Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΚΟΥΡΕΜΑ 40%

CITIGROUP : ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ 40% Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ...

Με τα κατάλληλα μέτρα και με ένα haircut 40% (και γρήγορα), μπορείτε να επιτύχετε ένα βιώσιμο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σχολιάζει η Citigroup σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία και τίτλο «Hellenic Banks, Fancy a Haircut». Όπως σχολιάζει ο οίκος, υπάρχουν...
περαιτέρω πτωτικά ρίσκα για την οικονομία καθώς το υψηλό εργατικό κόστος συνεχίζει να πλήττει την ανάκαμψη των εξαγωγών.
Προσθέτει δε πως για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση, έχει αρκετά όπλα στη διάθεσή της. Περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και σίγουρα ένα haircut. «Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και haircut 40%», σχολιάζει η Citigroup.
Δηλώνει ακόμη πως όσο πιο σύντομα γίνει, τόσο το καλύτερο θα είναι, καθώς μόλις οι κάτοχοι ομολόγων αντιληφθούν πλήρως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το haircut, θα θέλουν να «επισπεύσουν» τι γεγονός όσο περισσότερο γίνεται. Προειδοποιεί μάλιστα πως αφήνοντας το haircut για πιο μετά, σημαίνει μεγαλύτερο haircut για την μείωση ίδιου ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ.
Ένα «κούρεμα» 40% θα μειώσει το CET1 των τραπεζών στο 5,3% από το 10,9% που είναι τώρα, απαιτώντας έτσι μια επανακεφαλαιοποίηση ύψους 4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί το 7% στο CET1. Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου θα επιφέρει dilution 20% στους τίτλους των μετόχων το 2012. Οι Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μοιάζουν περισσότερο ευάλωτες σε μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!