Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Άρτα… Ο εφιάλτης του οδηγού

Γράφει: Ρούλα Χρήστου
Η Γέφυρα της Άρτας είναι η Ομόνοια της Ηπείρου. Κυριαρχεί το αλλοδαπό στοιχείο και στο κομβικό σημείο και στους γύρω δρόμους από και προς τη γέφυρα.
Δέκα χρόνια πριν η Άρτα κέντρισε τα φώτα της δημοσιότητας γιατί η φωτιά σε παλιό πτηνοτροφείο απείλησε τις ζωές διακοσίων Ρουμάνων, εξαθλιωμένων μεταναστών. Προ ημερών τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάλι στην περιοχή για τον ίδιο περίπου λόγο. Πακιστανός μετανάστης παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από διερχόμενο όχημα στην εθνική οδό, εκεί όπου πηγαινοέρχονται ασταμάτητα μέρα - νύχτα και χωρίς καμιά προφύλαξη.
Το γεγονός θα «περνούσε» ως μια απλή καταγραφή θανατηφόρου τροχαίου, στις οποίες έχουμε συνηθίσει, παρά την τραγικότητα που προσδίδει η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Έχει όμως προεκτάσεις με απρόβλεπτη συνέχεια.
Εκατοντάδες ομοεθνείς του άτυχου άνδρα ξεσηκώθηκαν και διαδήλωσαν στην πόλη ζητώντας αόριστα δικαιοσύνη, προστασία, μέριμνα για την οικογένεια του σκοτωμένου στο Πακιστάν. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα κι η μεγάλη συζήτηση...
Ήταν και τότε (το 2007 με τη φωτιά στο εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο) και τώρα (με το τροχαίο) κοντά στα Χριστούγεννα. Όχι εντελώς τυχαία. Την εποχή αυτή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός οικονομικών μεταναστών στην περιοχή λόγω της συγκομιδής ακτινιδίων αρχικά και εσπεριδοειδών στη συνέχεια. Αναλογικά λοιπόν θα συμβούν τα περισσότερα παρεπόμενα.
Στη δεκαετία που μεσολάβησε, το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Άρτα δεν λύθηκε. Ούτε και υφέθηκε. Απλά συνηθίσαμε. Και καθημερινά ευχόμαστε να μη μας τύχει! Μη μας τύχει κλοπή στο σπίτι ή στους μπαξέδες, επίθεση στο δρόμο ή παράσυρση με τ΄αυτοκίνητο. Μεγαλύτερη δυστυχία απ΄το τελευταίο δεν υπάρχει. Και για το θύμα και για τον εξ αμελείας θύτη. Κι είναι πολύ εύκολο να παρασύρεις αυτόν τον καιρό μετανάστη στην εθνική οδό στην Άρτα, κοντά στη γέφυρα και σ΄όλους τους γύρω δρόμους. Έχει καταντήσει ο εφιάλτης του οδηγού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!