Σάββατο 19 Μαΐου 2018

8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού από τους καλλιεργητές Μπαλάφα Δημήτριο και Κωνσταντίνο Ευθυμίου

Σχετική εικόνα
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΝΩΓΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΩΜΙΑΣ 
Το καρπούζι είναι το φρούτο σύμβολο του καλοκαιριού. Αν και η καλλιέργεια του είναι σχετικά απαιτητική, ειδικά για τους πρωτάρηδες του κήπου, αξίζει να προσπαθήσουμε να φυτεύσουμε τα δικά μας καρπούζια. Παραθέτουμε λοιπόν τα σημαντικότερα μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού, ώστε να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική παραγωγή νόστιμων και γλυκών καρπουζιών.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες καρπουζιού;


Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια καρπουζιού για καλλιέργεια, με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος καρπού, με διαφορετικό χρόνο συγκομιδής (πρώιμα ή όψιμα), και διαφορετική ανθεκτικότητα σε διάφορες μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες καρπουζιού είναι:
 
• Ποικιλίες τύπου crimson, που δίνει καρπούζια στρογγυλά προς οβάλ και βάρους 10-14 κιλών.
• Ποικιλίες τύπου mini με πρώιμους στρογγυλούς άσπερμους καρπούς, σκουροπράσινου χρώματος και βάρους 2-5 κιλών.
• Ποικιλίες τύπου βαρέλας, που δίνει στενόμακρα ανοιχτοπράσινα καρπούζια με κατακόκκινη σάρκα και βάρος περίπου στα 13-15 κιλά.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψω καρπούζι;


Αφού επιλέξουμε την κατάλληλη ποικιλία, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης, τα νεαρά φυτά καρπουζιού που έχουμε φυτέψει στο σπορείο μας στις αρχές της άνοιξης ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώρια. Το καρπούζι, όπως άλλωστε και το πεπόνι, αναπτύσσεται και καρποφορεί σε ζεστές περιόδους. Αν θέλουμε να φυτέψουμε καρπούζι πιο όψιμα, αρχές καλοκαιριού, μπορούμε να φυτεύσουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο καρπουζιού. Με την απευθείας φύτευση στο χωράφι, το φυτό καρπουζιάς εμφανίζει καλύτερη ριζοβολία και δίνει καλύτερη παραγωγή καρπών.

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα φυτά του καρπουζιού;


Αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση για τα καρπούζια μας, προκειμένου να έχουμε καλύτερο αερισμό και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά καρπουζιού δέχονται περισσότερη ηλιοφάνεια, σχηματίζονται περισσότερα σάκχαρα, τα καρπούζια ωριμάζουν καλύτερα και γίνονται γλυκότερα. Ενδεικτικά οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης του καρπουζιού που προτείνουμε είναι ανά 80-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 180-240 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Τι ανάγκες σε πότισμαΑποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ  και λίπανση έχουν τα καρπούζια;


Η καλλιέργεια καρπουζιού είναι αρκετά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες στα τέλη της άνοιξης και κάθε μέρα την ζεστή εποχή του καλοκαιριού, ώστε το έδαφος να διατηρείται σχετικά υγρό. Σχετικά με τη λίπανση του καρπουζιού, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση στις θέσεις φύτευσης σημαντικής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος, ενισχυμένο σε κάλιο και ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς το καρπούζι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Συμπληρωματικά, παρέχουμε στα καρπούζια πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή ποιοτικών καρπών.

Πώς προστατεύουμε τα καρπούζια από ασθένειες και έντομα;


Για να προστατέψουμε προληπτικά τα φυτά της καρπουζιάς, από μυκητολογικές ασθένειες (ωίδιο, ανθράκωση) και από τον τετράνυχο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και με θειοχαλκίνη πάνω στα φύλλα. Επίσης, για την προστασία του καρπουζιού, από τα έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και από τον αλευρώδη, ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα αλάτων λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λιτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε βδομάδα τα φυτά καρπουζιού κατά τις απογευματινές ώρες.

Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα καρπούζια;


Για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία, κορφολογούμε τα φυτά καρπουζιού για να αναπτύξουν πλευρικούς βλαστούς όταν φτάσει ο κεντρικός βλαστός στα 4-5 φύλλα. Στη συνέχεια, διατηρούμε 4-5 δυνατούς ζωηρούς βλαστούς και αφαιρούμε τους υπόλοιπους. Κρατάμε μόνο ένα καρπούζι σε κάθε βλαστό και αφαιρούμε τα υπόλοιπα καρπούζια για να εξασφαλίσουμε ποιοτικότερη παραγωγή. Στα τέλη του καλοκαιριού, κόβουμε τις άκρες των βλαστών κι αφαιρούμε τα πολύ μικρά καρπούζια για να προλάβουν να ωριμάσουν και να γλυκάνουν τα υπόλοιπα καρπούζια πριν αρχίσουν τα κρύα του φθινοπώρου.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του καρπουζιού


Για τον σωστό χρόνο συγκομιδής του καρπουζιού, συγκομίζουμε τα ώριμα καρπούζια όταν ξεραίνεται ο ελικοειδής μίσχος του καρπουζιού ή όταν κιτρινίζει το εξωτερικό λευκό σημείο που έχει το καρπούζι στο σημείο επαφής του με το έδαφος. Βέβαια, οι έμπειροι καλλιεργητές καρπουζιού καταλαβαίνουν το ώριμο καρπούζι, κτυπώντας το με τα δάκτυλα και ακούγοντας τη βαθύτητα του παραγόμενου ήχου.
ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΜΗΤΣΟ ΜΠΑΛΑΦΑ  (ΚΑΦΕΝΕΙΟ) ΚΑΙ ΝΤΙΝΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΡΩΜΙΑ)


Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!