Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πολιτικη


Πυρ Καστανίδη κατά δικαστών για την ατιμωρησία πολιτικών

Στο κάδρο του δημόσιου ελέγχου βάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης τους δικαστές, καθιστώντας τους υπόλογους έναντι των πολιτών για την ατιμωρησία των μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.
Σε απάντηση των κατηγοριών που εκτοξεύουν δικαστικοί λειτουργοί ότι με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι πολιτικοί έχουν εξασφαλίσει το απυρόβλητο, ο Χ. Καστανίδης αντεπιτίθεται καλώντας τους να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε μεγάλες υποθέσεις για να γνωρίζουν οι πολίτες, όπως σκωπτικά αναφέρει, τις επιδόσεις τους.
Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο κ. Καστανίδης αναλαμβάνει τις ευθύνες που αναλογούν στον πολιτικό κόσμο, αλλά ουσιαστικά ζητεί και από τους δικαστές να πράξουν το ίδιο, αφού μέχρι στιγμής κανένα ελεγχόμενο μη πολιτικό πρόσωπο δεν έχει τιμωρηθεί.
Κάνει λόγο για πολιτικολογούντες εκπροσώπους δικαστικών ενώσεων (φωτογραφίζει τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου), που περιέργως διαφεύγει την προσοχή τους ότι η παραγραφή υπουργικών αδικημάτων οφείλονται στην αιφνίδια διακοπή της Βουλής τον Μάιο του 2009 από τη Ν.Δ. και σημειώνει:
«Στις ίδιες σκανδαλώδεις υποθέσεις φέρονται να εμπλέκονται και μη πολιτικά πρόσωπα. Συνεπώς, συμπεραίνει κάθε καλόπιστος ότι, αν για την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων ευθύνεται ο "προβληματικός" νόμος περί ευθύνης των υπουργών, τότε για όλους τους άλλους, που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, η Δικαιοσύνη προφανώς επιτέλεσε το καθήκον της, διερεύνησε και καταλόγισε ευθύνες, οι δε ένοχοι τιμωρήθηκαν με τις επιβαλλόμενες κατά περίπτωση ποινές».
Επικαλούμενος την αξίωση των πολιτών για πληροφόρηση ζητεί να μάθει:
1 Ποιοι και πόσοι εδιώχθησαν, παραπέμφθηκαν ενώπιον του ακροατηρίου και δικάστηκαν από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο στις ενδεικτικά αναφερόμενες υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, του Βατοπεδίου, της Siemens, των ομολόγων, της «Ασπίς-Πρόνοια» και των γιατρών της De Puy. (σ.σ. όλες βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης, με εξαίρεση σκέλη της υπόθεσης των ομολόγων που έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο).
2 Σε ποιο χρονικό σημείο της προδικασίας ή της διαδικασίας ενώπιον του ακροατηρίου βρίσκεται κάθε μία από τις παραπάνω υποθέσεις και πόσος χρόνος «έτρεξε» από την έναρξη της ποινικής έρευνας μέχρι σήμερα.
3 Ποιοι πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί διώχθηκαν και κρίθηκαν για αδικήματα που πιθανόν τέλεσαν και δεν σχετίζονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!