«Δεν πρόκειται να ανακάμψουν τα 30ετή ελληνικά ομόλογα» εκτιμά η Goldman Sachs
Ουάσινγκτον
Τα ελληνικά 30ετή ομόλογα πέρασαν το «σημείο χωρίς επιστροφή», σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς υποχώρησαν δηλαδή κάτω από το 50% της αρχικής τους τιμής, επίπεδο κάτω από το οποίο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουν.Στην απογοητευτική αυτή εκτίμηση της Goldman Sachs προστίθεται η δήλωση, την Τετάρτη, του διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου fund στον κόσμο που επενδύει στις αγορές ομολόγων, Pimco, ότι «η Ελλάδα ίσως έχει μπροστά της μια χαμένη δεκαετία», καθώς αντιμετωπίζει μια λατινοαμερικάνικου τύπου κρίση.
Στην αγορά του Λονδίνου η ονομαστική αξία του 30ετούς ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης που λήγει το Σεπτέμβριο του 2040 έπεσε το απόγευμα της Τρίτης στα 49,68 σεντς (στο 49,68% της αρχικής του αξίας δηλαδή), ενώ η απόδοσή του είχε ενισχυθεί κατά 17 μονάδες βάσης στο 9,91%.
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι κάτω από το όριο των 50 σεντς οι κάτοχοι πρέπει να κλείσουν τις long θέσεις τους, να σταματήσουν δηλαδή να στοιχηματίζουν ότι η τιμή του ομολόγου θα αυξηθεί στο μέλλον.
Με ανακοίνωσή της, το βράδυ της Τετάρτης, η Goldman Sachs υπενθυμίζει ότι στις 3 Σεπτεμβρίου 2010, όταν η ονομαστική αξία του 30ετούς ομολόγου ήταν 54 σεντς, η τράπεζα είχε συστήσει «αγορά» του ελληνικού ομολόγου με τιμή-στόχο τα 65 σεντς και θέτοντας ταυτόχρονα τιμή ρευστοποίησης τα 50 σεντς.
Χαμένη δεκαετία
«Οι εμπειρίες μας για τις κρίσεις δημοσίου χρέους αφορούν τις κρίσεις της δεκαετίας του 1980 στη Λατινική Αμερική. Εξ αιτίας των κρίσεων αυτών η Λατινική Αμερική είχε ζήσει τότε μια χαμένη δεκαετία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις. Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο».
Την θλιβερή αυτή εκτίμηση έκανε μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Co. Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κρατικών ομολόγων στον κόσμο πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πόρρω απέχει από την επίτευξη μιας οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας» και ότι «δεν έχει κάνει κάποιο βήμα για να ξανακερδίσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!