Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Γ. Ζάψας: Εγκαταλείπεται η σύνδεση Πρέβεζας με Εγνατία

 


Την σύμβαση του 2020 για την εκπόνηση και ολοκλήρωση των μελετών σύνδεσης της Πρέβεζας με την Εγνατία αποφάσισε να λύσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η  περιφερειακή Αρχή υπαναχωρεί από την δέσμευση της να ωριμάσει το έργο.

Και τονίζει:

Σε δική μας Επερώτηση για την πορεία του έργου, το έτος 2018, ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των μελετών και τώρα εγκαταλείπει το έργο. Η εισήγηση της Υπηρεσίας για λήψη απόφασης και διάλυση της υπάρχουσας από το έτος 2010 σύμβασης είναι προβληματική και ουσιαστικά οδηγεί σε ακύρωση του έργου με τον πρόσθετο κίνδυνο να γεννήσει υποχρεώσεις προς το ανάδοχο εταιρικό σχήμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν € 2.080.981,16 (με ΦΠΑ), προκηρύχτηκε το 2008 από την ΔΕΣΕ και συμβασιοποιήθηκε στα  1.398.984,00 €.

Στην εισήγηση αναφέρονται (56) τον αριθμό έγγραφα και λόγοι που λαμβάνονται υπόψη ώστε να προταθεί η διάλυση της σύμβασης, όπως και το δικαίωμα του εργοδότη να διακόψει την σύμβαση αλλά και το δικαίωμα έγερσης απαιτήσεων της άλλης πλευράς στο ύψος του 30% του υπολειπόμενου χρηματικού αντικειμένου που ανέρχεται κοντά στο ένα εκατομμύριο (έχει πληρωθεί ποσό = 348.807,00 €).

Πως και φτάσαμε εδώ;

–              Δεν έγινε σωστή επίβλεψη και παρακολούθηση του έργου, ως είχαμε υποχρέωση;

–              Γιατί αυτοαναιρείται η Υπηρεσία αφού μόλις τον Οκτώβριο του 2018 εισηγήθηκε και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή ο 1ος Συγκριτικός πίνακας (αναφέρεται και ως τακτοποιητικός) και προσδιορίστηκε η εξέλιξη της μελέτης του έργου?!

–              Ποιο είναι το σχέδιο που προτείνει η περιφερειακή Αρχή και συμφωνεί με αυτό η επιβλέπουσα Υπηρεσία ώστε να προτείνει την διακοπή της σύμβασης, στο παρόν στάδιο, για να μην εγκαταλειφτεί το έργο και να τύχει χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027;

Η Παράταξη μας καταψήφισε στην Επιτροπή και ζητήσαμε λόγω της σπουδαιότητας του να έλθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καλούμε τον Περιφερειάρχη να αναθεωρήσει και να μην προχωρήσουν στην απόφαση διακοπής της σύμβασης των μελετών του έργου «Σύνδεση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας με Εγνατία οδό (Τμήμα Παραμυθιά – Μεσοπόταμος). Πρόκειται για ασύμφορη και αναιτιολόγητη επιλογή που καταδικάζει το έργο, αγνοεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου και στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε εμβαλωματικές λύσεις κατάτμησης των μελετών που δοκιμάστηκαν και καταγγέλθηκαν στο παρελθόν επειδή παρήγαγαν καθυστερήσεις ή διπλασίασαν το κόστος σε άλλες περιπτώσεις._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!