Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

«Έφυγε» ο γιατρός Χαρίλαος Τζουμάκας

«Έφυγε» ο γιατρός Χαρίλαος Τζουμάκας
Η Άρτα έχασε
μια εξέχουσα προσωπικότητα,
που επί πολλές δεκαετίες
υπηρέτησε τον άνθρωπο…


 Μια τις εξέχουσες προσωπικότητές της, έχασε η Άρτα… Έφυγε απ’ την ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο γιατρός Χαρίλαος Τζουμάκας… Ο γιατρός όλων των αρτινών, ο άνθρωπος που έβαλε πάνω απ’ όλα την προσφορά στον άνθρωπο, έγνοια την οποία είχε μέχρι και τα στερνά του βίου του.
Ο γνήσιος εκπρόσωπος της ηρωικής ιατρικής, ήταν ο Χαρίλαος Τζουμάκας, ο οποίος αρχικά διατηρούσε ιδιωτική κλινική στην Άρτα, με τον επίσης χειρουργό γιατρό και μακαρίτη Γιώργο Μπίκα, για να ενταχτεί στην συνέχεια στο Νοσοκομείο Άρτας, όπου με ελάχιστα μέσα έκανε χειρουργική και ήταν ο άνθρωπος, που βοήθησε μέχρι και τον τελευταίο πολίτη του νομού και της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να κάνει την ελάχιστη διάκριση. Ήταν η εποχή, που έπρεπε να παρακολουθεί τον ασθενή από πολύ κοντά και έμενε στο χώρο του Νοσοκομείου, για πολλά συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, χωρίς καμιά στιγμή να βαρυγκωμεί… Είχε την ξεχωριστή σχέση με τον ασθενή και έκανε τα πάντα γι’ αυτόν, ενώ έτρεχε, χωρίς δεύτερη κουβέντα, να συμπαρασταθεί και σε ασθενείς που ήταν σε άλλες κλινικές.
Με την πολυετή του παρουσία στο παλιό Νοσοκομείο Άρτας, έγινε ο διευθυντής του. Όπου εκτός των πολλών άλλων ασχολιών που είχε, έπρεπε να διοικεί το ίδρυμα με τα πολλά προβλήματά του, μειώνοντάς τα, κάθε ημέρα που περνούσε και περισσότερο. Όταν δεν είχε χειρουργείο, ήταν πάντα στα δωμάτια όχι μόνο για να διαπιστώνει αν υπάρχουν προβλήματα, αλλά να παρέχει και την απαιτούμενη ανθρώπινη στήριξη, που την εποχή εκείνη ήταν για ασθενείς και συνοδούς, το μεγάλο ζητούμενο.
Όντας εν ενεργεία χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, τον τίμησε στην κορυφαία εργατική εκδήλωση της Πρωτομαγιάς, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, απονέμοντάς του την τιμητική πλακέτα, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του, αλλά και σαν το ελάχιστο ευχαριστών, όλων των εργαζομένων της περιοχής, για τα όσα προσέφερε σ’ αυτούς, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο τότε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΆρταςΓιάννης Γκοργκόλης, μιλώντας στην εκδήλωση αυτή. Ιδιαίτερα συγκινημένος, είχε εμφανιστεί ο γιατρός στην εκδήλωση αυτή, ο γιατρός και στην σύντομη ομιλία του, αφού ευχαρίστησε την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, για την απόφαση που έλαβε, σημείωσε πως ο ίδιος έκανε αυτό που κάθε γιατρός έχει υποχρέωση να κάνει για τον άνθρωπο.
Όταν συνταξιοδοτήθηκε απ’ το Νοσοκομείο, έλαβε και μία ακόμη τιμητική διάκριση. Τον Μάρτιο του 1992, τιμήθηκε μαζί με τον μακαρίτη γιατρόΒασίλη Τρομπούκη, απ’ τον Ροταριανό Όμιλο Άρτας, όπου ο αείμνηστος δήμαρχος Κώστας Βάγιας, είχε μιλήσει για την προσφορά τους, στον άνθρωπο. Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση, στην οποία οι πάντες ένιωσαν το μεγαλείο της προσφοράς στον άνθρωπο.
Μερικά χρόνια μετά, το Υπουργείο Υγείας, επεφύλασσε μία ακόμη τιμητική διάκριση, για τον γιατρό Χαρίλαο Τζουμάκα. Τον όρισε πρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, που ήδη λειτουργούσε, στο σημερινό κτίριο. Ατέλειωτες κι εκεί οι προσπάθειες, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, που κι εκεί ήταν πολλά.
Η τελευταία προσπάθεια, που ανέλαβε για το Νοσοκομείο, αφορούσε στην ίδρυση φορέα Φίλων του Νοσοκομείου Άρτας, με σκοπό να προκύψει βοήθεια, για την αναβάθμισή του. Είχε κάνει μια πρώτη συζήτηση με τον αείμνηστο δήμαρχο Κώστα Βάγια και είχαν τις πρώτες επαφές, με τον τότε διοικητή Κώστα Ντιναλέξη… Έγιναν κάποιες επαφές, προέκυψαν κάποια αποτελέσματα, αλλά στην συνέχεια η προσπάθεια τόνισε…
Πατέρας τριών παιδιών, ο Χαρίλαος Τζουμάκας, ευτύχησε να τα δει αποκατεστημένα με τις οικογένειές τους, ενώ ο υιός του Κώστας, συνεχίζει την παράδοση προσφοράς ως ορθοπεδικός γιατρός στο Νοσοκομείο Άρτας.
Η γαλήνια μορφή του γιατρού, είναι στην μνήμη του κάθε αρτινού και τώρα που τον αποχαιρετούμε, όλοι μπορούμε να εκφράζουμε την ευχή, να βρεθούν πολλοί γιατροί που θα τον μιμηθούν και θα προσφέρουν, όσα και ο εκλιπών προσέφερε στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!