Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΔΩΔΩΝΗ


«Πράσινο» Αγροτικής στην πώληση Δωδώνης, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, Ζωοτροφώ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Μεγάλες αναταράξεις προκαλούν στον αγροτικό κόσμο όσα συμβαίνουν στην Αγροτική Τράπεζα, μετά και τη γενική συνέλευση των μετόχων που αποφάσισε την πώληση όλων των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών εταιρειών της τράπεζας κι αυτό που διαφαινόταν στον ορίζοντα έγινε και πραγματικότητα.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται πως χάραξε κόκκινη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα σημειώνοντας ότι 80% του αγροτικού κλήρου είναι υποθηκευμένος σ' αυτήν. Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε το Δημόσιο να κρατήσει έστω το 51% των μετοχών, από το 77% που διαθέτει σήμερα, αντί για 34%, όπως προοιωνιζόταν να κρατήσει το Δημόσιο, κάτι που τελικά έγινε δεκτό.Πράγματι, τυχόν μεγαλομέτοχος της ΑΤΕ θα μπορούσε να έχει στα χέρια του σχεδόν τα 4/5 των περιουσιών των Ελλήνων αγροτών, των συνεταιρισμών και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη Παρασκευή, η ΑΤΕ πήρε το πράσινο φως για την πώληση των μετοχών της σε: Δωδώνη Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.Ηπειρώτες παραγωγοί έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένως αιτία πολέμου τυχόν πώληση της Δωδώνη Α.Ε., αφού η γαλακτοβιομηχανία παίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε και στη γενική συνέλευση, που έγινε με τη συμμετοχή των ΕΑΣ την περασμένη εβδομάδα στα Ιωάννινα.Το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας έφτασε ξανά στη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή Ν.Δ. Σταύρου Καλογιάννη.Πληροφορίες ανέφεραν ότι ήδη ξένες εταιρείες και όχι ελληνικές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την κερδοφόρα γαλακτοβιομηχανία.


Τα σενάρια για «Δωδώνη»

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι τα εξής:
* Συνεννόηση της ΑΤΕ με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου ώστε να πωληθεί ολόκληρη η Δωδώνη Α.Ε. και όχι μόνο το ποσοστό της Αγροτικής Τράπεζας, ώστε να πάρουν το μερίδιό τους και, αν θέλουν ν' αποχωρήσουν· κάτι που είναι αμφίβολο ότι θα δεχτούν οι συνεταιριστές.
* Πώληση μόνο του μεριδίου της ΑΤΕ, κι εφόσον υπάρξει βούληση και χρήμα από πλευράς των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων να το αγοράσουν εκείνοι· κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω έλλειψης ρευστότητας των Ενώσεων.
* Πώληση της γαλακτοβιομηχανίας σε ξένη εταιρεία υπό την προϋπόθεση να κρατηθεί το μάνατζμεντ και η ταυτότητα του προϊόντος σε ελληνικά χέρια και να παραμείνουν οι ΕΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!