί του ο φονικός αυτός ιός, ο κοροναϊός, που μάλλον κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι πίσω από τη λέξη «κρούσμα» δεν κρύβεται κάτι απρόσωπο, δεν κρύβεται ένα κτήνος που θα μας κατασπαράξει όλους, αλλά αντίθετα πίσω από τη λέξη «κρούσμα» βρίσκεται ένας άνθρωπος, ένας συνάνθρωπός μας, που αντί για δυσφήμηση και καταλαλιά έχει ανάγκη από την προσευχή μας και τη θετική μας ενέργεια για γρήγορη ανάρρωση.

Ανήκουστα είναι τα όσα καταγγέλλει ο 43χρονος συμπολίτης μας, τα οποία θα διαβάσετε στη συνέχεια του άρθρου, σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης από τοπικούς φορείς και το υγειονομικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, ενώ για την αποκατάσταση της αλήθειας ο ίδιος παραθέτει παρακάτω τα γεγονότα ακριβώς όπως συνέβησαν. «Η μητέρα μου το πρωί της 24ης Μαρτίου ξύπνησε με έντονο βήχα και παραπονέθηκε ότι δεν αισθανόταν καλά, με αποτέλεσμα να ζητήσει άδεια από τη δουλειά της και να μην πάει. Επικοινωνήσαμε με τον οικογενειακό μας γιατρό, ο οποίος μου είπε να την παρακολουθήσω και να επικοινωνήσω ξανά μαζί του αν δω κάτι ανησυχητικό. Πράγματι, την επόμενη μέρα η μητέρα μου είχε κάποια δέκατα ενώ τη μεθεπόμενη ανέβασε ακόμη πιο υψηλό πυρετό. Τότε, επικοινωνήσαμε με το γιατρό που μας συνέστησε να πάμε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας για να κάνουμε το τεστ. Εγώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κανένα σύμπτωμα, όμως επειδή ζω με τη μητέρα μου στην ίδια οικοδομή και επειδή εγώ την πηγαινοφέρνω στη δουλειά της καθημερινά, μου ζητήθηκε να κάνω κι εγώ το τεστ. Αμέσως μετά το τεστ, μας ζητήθηκε να μείνουμε στα σπίτια μας σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, όπως και πράξαμε. Τα αποτελέσματα των τεστ βγήκαν την Παρασκευή το βράδυ, οπότε μας ενημέρωσαν ότι βγήκαμε και οι δύο θετικοί και μας ζήτησαν να πάμε ξανά στο νοσοκομείο στις δώδεκα η ώρα τα ξημερώματα για να μας πάρουν αέρια αίματος, ώστε να δουν αν χρειαζόμαστε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή όχι. Οι εξετάσεις βγήκαν καλές, μας έδωσαν φαρμακευτική αγωγή και μας ζήτησαν να μείνουμε σε υποχρεωτική καραντίνα σπίτι μας για δεκατέσσερις ημέρες, κάτι που επίσης πράττουμε όλο αυτό το διάστημα». Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε αν γνωρίζει πώς κόλλησε η μητέρα του τον ιό, μας απάντησε «Μέχρι στιγμής ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πώς κόλλησε η μητέρα μου. Η μητέρα μου τον τελευταίο μήνα πήγαινε στη δουλειά της από τις 5.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ, τον τελευταίο μήνα ήταν αυξημένη η παραγωγή και η ίδια έκανε υπερωρίες για να κερδίσει περισσότερα χρήματα που τα χρειαζόταν. Από τη δουλειά της ερχόταν κουρασμένη σπίτι και δεν είχε επαφή με κανέναν. Όσο για εμένα, που κάποιοι βγήκαν αυθαίρετα και είπαν ότι εγώ την κόλλησα επειδή ταξίδεψα στην Ιταλία, δηλώνω ότι δεν ισχύει αυτό, αφού πράγματι έκανα ένα ταξίδι στην Ιταλία αλλά όχι τώρα, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο! Ωστόσο, όπως μας ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ, υπάρχουν και στην Άρτα πολλά κρούσματα που όμως είναι ασυμπτωματικά, οπότε ίσως η μητέρα μου κόλλησε τον ιό από κάποιον που δεν φαινόταν με εμφανή συμπτώματα ότι τον μετέφερε».

