Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΑΡΤΑ-ΤΡΙΓΩΝΟ

Παρεμβάσεις στο Τρίγωνο προϋπολογισμού 1.490.000 ευρώ


artaaΤην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου «Πεζοδρομήσεις – Κατασκευή πλατείας και παιδικής χαράς στην περιοχή του Τριγώνου» στα πλαίσια της πρόσκλησης 45 του Επιχειρησιακού προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» προϋπολογισμού 1.490.000 ευρώ αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 28/3.

-Εισηγούμενος  το θέμα ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Τζαχρήστας ανέφερε ότι είναι το δεύτερο έργο το οποίο προτείνεται απ’ τη μεριά του Δήμου στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης ΟΣΑΑ που αφορά αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και συγκεκριμένα στην Ήπειρο αφορά μόνο τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών.
Το Σεπτέμβριο του 2009 η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθεσε σε μια εταιρεία (την D.N.L. Σύμβουλοι Ε.Π.Ε) να συντάξει Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης για τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών. «Η εταιρεία αυτή η οποία ανέλαβε σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια πρότεινε ως τέτοια περιοχή να είναι εκείνη που θα έχει ως κέντρο το ιστορικό γεφύρι της Άρτας με περιοχές αστικές την περιοχή της Ελεούσας κατά κάποιο τρόπο ένα κομμάτι που είναι δομημένο στην περιοχή που είναι οι αποθήκες της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών και στην από δω μεριά της πόλης το Τρίγωνο» είπε ο κ. Τζαχρήστας αναφερόμενος για την πόλη της Άρτας. «Αυτή η περιοχή επιλέχθηκε τότε από την Περιφέρεια κι ο Δήμος την αποδέχτηκε».

Κάθε ΟΣΑΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ομάδα αλληλοσχετιζόμενων δράσεων που θα εφαρμοσθούν σε μια καθορισμένη περιοχή παρέμβασης με σκοπό την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την οικονομική ευημερία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, την αναζωογόνηση των ιδιαίτερα υποβαθμισμένων γειτονιών, την πρόνοια για την κοινωνική συνοχή και την αποφυγή των φαινόμενων κοινωνικού αποκλεισμού, της δεδομένης αστικής περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί κατά τη σύνταξη του ΟΣΑΑ, στην προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης στη βάση της πολιτισμικής αναγνώρισης και της σύνδεσης κοινοτήτων και πολιτισμών.
Έτσι ο Δήμος είχε προτείνει μια σειρά έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 14 εκατομ. Ευρώ. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις που θα συνδέουν ουσιαστικά την περιοχή του ιστορικού γεφυριού με το μουσείο, με την οδό Κομμένου και με το κέντρο της πόλης, την κατασκευή πλατείας στην περιοχή πίσω απ’ το 7ο δημοτικό σχολείο και την κατασκευή μιας παιδικής χαράς στην περιοχή πίσω απ’ το δημοτικό στάδιο.

Όπως είπε ο κ. Τζαχρήστας το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο απ’ το 2010. «Ο μελετητής υπέδειξε αυτή την περιφέρεια, ο Δήμος την απεδέχθη με ομόφωνη απόφαση τότε του Δ.Σ. Αρταίων και η Περιφέρεια το σχέδιο αυτό το ενέκρινε». Η πρόταση περιλαμβάνει και άλλα έργα (υποδομής, οδοποιίας, αντιπλημμυρικά κλπ).
-Απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων για το αν υπάρχει δυνατότητα τροποποιήσεων στο σχέδιο ο Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων. «Το πρόγραμμα αυτό για την Περιφέρεια είναι 20 εκατομ. ευρώ. Αναλογικά μας πέφτει ένα ποσό 5-6 εκατομ. Μπορούμε να πούμε άκυρο το παίρνουμε πίσω αλλά να ξέρετε ότι αν το κάνουμε αυτό δεν θα προλάβουμε, θα τα πάρουν οι άλλοι τα λεφτά. Αντί να κάνουμε αυτή την ιστορία και να γυρίσουμε πίσω άσχετα αν συμφωνεί κάποιος ή δεν συμφωνεί είναι προτιμότερο ν’ ασχοληθούμε να βρούμε ένα πρόγραμμα, και να ‘στε σίγουροι ότι υπάρχουν προγράμματα, να βάλουμε και οποιαδήποτε άλλη περιοχή» είπε.
-Η επικεφαλής της «Δημοτικής αλλαγής» Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Όταν συζητήθηκε το θέμα αυτό στο προηγούμενο Δ.Σ.  έπρεπε να βρεθεί μία περιοχή η οποία συγκέντρωνε ορισμένα χαρακτηριστικά. Η περιοχή αυτή αφορούσε τότε τον προηγούμενο Δήμο Αρταίων φυσικά δεν υπήρχε «Καλλικράτης». Κατά συνέπεια ψάξαμε ένα μέρος το οποίο να είναι μέσα στην πόλη, στον παλιό Δήμο. Και φυσικά αυτή η περιοχή είχε ανάγκη από πάρα πολλές αναπλάσεις και πάρα πολλές βελτιώσεις και γι’ αυτό η απόφαση ήταν ομόφωνη. Αν ερχόταν σήμερα το πρόγραμμα αυτό σ’ έναν καινούργιο Καλλικράτειο Δήμο ίσως οι σκέψεις θα ήταν διαφορετικές αλλά πιστεύω ότι οποιαδήποτε οπισθοχώρηση ή αλλαγή σ’ αυτό το ζήτημα ενέχει τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα τα οποία δεν αξίζει τον κόπο να χαθούν. Δεν μπορεί να φύγουν χρήματα από δω για να μπουν αλλού».

