Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Περί νομιμότητας και ηθικής...



 Ακολουθεί long read και δεν το συνηθίζω (να μια χρησιμότητα των social media, πέραν της ικανοποίησης της ματαιοδοξίας μας...). Επιλέγω να το κάνω, κατόπιν ώριμης σκέψης και ως ηθική υποχρέωση απέναντι στον αδελφό μου, στην κόρη μου και στις αρχές που παλεύω να έχει στη ζωή της κι απέναντι στους αιώνια έντιμους κι αιώνια μαχητές γονείς μου.

Τρεις ΑΜΕΑ, λοιπόν, προσελήφθησαν στον δήμο Ζηρού με 12μηνη σύμβαση στις 20.11.2021 μέσω του προγράμματος "ΔΥΠΑ πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 800 ανέργων με αναπηρία (ΑΜΕΑ)". Η σύμβαση τους ανανεώθηκε για έναν επιπλέον χρόνο κι εφόσον τον Νοέμβριο του 2023 συμπλήρωσαν 24μηνη απασχόληση απέκτησαν το δικαίωμα να μετατραπεί η σύμβαση τους σε αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με τον νόμο "εξασφαλίζεται περαιτέρω φροντίδα ατόμου με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και διαμορφώνει κατεύθυνση του κοινού νομοθέτη για οιονεί αυτόματη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, εφόσον ο εργοδότης εκφράσει βούληση για τη συνέχιση της συμβάσεως". Ο τότε εργοδότης εξέφρασε βούληση, προς μεγάλη μας χαρά και ανακούφιση. Ναι, ανακούφιση κι ευγνωμοσύνη νιώθουν οι οικογένειες ανθρώπων ΑΜΕΑ, όταν ξέρουν πως όταν εκείνοι κλείσουν τα μάτια τους, τα παιδιά τους, θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και στοιχειώδη φροντίδα.
Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά ενημερωθήκαμε ότι κατατέθηκε ένσταση από τους κ.κ. Δημήτριο Γιολδάση και Στρατή Γιολδάση για σχετικές αποφάσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης, μια από τις οποίες ήταν και η μετατροπή σύμβασης των τριών. Ένσταση, λοιπόν, λόγω της μη παρουσίας στο σχετικό ΔΣ μέλους της αντιπολίτευσης, μετά την ανεξαρτητοποίηση άλλου μέλους. Παραμονές Πρωτοχρονιάς δε, κληθήκαμε να παραλάβουμε από τον νομικό σύμβουλο του δήμου το έγγραφο, βάσει του οποίου η ανανέωση της σύμβασης είναι άκυρη, επομένως διακόπτεται η εργασία των τριών. Θα παραμείνει στη σφαίρα του ανεξιχνίαστου το πώς ένας νομικός σύμβουλος έχει τη δικαιοδοσία να υπογράψει κάτι τέτοιο, ή το πώς πήρε την πρωτοβουλία αυτή και καθ' υπόδειξη ποιού...
Ακολούθησαν, κατά το σύνηθες, ήξεις αφίξεις, "υπέγραψα την ένσταση", "δεν την υπέγραψα", "ήξερα", "δεν ήξερα", "αν είναι δυνατόν, παιδιά, φυσικά θα μείνετε", "όχι, θα φύγετε, διότι δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΔΣ που έλαβε την απόφαση", "α, εγώ δεν γνωρίζω, ανέλαβα στις 02.01.2024, αν θέλετε πηγαίνετε στα δικαστήρια", "δεν γνωρίζουμε πως ο νομικός σύμβουλος υπέγραψε κάτι τέτοιο, του το είπε ο πρώην δήμαρχος, του το είπε ο νυν...".
Έως την 15η Φεβρουαρίου 2024, οπότε σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, "έπειτα από προσφυγή των δημοτικών συμβούλων Στρατή Γιολδάση και Δημήτρη Γιολδάση, η απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ζηρού για την μετατροπή της σύμβασης των τριών ΑΜΕΑ από ορισμένου σε αορίστου χρόνου θεωρείται άκυρη". Αυτή η προσφυγή βλέπετε ήταν εμπρόθεσμη (σε αντίθεση με προσφυγή εναντίον κι άλλων αποφάσεων που δεν έγινε δεκτή, ως εκπρόθεσμη). Μπίνγκο!!! Άμεση αντίδραση και ζήλος ... ζηλευτός. Υποθέτω ανάλογος αυτών που θα επιδείξουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το καλό του δήμου Ζηρού και των πολιτών του.
* Ο προσφεύγων (αναφέρομαι στην ένσταση που κατατέθηκε) πρέπει να να έχει έννομο συμφέρον, προσωπικό και άμεσο, όπως τονίζεται. Υποθέτω πως οι προσφεύγοντες λοιπόν, αυτοί που ζήτησαν και πέτυχαν να μην προσληφθούν τρεις ΑΜΕΑ, είχαν προσωπικό και άμεσο συμφέρον... Νιώθω μόνο ντροπή!
* " Η ηθική είναι η ξεχωριστή ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται αν κάτι είναι καλό ή κακό και συνέχεται με την προσωπικότητα, την ψυχική και πνευματική δομή ενός ανθρώπου, αλλά και γενικότερα με τη στάση ζωής του". Επομένως, κακώς ήλπιζα για κάτι διαφορετικό από τους συγκεκριμένους...
* Δεν γνωρίζω, ούτε με αφορά, πως, από ποιον και πότε έπρεπε να αντικατασταθεί ή να κληθεί δημοτικός σύμβουλος στη θέση εκείνου που ανεξαρτητοποιήθηκε. Με σοκάρει ωστόσο το γεγονός της παντελούς έλλειψης κώδικα αξιών ανθρώπων που ασχολούνται μάλιστα με τα κοινά και οι οποίοι αδιαφόρησαν για τον πόνο, το αίσθημα αδικίας και το καθ' όλα δύσκολο και αβέβαιο μέλλον αυτών των ανθρώπων, που είδαν σ' αυτή την διαφαινόμενη σύμβαση αορίστου χρόνου μια αχτίδα φωτός για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.
* Επιλέγω την δημοσιοποίηση αυτή, μόνον επειδή έχω στα χέρια μου την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση στον αδελφό μου και σε όλους τους ανθρώπους που αδυνατούν να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία με όλους εμάς, τους "δυνατούς", τους "τυχερούς", τους "έχοντες το δικαίωμα για απρόσκοπτη εργασία και αξιοπρεπή βιοπορισμό".
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΑΦΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!