Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Οι εκπλήξεις, τα άγνωστα πρόσωπα, οι «παλιοί»

Με πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς και μικρές εκπλήξεις το κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Οι εκπλήξεις, τα άγνωστα πρόσωπα, οι «παλιοί» | in.gr
Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 51 μέλη, εκ των οποίων τα 21 είναι εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Είναι προφανώς ότι και η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων όπου είναι πολυπληθείς και γίνεται προσπάθεια να «βολευτούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Είναι γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ παλαιών στελεχών της ΝΔ που κράτησαν όρθια της παράταξη, νέων που εξελέγησαν για πρώτη φορά ή πρόκειται για καλά στελέχη της αγοράς και φυσικά εξωκοινοβουλευτικών που συμβολίζουν μια διεύρυνση και μια προσπάθεια να φανεί η κυβέρνηση «ανοικτή».
Ετσι λοιπόν μπορεί να διακρίνει κανείς έναν συγκερασμό τάσεων στη ΝΔ με στόχο να φτιαχτεί μια κυβέρνηση πιο τεχνοκρατική, χωρίς αγκυλώσεις και με μια διάθεση φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική.
Ατομα άγνωστα στο ευρύ κοινό αλλά με εμπειρία στον επιχειρηματικό και γενικά οικονομικό τομέα, αναλαμβάνουν «επικίνδυνες» αποστολές, κυρίως ως υφυπουργοί.
Οι «παλιοί», υπουργοί που ήταν και επί κυβέρνησης Σαμαρά, είναι αρκετοί. Οι δύο αντιπρόεδροι, Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνουν κρίσιμα υπουργεία, ο ένας να «τρέξει» τις επενδύσεις, ο άλλος να αναλάβει την καυτή πατάτα της ΔΕΗ και τα περιβαλλοντικά θέματα.
Ο Μάκης Βορίδης επίσης, πρώην υπουργός, θα κάνει το… αγροτικό του στο Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με άλλον παλιό υπουργό, τον Κ. Σκρέκα.
Στους παλιούς φυσικά ο Χρ. Σταϊκούρας που ξαναγυρνά στην πλατεία Συντάγματος και ο Νίκος Δένδιας που πάει στο υπ. Εξωτερικών.
Και ο Μ. Βαρβιτσιώτης έχει συμμετάσχει παλιότερα στην κυβέρνηση, όπως και οι Γ. Βρούτσης και Β. Κικίλιας. Και ο Ν. Μηταράκης έχει θητεία σε προηγούμενη κυβέρνηση.
Εκτός μόνον η Ολγα Κεφαλογιάννη που φέρεται να μη δέχθηκε να σπάσει το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού.
Παλιός αλλά με άλλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μαζί και ο κ. Οικονόμου, που αναλαμβάνουν τη Δημόσια Τάξη και τη Μετανάστευση.
Φυσικά ο Χάρης Θεοχάρης είναι γνωστός από προηγούμενες κυβερνήσεις, είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Ενώ και η Λίνα Μενδώνη είναι «παλιά» και με πολύ γνώση στο Πολιτισμού.
Οι νέοι και άγνωστοι είναι πολλοί, και βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικοί. Κυρίως υφυπουργοί που αναλαμβάνουν συγκεκριμένους τομείς. Ορισμένα ονόματα είναι ο Χρ. Δήμας, ο Απ. Βεσυρόπουλος, ο Γ. Ζαββός, ο Γ. Τσακίρης, η Σ. Ζαχαράκη, ο Β. Διγαλάκης, η Δ. Μιχαϊλίδου, ο Β. Κοντοζαμάνης.
Νέοι αλλά πλέον υπουργοί η Ν. Κεραμέως στο Παιδείας και ο Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα στο Υποδομών και Μεταφορών. Ενώ ο Λ. Αυγενάκης είναι από τα πολύ γνωστά στελέχη της ΝΔ που αναλαμβάνουν το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού.
Στους νέους φυσικά ο Στέλιος Πέτσας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Τ. Θεοδωρικάκος ως υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο Κ. Πιερρακάκος που δεν είναι Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει την Ψηφιακή Πολιτική.
Πρώην πρωθυπουργός, τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Π. Πικραμμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!