Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ξεκινάει το Κτηματολόγιο στις Π.Ε. Πρέβεζας, Λευκάδας και Άρτας

Ξεκινάει το Κτηματολόγιο σε Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα!Ξεκινάει το Κτηματολόγιο στις Π.Ε. Πρέβεζας, Λευκάδας και Άρτας και συγκεκριμένα αφορά στους Δήμους Ζηρού, Πάργας, Πρέβεζας,  Λευκάδας, Μεγανησίου, Αρταίων,  Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά.
Στις 10 Δεκεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας και θα διαρκέσει για τρεις μήνες, έως 11 Μαρτίου 2019.
Η συμμετοχή των πολιτών είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. 
Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Οι πολίτες θα πρέπει να :
• ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Τίτλους κτήσης (συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά μεταγραφής, έγγραφα χρησικτησίας, πιστοποιητικά κληρονομιάς), αστυνομική ταυτότητα, έγγραφο αποδεικτικό ΑΦΜ,  όλα σε μορφή απλού φωτοαντίγραφου.
• ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ το ακίνητό τους (τοπογραφικό διάγραμμα ή δωρεάν υπηρεσία θέασης ορθοφωτογραφιων της ΕΛΛ. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ή gps χειρός ή υπόδειξη στο Γραφείο Κτηματογράφησης)
• ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ τη δήλωση ιδιοκτησίας έγκαιρα στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά
Ωράριο λειτουργίας Γραφείων Κτηματογράφησης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8:00 έως 16:00 και κάθε Τετάρτη από 8:00 έως 20:00. 
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΛΕΩΦ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 20, Τ.Κ. 48100, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΤΗΛ:26820-28159 & 60208 ΦΑΞ:26820-60235
Π.Ε. ΑΡΤΑΣ, Κ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ 31, Τ.Κ.47131, ΑΡΤΑ, ΤΗΛ:26810-75914 & 26810-77566 ΦΑΞ:26810 27809
Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΠΕΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ 15, Τ.Κ.31100, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΤΗΛ:26450-21997 ΦΑΞ:26450-21652

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κτηματογράφηση μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Από τις 10 Δεκεμβρίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τους κατοίκους στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2019. Τους τελευταίους μήνες γίνεται ενημέρωση από επιστήμονες των εταιριών που ανέλαβαν την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. 
Ωστόσο η σύγχυση μεταξύ των πολιτών είναι εμφανής, ειδικά εκεί όπου προηγήθηκε η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Πρόκειται όμως για δύο εντελώς διαφορετικά έργα με το παρόν να είναι άκρως απαραίτητο για την διασφάλιση της περιουσίας καθώς αν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια θα περάσει αυτόματα στο κράτος!
Τονίζεται ότι τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η δήλωση ιδιοκτησίας γίνεται σε δύο βήματα.
Πρώτον, ο πολίτης θα χρειαστεί να καταθέσει, εκτός από το έντυπο της δήλωσης (του ν. 2308/95), απλά φωτοαντίγραφα του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο), δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής του καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, εφ’ όσον διατίθεται.
Δεύτερον, απαιτείται και εντοπισμός του ακινήτου στους ψηφιακούς χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αυτό μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής, όπου ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει τα όρια του οικοπέδου, να μετρήσει διαστάσεις και εμβαδόν, να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση ή στα γραφεία κτηματογράφησης, με τη βοήθεια του προσωπικού τους.
Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον:
το αναφέρει το συμβόλαιο
γίνεται επίκληση χρησικτησίας σε αγροτεμάχιο/ οικόπεδο, σε περίπτωση μη εμφανών ορίων στο υπόβαθρο του κτηματολογίου
έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)
έχει ήδη συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών» παρέχεται δωρεάν από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr
Από την εφαρμογή αυτή, επιλέγοντας νομό και ΟΤΑ, μπορεί ο πολίτης να περιηγηθεί στην περιοχή που τον ενδιαφέρει και να βρει το ακίνητό του, να σχεδιάσει στον χάρτη τα όρια, να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση.
Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, μπορεί ο πολίτης ακόμα και μόνος του να εντοπίσει σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου. Είναι σημαντικό για τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου του, ο δικαιούχος να απευθυνθεί στο ειδικευμένο προσωπικό του Γραφείου Κτηματογράφησης να εντοπίσει τη θέση και τα όριά του.
Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Για τους βοηθητικούς χώρους (όπως αποθήκη, θέση στάθμευσης), οι οποίοι αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, απαιτούνται 20 ευρώ ανά δικαίωμα.
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος μόνο για δύο δικαιώματα.
Εφαρμόζεται μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο για δικαιώματα κυριότητας και δουλειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!