Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Για μετάλλαξή του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μιλά ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Στη συνέλευση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, της Τετάρτης 12/8 προτάθηκε το παρακάτω κείμενο ως πρόταση-απόφαση, η οποία και τελικώς καταψηφίστηκε, εν μέσω αναλυτικής συζήτησης για τις εξελίξεις στο κόμμα και την κοινωνία. Επικράτησε σύμφωνα με πληροφορίες η επικρατούσα άποψη της «ομάδας των 53».
Παρ’ όλα αυτά πρόκειται ξεκάθαρα και επίσημα για μια  πρώτη προσπάθεια διαφοροποίησης κάποιων μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα από την μνημονιακή μετάλλαξή του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

«Πρόταση- απόφασης στη Συνέλευση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας
Κοντεύει να περάσει μήνας από τη σύναψη της συμφωνίας της 12ης  Ιουλίου, και την άρον-άρον προετοιμασία της τελικής ψήφισης του 3ου Μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στη μοναδική της συνεδρίαση μετά την συμφωνία, δεν είχε το θάρρος να τοποθετηθεί πολιτικά, ως όφειλε, για το περιεχόμενό της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, η κυοφορούμενη συμφωνία παραβαίνει τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος και τις προγραμματικές επεξεργασίες του όλο αυτό το διάστημα (Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης). Επιπρόσθετα δεν είχε τη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία να επιτρέψει την έκφραση της βάσης του κόμματος άμεσα, είτε με διαρκές συνέδριο, είτε με δημοψήφισμα των μελών. Αντ’ αυτού παρέπεμψε την έκφραση της βάσης του κόμματος σε ένα έκτακτο συνέδριο το οποίο όμως, θα διεξαχθεί μετά τη ψήφιση της συμφωνίας.
Δημοκρατία στο κόμμα δεν σημαίνει να έχεις το «δικαίωμα» να τοποθετείσαι, κατόπιν εορτής, δημοκρατία σημαίνει να δίνεται στα μέλη το δικαίωμα της συναπόφασης πριν από τη λήψη μιας τόσο σοβαρής απόφασης.
Όμως, το  έλλειμμα της δημοκρατίας που εντοπίζουμε δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της αρρώστιας που ονομάζεται μετάλλαξη του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα της πλατιάς συμμαχίας του ΝΑΙ, της πλατιάς συμμαχίας του «Μένουμε Ευρώπη», της ρητορικής του «πάση θυσία στο ευρώ».
Η «ηγετική» ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα δεν διδάχτηκε από τα λάθη της. Δε διδάχτηκε από την παταγώδη αποτυχία του διαπραγματευτικού της σχεδίου καθώς βαυκαλιζόταν με την ιδέα, πως οι νεοφιλελεύθεροι ηγεμονικοί κύκλοι της ευρωζώνης θα «σεβαστούν» τη ρητή λαϊκή εντολή, τόσο της 25ης Ιανουαρίου, όσο και της 5ης Ιουλίου. Μετατρέποντας το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, σύρεται να υπογράψει ένα νέο χειρότερο μνημόνιο και μετατρέπει το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε συναυτουργό της πολιτικής αυτής.
Δε μας επιτρέπεται να σωπάσουμε. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σαν «αριστερή» πολιτική, την πολιτική εκείνη που διαιωνίζει τη βάρβαρη λιτότητα, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας στους δανειστές, την καταδίκη της νεολαίας σε μόνιμη ανεργία, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ονειροφαντασιά της ηγετικής ομάδας, ότι μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του 3ου μνημονίου και της αποικίας χρέους που μετατρέπεται η χώρα, υπάρχουν σοβαρά περιθώρια άσκησης μιας φιλολαϊκής πολιτικής. Δεν υπάρχουν «ισοδύναμα μέτρα» π.χ. στη δήμευση της λαϊκής περιουσίας που επέρχεται ή στη βάρβαρη φορολόγηση των αγροτών.
Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε προοπτική εξόδου από την ύφεση και τη λιτότητα, οποιαδήποτε προοπτική άσκησης μιας πολιτικής σε όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, πρέπει να συνδέεται με μια σε βάθος συζήτηση για τη φύση της ευρωζώνης και της ΕΕ. Μια συζήτηση που έχει απαγορευτεί στο κόμμα όλο αυτό το διάστημα και οδήγησε στα ολέθρια αποτελέσματα της ολοκληρωτικής συνθηκολόγησης της κυβέρνησης στους εκβιασμούς των δανειστών στις 12 Ιουλίου.  Θεωρούμε ότι η «απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ από τη συμφωνία» πρέπει να συνδέεται με την εκπόνηση ενός σοβαρού εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και της ασφυκτικής λιτότητας.
Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα κομματικά γραφεία, αλλά μέσα από την ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού κινήματος των ζωντανών δυνάμεων του λαϊκού ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου. Ενός ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος που δεν θα είναι εξάρτημα των επιδιώξεων μιας «ηγετικής» ομάδας, αλλά θα στηριχτεί πρώτα και κύρια στις δικές του δυνάμεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλατιάς πλειοψηφίας. Το έπαθλο ενός τέτοιου αγώνα θα είναι μια Ελλάδα κυρίαρχη και δημοκρατική, μια Ελλάδα αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Εμείς επιμένουμε να πιστεύουμε ότι « ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»!
Πρέβεζα 12-8-2015
Υπογράφουν τα μέλη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας
Αλμπάντης Μήτσος
Αφεντουλίδη Πηνελόπη
Καινούργιος Βαγγέλης
Κάρτσακλας Μιχάλης
Κοτσίνης Χρήστος
Κυνηγός Αντώνης
Λιβιεράτος Νίκος
Λιβιεράτου Λιλιάνα
Μαρκής Κοσμάς
Μπαρκούζου Άννα
Ράπτης Χρήστος
Τζίμας Βασίλης
Τζώρα Τέτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!