Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: «Είχαν… ξεχάσει να συνδέσουν την Πρέβεζα με την Ιόνια οδό. Θα προχωρήσουμε με εντατικούς ρυθμούς»

syn3
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αλλά και τα έργα υποδομής, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στους Ηπειρώτες δημοσιογράφους στην Άρτα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος 26 χιλιομέτρων της Ιόνιας Οδού στην Αμφιλοχία. Στη συνέντευξη παρών ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Βασίλης Τσίρκας.
Σε ότι αφορά την Πρέβεζα, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι άλλοι είχαν… ξεχάσει να σχεδιάσουν τη σύνδεση της Πρέβεζας, του Αγρινίου και … κάτι ψιλά ακόμη με την Ιόνια οδό». Ξεκαθάρισε δε, πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση των μελετών που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και η ένταξη των έργων σύνδεσης με όσο το δυνατόν συντομότερους ρυθμούς. Το θέμα τέθηκε στον Υπουργό εκ μέρους του PrevezaPosto.
syn5
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε για τους τρεις άξονες, στους οποίους κινείται στο υπουργείο Υποδομών. Ειδικότερα, ανέφερε πως ο πρώτος άξονας είναι ο θεσμικός και αφορά το νομοθετικό έργο, ώστε να δημιουργηθούν δομές «που δεν θα επιτρέψουν ανακύκλωση στρεβλών φαινομένων των τελευταίων δεκαετιών, που δεν είχαν προγραμματισμό για τις δημόσιες υποδομές και ιεράρχηση». Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε ότι για πολλά χρόνια «είχε επικρατήσει το μοντέλο του “καλοχαιρέτα» υπουργού ή βουλευτή» και πρόσθεσε: «Γι’ αυτόν τον λόγο ιδρύεται γενική διεύθυνση στρατηγικού σχεδιασμού για τα δημόσια έργα και δημόσιες υποδομές». Όπως τόνισε, με το νέο σχέδιο νόμου καμία σύμβαση έργου δεν υπογράφεται εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και δεν έχουν περατωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, εάν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, αφήνοντας αιχμές για τις διαδικασίες που τηρηθήκαν, μέχρι σήμερα, σε αναλήψεις έργων.
Στο δεύτερο σχέδιο νόμου, για τα δημόσια μέτρα, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, δίνεται έμφαση στα κεντρικά ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να γνωρίζουν, με την ολοκλήρωση ενός έργου, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δομές και οι πολίτες, όλα τα στοιχεία που αφορούν μελέτες, δημοπρατήσεις, ποσοστά έκπτωσης, εκτελέσεις πληρωμών.
Ο υπουργός Υποδομών απάντησε κατηγορηματικά στην κριτική που δέχτηκε από φορείς αυτοδιοίκησης σχετικά με τον νόμο που πέρασε και «σταμάτησε το πάρτι των απευθείας αναθέσεων έργων», όπως υπογράμμισε. «Καλά κάναμε. Επιμένουμε σε αυτό που κάναμε. Δεν είναι λογική και λειτουργία, όσο μικρός και εάν είναι ένας δήμος, να κινείται στους ίδιους προμηθευτές, μελετητές, στους ίδιους εργολήπτες. Ως εργαλείο υπάρχει, σε 10 ημέρες θα υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα και θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση στους πίνακες που ο κάθε δήμος, η περιφέρεια ή το υπουργείο θα συγκροτεί. Όποιος αναλαμβάνει απευθείας ανάθεση, στην επόμενη κλήρωση θα είναι εκτός», σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά στον θεσμικό άξονα, ο υπουργός είπε πως το επόμενο σχέδιο νόμου θα ασχολείται με την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων.
Ένα αισιόδοξο μήνυμα έδωσε στη διάρκεια της συνέντευξης η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μάλιστα πριν αρχίσει η συνέντευξη και ύστερα από αίτημα του Δημήτρη Λούπα έθεσε στον Υπουργό Χρ.Σπίρτζη το θέμα σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό.
Η Όλγα Γεροβασίλη συνοπτικά ανέφερε τα εξής:
Το 2017 θα είναι έτος με θετικό πρόσημο για τη χώρα. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός, αυτόν υλοποιούμε, γι’ αυτόν αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε, γιατί μέσα σε όλα αυτά πρέπει να βγούμε με την κοινωνία όρθια και με τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, πράγμα το οποίο απεδείχθη με τις προσπάθειες που κάνουμε για τη 13η σύνταξη, τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν υποστεί την προσφυγική κρίση και με την ενίσχυση που δίνουμε στα θέματα της Υγείας και της Παιδείας.
syn2
PREVEZAPOSTO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!