Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Βυζαντινές ίντριγκες… Ποιος κερδίζει στην κούρσα διαδοχής για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων

Βυζαντινές ίντριγκες θυμίζουν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο χώρο της Ελλαδικής Εκκλησίας κι αφορούν κυρίως στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

IERARXIA
Άνθρωποι της Αρχιεπισκοπής έχουν επιδοθεί σε ένα γύρο τηλεφωνημάτων προς τους Μητροπολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν κατά την αυριανή Σύνοδο, αλλά, όπως αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες, συναντούν ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα για τον εκλεκτό του κ. Ιερώνυμου.

Όπως είναι γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προωθούσε από την αρχή και επιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή στην εκλογή του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη.
Η πρόταση αυτή δεν τυγχάνει μεγάλης αποδοχής μεταξύ των Μητροπολιτών της χώρας, πολλοί εκ των οποίων το διαμήνυσαν ήδη στους ανθρώπους της Αρχιεπισκοπής που επικοινώνησαν μαζί τους.
Με βάση λοιπόν τις πληροφορίες και το κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας, φαίνεται να παίρνει προβάδισμα ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου, που αποτελεί και επιλογή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Αμφιλόχιος βρέθηκε στο στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, αλλά ανήκει σε αυτούς που είναι απολύτως προσηλωμένοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Με πολλές σπουδές και ευρύ πεδίο γνώσεων, θεωρείται από τους εκκλησιαστικούς κύκλους, ένας από τους ιεράρχες που θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελλαδική Εκκλησία τα επόμενα χρόνια.
Σημαντική είναι η υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη και διευθυντή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Δημήτριου Αργυρού. Υποψηφιότητα την οποία στηρίζουν τοπικοί παράγοντες των Ιωαννίνων και πολιτικά πρόσωπα.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα προτείνουν μέλη της Ιεραρχίας για την Μητρόπολη των Ιωαννίνων αναμένεται να είναι και αυτά του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Καχριμάνη που υπηρετεί στο Μέτσοβο αλλά και του αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδου που υπηρετεί στην Ι. Σύνοδο.
ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ
Η συνεδρίαση της Τετάρτης θα ξεκινήσει στις έξι και μισή το πρωί, με αρχιερατική θεία λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης Γεωργίου.
Στις 9:00 θα αρχίσει η Συνεδρία με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μεγα Συνοδικό.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων: Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.


Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.
πηγή epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!