Όσον αφορά τα συμπτώματα του COVID-19 τα οποία ο ίδιος και η μητέρα του παρουσίασαν, ο 43χρονος μας ενημέρωσε «Είχαμε και οι δύο ξερό βήχα και πυρετό που δεν ξεπέρασε το 38. Είχαμε πονοκεφάλους, πόνους στη μέση και τα κόκκαλα, ενώ όσον αφορά τη μητέρα μου, ο πυρετός παρέμεινε στο 38 για περίπου δέκα ημέρες, κάτι που εξάντλησε τον οργανισμό της. Τώρα είμαστε καλά, θα μείνουμε ακόμη μια εβδομάδα περίπου σε καραντίνα και πιστεύω ότι σύντομα θα αναρρώσουμε πλήρως».

Οι καταγγελίες, που ο ίδιος κάνει στη συνέχεια, συγκλονίζουν! Ο ίδιος βάλλεται κατά τοπικών φορέων αλλά και του υγειονομικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας λέγοντας «Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα τα δικά μου και της μητέρας μου πήγαν περίπατο… Το ιατρικό απόρρητο το έκαναν σκουπίδι υπάλληλοι του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, αφού το κουτσομπολιό φαίνεται ότι κυριάρχησε του σεβασμού στα προσωπικά δεδομένα και στο ιατρικό απόρρητο! Λίγη ώρα μετά την ενημέρωσή μας ότι είμαστε θετικοί στον ιό, άρχισαν να σπάνε τα τηλέφωνα από φίλους και συγγενείς μας που μας μετέφεραν ότι νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας τους είχαν τηλεφωνήσει για να επιβεβαιώσουν τα όσα έμαθαν με τη μορφή κουτσομπολιού στο νοσοκομείο… Αργότερα έμαθα ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών τους, άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνο γνωστούς τους και συγγενείς τους, ακόμη και μέσα από το νοσοκομείο της Άρτας, για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις, λέγοντάς τους με κάθε λεπτομέρεια ποιος είμαι εγώ, ποια είναι η μητέρα μου και πού εργαζόμαστε…».

Στο σημείο αυτό να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι ο 43χρονος ασθενής επικοινώνησε με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, ο οποίος –βλέποντας κι ο ίδιος τον ντόρο που προκλήθηκε αφού τα ονόματα των συγκεκριμένων κρουσμάτων διέρρευσαν μέσα από το Γ.Ν. Άρτας– διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ φρόντισε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα, ώστε ελάχιστοι να είναι αυτοί που θα έχουν από το νοσοκομείο πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία και τα αποτελέσματα των tests. Ορθώς μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας προχώρησε σε αυστηρές δηλώσεις περί σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε πράξη.