Παρεμβάσεις στην περιφέρεια
Ο Δήμαρχος κ. Παπαλέξης τόνισε ότι αυτό το πρόγραμμα αφορά τις τέσσερις πρωτεύουσες νομών μόνο θα υπάρξει όμως πρόγραμμα που θα αφορά και τις υπόλοιπες περιοχές. «Δεν υπάρχει προκήρυξη η οποία τρέχει και να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» είπε σημειώνοντας ότι «θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα» στην περιφέρεια του Δήμου. «Εκτιμώ πως σ’ αυτή τη φάση που αρχίζει το ΕΣΠΑ να τρέχει με μεγάλες ταχύτητες γιατί έχουμε μείνει πίσω το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε μελέτες, να ωριμάσουμε μελέτες, να ωριμάσουμε έργα για να μπορέσουμε να πάρουμε λεφτά. Εάν δεν κάνουμε μελέτες αυτή την εποχή έχουμε χάσει το τρένο της ανάπτυξης. Γι’ αυτό λοιπόν ό,τι μελέτη μπορούμε να κάνουμε θα την κάνουμε».

-Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κοτσαρίνης είπε: «Το έργο αυτό αφορά μια συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να το κομματιάσεις. Και κατά δεύτερον θεωρώ ότι και το Τρίγωνο είναι μια περιοχή της Άρτας που έχει πάρα πολλά προβλήματα. Είναι μια νέα περιοχή όπου κατοικεί περίπου το 20% με 30% των κατοίκων. Όχι ότι δεν έχουν προβλήματα άλλες περιοχές αλλά δεν καταλαβαίνω το λόγο γιατί να μην γίνουν κάποια έργα εκεί».
-Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικολάου είπε: «Με αφορμή αυτό που ειπώθηκε ότι η Περιφέρεια μέσω του μελετητή της επέλεξε την περιοχή του Τριγώνου, την μελέτησε και τώρα ζητείται η χρηματοδότηση η συγκεκριμένη για την εκτέλεση της όποιας παρέμβασης, ήρθε πρώτη η Περιφέρεια. Ακολούθησε το Δ.Σ. Χαίρομαι ιδιαίτερα ως δημοτικός σύμβουλος για το ότι υπάρχουν ομόφωνες τέτοιες αποφάσεις όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να προηγούνται οι αποφάσεις του Δ.Σ. προς ποια κατεύθυνση θα πάμε να κατασκευάσουμε ή να παρέμβουμε και να ‘ρχεται επικυρωτικά η όποια Περιφέρεια και όχι να προηγείται».

-Διευκρινιστικά ο κ. Τζαχρήστας ανέφερε ότι είχε προηγηθεί η πρόταση του Δήμου. «Η πρόταση του Δήμου η αρχική ήταν αφού βάζανε ως θέμα ότι το κέντρο πρέπει να ‘ναι η ιστορική γέφυρα να μπει και η δυτική Βαλαώρα. Δεν το δέχτηκε η Περιφέρεια γιατί το πρόγραμμα είναι περιορισμένο. Ακόμα κι αυτή η περιοχή θεωρείται ότι είναι μεγάλη. Δηλαδή δεν μπορούσε να το απλώσει και γι’ αυτό μας περιόρισε σ’ αυτή την περιοχή. Πρώτα πήρε απόφαση το Δ.Σ. και μετά η Περιφέρεια».
Πηγή: Ηχώ της Αρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!