Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Από τις 4 Μαΐου επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα… Αργά και διαδοχικά η άρση των μέτρων

 
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό το σχέδιο άρσης των απαγορευτικών μέτρων μετά το δύσκολο δίμηνο που έζησε η κοινωνία. Η επιστροφή στην κανονικότητα βέβαια θα απέχει από αυτή που αφήσαμε όλοι  στις αρχές Μαρτίου και το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου θα είναι διάστημα προσαρμογής σε μια νέα… κανονικότητα. Η άρση των μέτρων θα γίνει σε διαδοχικές φάσεις και με χρονική απόσταση μεταξύ τους. Απόσταση διάρκειας δύο βδομάδων ώστε να καταγράφεται η πορεία της επιδημίας. Και σίγουρα στο ίδιο διάστημα θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Η άρση των μέτρων και η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις 4 Μαΐου αναμένεται να γίνει άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία  ενώ θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).
Τα μεγαλύτερα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τις 25 Μαΐου. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αν η πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων του κορωνοϊού συνεχίσουν πτωτικά, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν» και σε κάθε περίπτωση αφού ληφθεί υπόψιν η άποψη των επιδημιολόγων. 
Στα μέσα Μαΐου πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια, ενώ θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία και του γυμνασίου από τα τέλη Μαΐου και μετά. Για τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σχεδιάζονται πρωινές και απογευματινές βάρδιες από ολιγομελή τμήματα. Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή δεν αποκλείεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων. 
Αναφορικά με τις οργανωμένες πλαζ και το κολύμπι, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να «χαρούν» τη θάλασσα από τις αρχές Ιουνίου, ωστόσο θα ληφθούν μέτρα για αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού και σε καμία περίπτωση η εικόνα στις πλαζ δεν θα είναι αυτή που ξέραμε, με τις ξαπλώστρες την μία δίπλα στην άλλη.
Τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, αναμένεται να λειτουργήσουν προς τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς με επαρκείς υγειονομικές υποδομές.
Η σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των μέτρων θα συνοδευτεί από την χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ειδικά στους κλειστούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!