Βαθύτατα λυπημένος για τον κοινωνικό στιγματισμό που δέχεται ο ίδιος και η οικογένειά του, ο 43χρονος ασθενής δήλωσε «Ενώ κάναμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε, ενώ τα κάναμε όλα σωστά όπως μας ζήτησε ο ΕΟΔΥ, τελικά κατηγορούμαστε ακόμη και σήμερα ότι αποτελούμε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία! Καθημερινά επικοινωνώ με τη Διεύθυνση Υγείας για να ενημερώσω για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας της δικής μου και της μητέρας μου και οι ίδιοι οι υπάλληλοι εκεί μου λένε ότι καθημερινά δέχονται ανώνυμα τηλεφωνήματα από συμπολίτες μας που διαδίδουν ψεύδη και συκοφαντίες, ότι τάχα μας βλέπουν να περπατάμε έξω, ότι έχουμε σπάσει την καραντίνα, ενώ σε κάποιο από τα ανώνυμα αυτά τηλεφωνήματα, κάποιοι μετέφεραν στην υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγείας τη φράση «Κλείστε τους σε μπουντρούμι»!!! Η απάντηση που λαμβάνουν από τη Διεύθυνση Υγείας όσοι καταφεύγουν στα ανώνυμα τηλεφωνήματα είναι ότι μόνο οι επώνυμες καταγγελίες ελέγχονται από την υπηρεσία τους και μέχρι στιγμής κανείς συμπολίτης μας δεν έχει κάνει κάποια επώνυμη καταγγελία για μας. Και πώς να κάνει; Αφού όλα όσα διαδίδονται είναι ψεύδη και συκοφαντίες… Η διασπορά της κακίας είναι μεγαλύτερη από τη διασπορά του ιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συκοφαντιών είναι το εξής: ξυπνήσαμε ένα πρωί και σε σάιτ είδαμε μια ανάρτηση που έφερε τον τίτλο «Οργή στην Άρτα για τη γυναίκα που έσπασε την καραντίνα» αναφερόμενο στη μητέρα μου, ενώ μόλις επικοινώνησα μαζί τους αμέσως μου ζήτησαν συγνώμη και μου είπαν ότι είχαν λάθος πληροφόρηση. Δηλώνω υπεύθυνα ότι με τη μητέρα μου όχι μόνο δεν σπάσαμε καμία καραντίνα, αλλά ούτε στον κήπο μας δεν κατεβαίνουμε. Είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, ούτε καν στο μπαλκόνι μας δεν βγαίνουμε, αφού όπως πληροφορήθηκα καταγγελίες έγιναν και στο Δήμο Αρταίων για να έρθουν να μας απολυμάνουν!». Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αρταίων επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 43χρονο και τη μητέρα του ζητώντας τους να στείλει συνεργείο απολύμανσης του χώρου τους, και δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του Δημάρχου, ο οποίος ίσως καλοπροαίρετα ίσως από την πίεση των συμπολιτών του αλλά και από την προσωπική του επιθυμία να ανταποκριθεί επάξια στο θεσμικό ρόλο του θέλησε να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση, όμως όπως και να’ χει κάθε πρωτοβουλία πρέπει εφόσον είναι καλοπροαίρετη να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια των άλλων, ο Δήμος οφείλει να ψεκάζει και να απολυμαίνει χώρους κοινόχρηστους, τους ιδιωτικούς ο καθένας μας είναι ικανός να τους καθαρίσει μόνος του. Η προσωπική αξιοπρέπεια του καθενός μας δεν πρέπει να τσαλαπατιέται ποτέ και για κανέναν λόγο. Κι εδώ, στο σημείο αυτό, ο 43χρονος ασθενής δηλώνει ότι το παράπονό του είναι πως κανένας τοπικός φορέας δεν βγήκε δημόσια να πει στην κοινωνία της Άρτας ότι ο ίδιος ο ασθενής και η οικογένειά του δεν αποτελούν μιάσματα της κοινωνίας και ότι ο ιός μπορεί να χτυπήσει τον καθένα μας, μάλιστα οι ίδιοι έχουν αποκτήσει αντισώματα πια.

Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή, ευχόμαστε ολόψυχα στον ίδιο το 43χρονο ασθενή και τη μητέρα του ταχεία ανάρρωση, όπως και σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν μολυνθεί από το φονικό ιό και ελπίζουμε ότι η δύσκολη και τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο θα αποτελέσει την αφορμή και την αιτία για να ανθίσουν μέσα μας η καλοσύνη, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο, και ας μην ξεχνάμε ότι όσοι συνάνθρωποι μας υποφέρουν από τον COVID-19 χρειάζονται την προσευχή μας, χρειάζονται τη θετική μας ενέργεια για ταχεία ανάρρωση κι όχι την καταλαλιά ή τον κοινωνικό στιγματισμό, αφού θύμα του ιού αυτού μπορεί να είναι στο μέλλον ο καθένας από εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!