Δευτέρα 9 Απριλίου 2012


                           ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ (Γ.Π.Σ.) ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
                            (Τα .......Μαργαριτάρια και άλλα τινά)

   Σε προηγούμενη επιστολή μου εξέθεσα τις απόψεις μου για τη μελέτη της Β1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Φιλιππιάδας την οποία θεωρώ παρωχημένη, μη αναπτυξιακή και γενικώς καταστροφική για τη Φιλιππιάδα και τους πολίτες και πρέπει να αναμορφωθεί.
Θα αναφέρω μερικά από τα ....ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ της μελέτης (λάθη, ανακρίβειες, παραλείψεις, υπερβολές) που δείχνουν ότι συντάχθηκε στο πόδι, εκ του μακρόθεν, μέσα σε γραφεία των Αθηνών. Η μελέτη που κόστισε 250.000 ευρώ επιδέχεται προσφυγές με κίνδυνο το Γ.Π.Σ. να οδηγηθεί στις καλένδες, γι’ αυτό απαιτείται κοινωνική συναίνεση.
1.       Προσδιορίζει λαθεμένα όρια στην Α΄και Β’ Ζώνη του ισχύοντος Σχεδίου Πόλης (όπως π.χ. τμήματα των οδών Γριμπόβου, Τσαλδάρη, Παναγούλη, Σταδίου, Κρυστάλλη), με συνέπεια πολλές νόμιμες οικοδομές να βρίσκονται εκτός σχεδίου, αυθαίρετες.
2.        Στη μελέτη επιλέχθηκε σαν τελικός χρόνος – στόχος το έτος 2030 και αφετηρία το 2001 σύμφωνα με την τότε απογραφή, ενώ τα στοιχεία θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση την πρόσφατη απογραφή (δηλ. 2011-2040). Δεν έλαβε ακόμη υπόψη τον Καλλικράτη και τη μελλοντική συνένωση νομών, οπότε για τη Φιλιππιάδα θα ισχύουν άλλα δεδομένα.
3.       Οι ιδιοκτησίες και ο Λούρος ποταμός από το Νεκροταφείο Π. Φιλιππιάδας μέχρι το Στρατόπεδο ...... παραχωρούνται  στην Παντάνασσα.
4.       Εμφανίζει –χωρίς αιτιολογία- μια μεγάλη έκταση ελεύθερη οικισμού δίπλα στο Μνημείο Μπιζανομάχων, αν και είναι δομημένη.
5.       Αγνοεί την ύπαρξη του νέου Νεκροταφείου και επεκτείνει τον οικισμό Ελευθεροχωρίου μέχρι τα όριά του. Κι όμως το νέο Νεκροταφείο είναι σε πλήρη λειτουργία εκτός από το Οστεοφυλάκιο και τον Ναΐσκο  του Αγ. Ιωάννη που παραμένουν ερμητικά κλειστά. Γιατί δεν προτείνει συγκεκριμένη τοποθεσία για νέο νεκροταφείο, που αποτελεί και δέσμευση της δημοτικής αρχής;
6.       Προτείνεται για λειτουργία μονάδων ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  έκταση πλάτους 180μ. εκατέρωθεν του Λούρου ποταμού. Στη ζώνη πλημμυρών ή πλησίον του βιολογικού και των σφαγείων θα γίνουν αγροτουριστικές επενδύσεις; 
7.       Προτείνεται η χωροθέτηση κτηνο-πτηνοτροφικών δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) στη Μπουσούλιζα λόγω των εκτεταμένων (;) δημοτικών εκτάσεων. Αντέχει η περιοχή άλλες μονάδες ή είναι κορεσμένη;
8.       Προτείνεται η δημιουργία ΒΙΠΑ ανάπτυξης μεταποιητικών δραστηριοτήτων στη Γέφυρα Καλογήρου, όπου όμως οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές και «λεφτά δεν υπάρχουν». Εκεί προτείνεται και δημιουργία Χώρων Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Σημειωτέον ότι άλλες μελέτες προτείνουν ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ σε Φιλοθέη, Αμμότοπο και δύο στο Θεσπρωτικό!!!
9.       Δεν αποτυπώνεται η χάραξη της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ (με τις συνδέσεις-κόμβους) που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον του Δήμου.
10.   Οι κάτοικοι της Π. Φιλιππιάδας και του Ελευθεροχωρίου δεν επιζητούσαν το Γ.Π.Σ. για οριοθέτηση των οικισμών τους, η οποία μπορούσε να γίνει εδώ και χρόνια με απόφαση Νομάρχη. Ένα επιπλέον όροφο με αύξηση συντελεστή δόμησης και ρυμοτόμηση επιθυμούν...
11.   Δεν έλαβε υπόψη την πρόταση-μελέτη του Δήμου Φιλιππιάδας (Αποφ. Αριθ. 150, 188 και 260/2007), η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 72/9-3-2012) και προβλέπει συντελεστές δόμησης 2,1 (Α Ζώνη), 1,8 (Β΄Ζώνη) και ύψος 11,50μ. Αξιοπερίεργο και ερευνητέο είναι το γεγονός ότι ενώ το Δημ. Συμβούλιο ψήφισε ύψος 15,80μ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ στάλθηκε 11,50μ!!! Αυτή η ανακολουθία δύναται να διορθωθεί με το Γ.Π.Σ. και το νέο Γ.Ο.Κ. που  ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή υπέρ των ψηλών κτιρίων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
α) Θεωρώ θετική την πρωτοβουλία συμπολιτών μας να προχωρήσουν σε προτάσεις-παρέμβαση επί της μελέτης Γ.Π.Σ. και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για τις επιπτώσεις που θα έχει η ψήφιση του Γ.Π.Σ. στην περιουσία τους.
12.   β) Για τις προτάσεις του Γ.Π.Σ. στα χωριά έχουν χρέος τα τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης να ενημερωθούν και να πάρουν υπεύθυνα θέση. Ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία που εκεί  τίθεται υπό διωγμό.

                                                                                 Μιχάλης Κατραχούρας
                                                                           Πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!